Namaskaram [1], Sadhguru. Care este legătura dintre ceea ce facem la Isha [2], mă refer inclusiv la practica spirituală, și ridicarea conștienței umane?


Thumbnail SadhguruSadhguru: “Conștiința” este un cuvânt folosit abuziv în multe moduri. Mai întâi de toate, permiteți-mi să definesc ceea ce numim conștiință. Voi sunteți o combinație de multe lucruri. Ca parte din existență, ca și corp, voi sunteți o anumită cantitate de pământ, apă, aer, foc și Akash [3] sau eter. Și există o inteligență fundamentală care pune toate aceste lucruri împreună, într-un anume fel, pentru a face posibilă viața. Aceleași ingrediente care într-un loc zac în noroi, în alt loc se manifestă ca viață – ce transformare incredibilă! Există un nivel profund și inimaginabil de inteligență care poate da viață unor lucruri simple precum aerul. Dacă aerul se oprește, viața se oprește.

Singurul motiv pentru care experimentați viața și starea de a fi în viață este pentru că sunteți conștienți. Dacă sunteți inconștienți, nu știți dacă sunteți vii sau morți

 

Fie că este vorba despre un copac, o pasăre, o insectă, un vierme, un elefant sau o ființă umană – aproape orice este format din același material simplu. Noi numim această inteligență care face ca viața să se întâmple “conștiință.” Singurul motiv pentru care experimentați viața și starea de a fi în viață este pentru că sunteți conștienți. Dacă sunteți inconștienți, nu știți dacă sunteți vii sau morți. Dacă vă aflați într-un somn adânc sunteți în viață, dar nu știți acest lucru.

De fapt, voi nu puteți să vă ridicați conștiința, nici s-o duceți în jos. Doar folosim expresia “creșterea nivelului de conștientizare” pentru următoarele specte: dacă sunteți puternic identificați cu corpul vostru fizic, limitele a ceea ce sunteți și a ceea ce nu sunteți sunt clare. În această stare, vă confruntați cu senzația unei existențe care este separată de restul. Acest lucru înseamnă că funcționați în modul de supraviețuire, la fel ca orice altă creatură. Când vă identificați cu corpul vostru, limitele voastre sunt 100% fixe.

Chiar și în spațiul fizic, cu cât ceva este mai subtil, cu atât mai mult dispar limitele. Respirăm același aer care include, de asemenea, o anumită umiditate. În timp ce respirăm, facem schimb de constant de aer și apă. Noi nu avem probleme cu acest schimb între noi, pentru că nu suntem identificați cu aerul și apa. Dar suntem identificați cu corpul nostru și îl considerăm ca fiind tot ce suntem, așa că nu vrem ca nimeni să încalce limitele acestuia.

 

Toți suntem conștienți într-o anumită măsură. Întrebarea este până la ce nivel

 

La ceea ce noi ne referim ca fiind conștiință este o dimensiune mult mai subtilă a voastră și este împărțită la toți în mod egal. Este aceeași inteligență care transformă hrana în carne, în mine, în tine, în toată lumea. Dacă îi vom face pe oameni să depășească identificarea cu limitele corpului lor fizic și să treacă la o dimensiune mai profundă în interiorul lor, sentimentul de “eu” și “tu” se diminuează – “tu” și “eu” par a fi la fel. Acest lucru înseamnă că nivelul de conștiință a crescut la un nivel social.

În esență, nu ne ridicăm nivelul de conștiență. Ne ridicăm experiența la un nivel, astfel încât vom deveni mai conștienți. Toți suntem conștienți într-o anumită măsură. Întrebarea este până la ce nivel.

Nu trebuie să vă ridicați conștiința – trebuie să vă ridicați la un anumit nivel pentru a găsi accesul la aceasta și să o experimentați. Conștiința este acolo tot timpul. Dacă nu ar fi fost, nu ați fi fost capabili să transformați respirația și mâncarea în viață. Sunteți vii – asta înseamnă că sunteți conștienți. Dar până acum ați avut doar un acces minimal. Pe măsură ce accesul se extinde, sentimentul de delimitare se extinde. Dacă vă identificați cu conștiința, îi veți experimenta pe ceilalți ca pe voi înșivă. Aceasta înseamnă yoga.

