Ce este Isha Kriya?
Astăzi, în mintea majorităţii oamenilor, cuvântul “Yoga” trezeşte de obicei imagini în care corpul este contorsionat în poziţii imposibile. Partea fizică a practicii Yoga este doar unul dintre aspectele acestei ştiinţe multi-dimensionale. Yoga este o tehnologie care aduce corpul şi mintea la capacitatea lor maximă, permiţând oamenilor să trăiască viaţa din plin.
Viziunea lui Sadhguru – yoghin iluminat şi maestru yoga – este de a oferi “o picătură de spiritualitate” fiecărui individ. Prin Isha Kriya, posibilităţile unui proces spiritual, accesibile în trecut doar yoginilor şi asceţilor, sunt acum oferite fiecărui om în confortul propriului cămin.
Provenită din eterna înţelepciune a ştiinţelor yogine, Isha Kriya este o practică simplă, dar puternică, creată de Sadhguru. “Isha” înseamnă sursa creaţiei, “kriya” înseamnă literal “acţiune internă”. Scopul practicii Isha Kriya este de a-l ajuta pe individ să se conecteze la sursa propriei existenţe, pentru a-şi crea destinul după propriile dorinţe şi după propria viziune. Practicarea zilnică a Isha Kriya aduce un plus de sănătate, dinamism, pace şi bunăstare. Este o unealtă puternică ce vă ajută să ţineţi pasul cu ritmul alert al lumii de astăzi.
Isha Kriya este gratuită, simplă şi uşor de practicat. Este oferită sub forma unei meditaţii ghidate, cu un video instructiv şi instrucţiuni care se pot descărca (n.r- vezi subsolul articolului). Această meditaţie are potenţialul de a transforma viaţa oricui este dornic să investească doar câteva minute pe zi.
Care este beneficiul acestei meditații?
Sadhguru: În primul rând, de unde vine nevoia de meditaţie? Începutul procesului vieţii nu a fost o decizie conştientă din partea ta, ţi s-a “întâmplat” pur şi simplu. Atunci când te-ai născut, corpul tău era atât de mic, iar acum a crescut. Deci, evident, corpul este ceva acumulat. Este o acumulare. Ceea ce numeşti “corpul meu” este o acumulare de mâncare. În mod similar, ceea ce numeşti “mintea mea” este o acumulare de impresii.
Ceea ce acumulezi poate fi al tău, dar nu poate fi “tu”. Simplul fapt că ai acumulat ceva presupune că ai adunat acest lucru de altundeva. Astăzi poţi decide să acumulezi un corp de 70 de kilograme, dar poţi decide şi să îl transformi într-un corp de 60 de kilograme. Să nu porneşti în căutarea celor 10 kilograme, deoarece acestea sunt o acumulare. Odata ce ai renunţat la ele, s-au dus. În mod similar, mintea este o acumulare de impresii.
Din momentul în care te identifici în propria-ţi experienţă cu ceva ce nu eşti, percepţia ta devine distorsionată. Din momentul în care percepi acest corp pe care l-ai adunat din afară ca pe tine însuţi, din momentul în care percepi impresiile pe care le ai în minte ca pe tine însuţi, nu mai poţi percepe viaţa aşa cum este de fapt. Vei percepe viaţa doar atât cât este necesar pentru supravieţuire, dar nu o vei percepe aşa cum este ea cu adevărat.
Odată ce ai venit pe această lume ca fiinţă umană, supravieţuirea este foarte importantă, dar nu suficientă. Dacă ai fi venit ca orice altă creatură pe această planetă, viaţa ar fi aranjată de îndată ce stomacul ţi-ar fi plin. Dar venind ca fiinţă umană, viaţa nu se rezumă doar la supravieţuire. De fapt, pentru o fiinţă umană, viaţa începe abia după ce supravieţuirea este rezolvată.
Meditaţia îţi oferă o experienţă, o stare interioară în care ceea ce eşti şi ceea ce este al tău sunt separate. Se creează puţină distanţă, puţin spaţiu, între ceea ce eşti tu şi ceea ce ai acumulat. Pentru moment, putem înţelege acest lucru drept meditaţie.
