Cum să-ți organizezi mintea pentru succes

Inspire Magazine » Cum să-ți organizezi mintea pentru succes

Sadhguru vorbește despre modul în care majoritatea oamenilor sunt „de succes” din întâmplare și, prin urmare, suferă pentru succesul lor. El explică faptul că, dacă nu ne organizăm mintea, nu putem fi cu adevărat oameni de succes și nu ne putem bucura de acest lucru.


 

Thumbnail SadhguruSadhguru: Abilitatea ta de a face ceva în lume depinde în mod esențial de măsura în care ești capabil să-ți valorifici corpul și mintea pentru obiectivul tău și, după aceea, să valorifici situația în care ești. Dar esențial este că mintea și corpul tău funcționează nu numai la capacitatea lor maximă, ci și în felul în care dorești ca ele să funcționeze. Când spun „așa cum dorești,” există multe moduri de a verifica.

Să încercăm un experiment simplu. Pentru următoarele 10 secunde nu te gândi la maimuțe. Încearcă. Închide ochii și nu te gândi la o maimuță pentru următoarele 10 secunde …

Poți să o faci? Mintea ta este plină de maimuțe, nu-i așa? Mintea ta nu face ceea ce vrei tu să facă. Dacă spui: „nu vreau maimuțe”, se va gândi numai la maimuțe. Ai observat asta? Aceasta nu este doar problema ta. Întreaga lume suferă așa. Atunci când sunt la birou, oamenii doresc să meargă acasă. Când sunt acasă, ei se gândesc la ce e de făcut la birou.

Acum ceva timp, mi-am petrecut o jumătate de zi la unul dintre cluburile de fotbal din English Premier League. Fotbaliștii aveau talent destul, dar nu jucaseră bine în ultimii ani. Am petrecut jumătate de zi cu ei, doar uitându-mă cum se antrenau. Erau buni, știau cum să joace fotbal, asta nu era o problemă. Dar erau nervoși, loveau mingea și, de fiecare dată, aceasta nu se ducea în direcția în care ei voiau. Am auzit cum strigau cuvântul acela din patru litere tot timpul. A doua zi, aveau meci cu o altă echipă plină de staruri unde fiecare dintre aceia ar fi putut câștiga meciul de unul singur!

I-am făcut să se așeze și să le-am spus niște lucruri simple despre ei pentru aproximativ o oră și jumătate. Nu câștigaseră în fața celeilalte echipe de patru ani și jumătate, dar a doua zi au câștigat meciul cu 1-0.

 

Succesul întâmplător

 

Problema este asta: mintea se implică în tot ceea ce nu ar trebui, dar nu face ceea ce ar trebui să facă. Ce se întâmplă în mintea ta ar trebui să fie sută la sută așa cum vrei tu, dar cât de multe momente de neplăceri trăiești în cele 24 de ore în interiorul tău? Iritație, furie, agitație, tensiune, frică, anxietate – toate tipurile de emoții neplăcute. Dacă te simți așa de cinci ori pe zi, într-un fel sau altul, reziduurile se răspândesc de-a lungul întregii zile. Aceasta nu se întâmplă pentru că ceva este în neregulă cu munca ta sau cu oamenii din jurul tău. Acesta se întâmplă, în esență, pentru că mintea ta refuză să accepte instrucțiuni de la tine.

 

Mintea ta nu face ceea ce îi spui; tu ești cel care face orice mintea ta spune. Asta înseamnă ca ești un manager îngrozitor

 

Dacă nici măcar mintea ta nu o poți conduce așa cum vrei, este puțin probabil să faci ca viața ta să se întâmple așa cum îți dorești. Poți avea succes doar întâmplător, nu prin intenție.

Atunci când ești o persoană de succes în mod întâmplător, trăiești în frică. Oamenii au aterizat în anumite locuri doar accidental și trăiesc cu o anxietate enormă tot timpul pentru că au succes din întâmplare; ei nu au ajuns acolo prin propria lor virtute. Au ajuns acolo cumva, așa că se tem în fiecare zi. Dar atunci când ai succes prin voința ta, știi că o poți face. Dacă totul dispare mâine, vei reconstrui acel lucru din nou.

Când faci ceva accidental, invariabil, vei suferi acest proces. Dacă știi cum să-ți conduci mașina bine, asta poate fi o bucurie. Dar dacă nu știi cum să conduci și o faci întâmplător, asta poate cauza o suferință enormă. Fiecare proces de viață poate deveni o suferință uriașă dacă îl faci întâmplător. Oamenii sunt „de succes” în mod accidental. Acesta este motivul pentru care ei suferă pentru succesul lor.

 

Dacă suferi din cauza eșecului tău este destul de rău, dar dacă suferi pentru succesul tău, atunci viața ta este 100% o tragedie.

 

 

Suferința auto-creată

 

Există o suferință enormă în așa-numiții oameni „de succes”. De ce? Pentru că ei gestionează o industrie mare și corporații uriașe, dar nu știu cum să-și gestioneze propria lor minte. Asta înseamnă că managementul lor este întîmplător, nu are loc prin intenție. A gestiona o industrie sau o corporație înseamnă, în esență, că trebuie să gestionezi mii de minți. Dacă nu știi cum să gestionezi propria ta minte, cum vei gestiona situația exterioară?

Dacă îți provoci suferință, în mod evident nu știi cum să îți gestionezi mintea. Nimeni nu îți poate provoca suferință. Oamenii provoacă diferite tipuri de situații în care vei fi implicat, dar întotdeauna tu ești cel care îți provoci suferința. De exemplu, dacă-ți spun că ești un idiot, tu ești cel care îți vei provoca suferință. Cuvântul „idiot” nu provoacă suferință. Dacă nu știi limba engleză și cineva te face idiot, ai putea crede că ți-a spus „bună seara”. Deci, dacă tu ești cel care își cauzează suferință, lucrurile esențiale din interiorul tău sunt, evident, în afara controlului. Ele nu se întâmplă așa cum ai vrea să se întâmple.

Orice instrument din viața ta este folositor pentru tine doar dacă are instrucțiuni de la tine și este gestionat de către tine. Te rog să constați, starea minții este de așa natură încât face lucruri singură, nu te ascultă. Mintea ta nu face ceea ce îi spui; tu ești cel care face orice mintea ta spune. Asta înseamnă ca ești un manager îngrozitor. Dacă ești așa, vei gestiona situațiile externe doar accidental.

 

 

O minte organizată

 

În yoga, o minte bine organizată este denumită Kalpavriksha. Dacă îți aduci mintea la un anumit nivel de organizare, ea, la rândul său, organizează celelalte trei dimensiuni ale sistemului tău – corp, emoție și energii. Odată ce aceste patru dimensiuni sunt organizate într-o direcție și sunt păstrate neclintite pentru o anumită perioadă de timp, orice îți dorești se va întâmpla. Nu este nevoie nici măcar să ridici degetul mic. Fără să fie nevoie să faci nicio activitate, poți manifesta ceea ce vrei.

Problema cu mintea ta acum este că își schimbă direcția în fiecare clipă. Dacă mergi undeva și îți tot schimbi direcția la fiecare doi pași, șansele de a ajunge la destinație sunt foarte departe, cu excepția cazului în care acest lucru se întâmplă accidental. Dar dacă îți organizezi mintea într-o direcție și, la rândul său, ea organizează întregul sistem în acea direcție, orice îți dorești se va întâmpla.

 

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

Data articol: 17 decembrie 2015
Vector