Cuvântul “yoga” înseamnă uniune. Ființele umane încearcă să experimenteze acest sentiment al întregului în atât de multe feluri. Dacă acesta își găsește o expresie foarte brută, numim asta sexualitate. Dacă găsește o exprimare emoțională, o numim iubire. Dacă găsește o expresie mentală, devine etichetată ca lăcomie, ambiție, cucerire sau pur și simplu shopping. Dacă găsește o expresie conștientă, o numim yoga. Dar, în esență, procesul și aspirația sunt la fel. Asta înseamnă că vreți să includeți în voi ceva care nu este parte din voi. Vreți să ștergeți distanța sau granițele dintre voi și ceilalți.

 

Să-ți extinzi limitele senzoriale în așa fel încât, dacă stai pur și simplu, să experimentezi întregul univers ca fiind o parte din tine – aceasta este yoga; asta înseamnă creșterea gradului de conștientizare

 

Fie că este vorba despre sexualitate sau o poveste de dragoste, ambiție sau cucerire – toate lucrurile pe care încercați să le faceți înseamnă de fapt că încercați să faceți ceva care nu este parte din voi, o parte a voastră. Așa și cu yoga. Yoga înseamnă a deveni una cu totul sau, cu alte cuvinte, înseamnă să-ți distrugi limitele. În loc să vorbim despre asta, în loc să intelectualizăm acest lucru, noi urmărim (n.r – La Isha Yoga Center) să ridicăm experiența voastră de la aspectul fizic, la o dimensiune dincolo de granițele fizice.

Asta face Shambhavi [4] – vă duce în zona crepusculară. Sunteți încă înrădăcinați în corp, dar începeți să atingeți o dimensiune de dincolo, astfel încât experiența voastră de viață nu este limitată de corpul vostru, ci îl experimentezi ca pe un fenomen mai mare. Acest lucru înseamnă creșterea gradului de conștientizare. Înseamnă că îi experimentezi pe cei din jurul tău ca o parte din tine.

Materialul din care au fost create cele cinci degete de la mâna ta a fost pământ cu ceva timp în urmă – acum acel pământ formează cele cinci degete ale tale. Mâncarea care a fost pe farfuria ta ieri nu a fost “tu”. Dar ai mâncat-o și astăzi o experimentezi ca o parte din tine. Tu ești capabil de a experimenta orice ca fiind o parte din tine, doar dacă incluzi acel lucru între granițele tale. Nu poți să mănânci întregul univers. Trebuie să îți extinzi granițele în diferite feluri.

Să-ți extinzi limitele senzoriale în așa fel încât, dacă stai aici, să experimentezi întregul univers ca fiind o parte din tine – aceasta este yoga; asta înseamnă creșterea gradului de conștientizare. Noi nu facem acest lucru filozofic sau ideologic, ci experiențial, printr-un proces tehnologic pe care oricine îl poate folosi. O tehnologie este de așa natură încât aceasta va lucra pentru oricine este dispus să învețe s-o folosească. Nu trebuie să crezi; nu trebuie să-o venerezi; nu trebuie să-o afișezi. Trebuie doar să înveți să-o folosești.


[1] Namaskaram, Namaskar sau Namaste este o formă de salut practicată pe subcontinentul indian, însoţită de apropierea palmelor în faţa inimii. Se traduce literal “mă înclin divinului din tine”. În hinduism, aceasta înseamnă că sufletul celui care salută îl recunoaşte şi se închină în faţa celuilalt suflet.

[2] Isha Yoga Center, fondat sub egida Isha Foundation, este așezat la poalele munților Velliangiri, în sudul Indiei. Este un centru spiritual creat pentru creșterea interioară ce atrage oameni din toate colțurile lumii prin abordarea sa unică asupra celor patru mari direcții ale practicii yoga: gnana (cunoaștere), karma (acțiune), kriya (energie), bhakthi (devoțiune).

[3] Akash este un cuvânt de origine sanskrită care înseamnă literal “spațiu deschis”, “vacuitate”, “cer”,“atmosferă”. În cosmologia indiană termenul este folosit pentru a desemna eterul.

[4] Shambhavi Mahamudra este o practică introductivă la Isha Yoga Center, o practică străveche care are milioane de practicanți. Este un proces ușor prin care se obține un mai mare echilibru emoțional, o mai bună concentrare, focalizare, stabilitate și o sănătate mai bună. Există mai multe studii științifice care măsoară diferitele beneficii pe care le aduce practicarea regulată a acestei kriya (tehnică).

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

 

9885 Total Views 4 Views Today