Care este beneficiul acestui lucru? Acest lucru aduce claritate absolută în percepţie. Vezi viaţa aşa cum este, fără distorsiuni. Acum abilitatea ta de a merge prin această lume este determinată de claritatea ta de percepţie. Dacă nu văd clar, dar sunt foarte plin de încredere şi încerc să merg astfel prin lume, sunt un idiot împiedicat. Atunci când nu există percepţie, oamenii încearcă să contrabalanseze acest lucru prin construirea încrederii în ei înşişi. Oamenii încearcă să compenseze lipsa clarităţii prin tot felul de substitute. Nu există substitut pentru claritate.
Odată ce ai înţeles acest lucru, devii meditativ în mod natural; vrei să clarifici totul şi să priveşti viaţa aşa cum este, pentru că vrei să mergi prin viaţă cu cât mai mare uşurinţă, fără a te împiedica de una sau alta. Este sfârşitul suferinţei.
Care sunt efectele acestei meditații?
Sadhguru: Această kriya va crea un anumit spaţiu între tine şi corpul tău, între tine şi mintea ta. Orice luptă prezentă în viaţa ta este cauzată de faptul că te identifici cu aceste aspecte limitate ale tale.
Deci, esenţa meditaţiei constă în faptul că ea creează un spaţiu, o distanţă între tine şi ceea ce numeşti “mintea” ta. Toată suferinţa prin care treci este fabricată în mintea ta. Dacă te distanţezi de minte, poate să mai existe suferinţă?
Când meditezi se formează o distanţă între tine şi mintea ta şi te simţi împăcat. Problema este că, în momentul în care deschizi ochii, eşti din nou lipit de propria-ţi minte.
Dacă meditezi zilnic, va veni o zi când îţi vei deschide ochii şi vei experimenta în continuare faptul că mintea se află într-un loc, iar tu în altul. Acesta este sfârşitul suferinţei. Când nu te mai identifici cu mintea şi corpul tău, te conectezi la sursa creaţiei care se află în tine. În momentul în care se petrece acest lucru, se aşterne Graţia.
Aceasta înseamnă că întreaga ta povară karmică – trecutul sau gândirea ta inconştientă – au fost puse deoparte. Nu te mai pot influenţa. Odată ce trecutul nu mai are influenţă asupra ta, viaţa devine un potenţial enorm.
Fiecare respiraţie devine o posibilitate imensă în viaţa ta, pentru că trecutul nu mai joacă niciun rol în existenţa ta de aici şi acum. Doar şezând aici, eşti viaţă absolută. Viaţa devine lipsită de efort.
Care este importanța respirației? Există alte beneficii ale respiratului corect în afara beneficiilor de sănătate?
Sadhguru: Respiraţia este firul care te leagă de corp. Dacă îţi iau respiraţia, tu şi corpul tău vă veţi separa. Respiraţia este ceea ce te leagă de corp. Ceea ce numeşti “corpul meu” şi ceea ce numeşti “eu” au fost legate împreună prin respiraţie. Şi această respiraţie decide multe aspecte referitoare la ceea ce eşti acum.
Respiraţia ta ia o formă diferită odată cu fiecare nivel diferit de gândire şi emoţie prin care treci. Dacă eşti supărat, respiri într-un fel. Dacă eşti împăcat, respiri în alt fel. Dacă eşti fericit, respiri în alt fel. Dacă eşti trist, respiri în alt fel. Aţi observat acest lucru?
Pe acest lucru, în sens opus, se bazează ştiinţa pranayama şi kriya: respirând consistent într-un anumit mod, poţi schimba însăşi felul în care gândeşti, simţi, înţelegi şi experimentezi viaţa.
Respiraţia poate fi folosită ca o unealtă pentru a acţiona asupra corpului şi a minţii în atât de diverse moduri. Veţi vedea că în Isha Kriya folosim un simplu proces de respiraţie, dar kriya în sine nu este respiraţia. Respiraţia este doar o unealtă. Respiraţia este o deducţie, dar ceea ce se petrece nu este legat de respiraţie.
Modul în care respiri este modul în care gândeşti. Modul în care gândeşti este modul în care respiri. Întreaga ta viaţă, întreaga ta gândire subconştientă este înscrisă în respiraţie. Dacă îţi citeşti respiraţia, trecutul prezentul şi viitorul sunt scrise acolo, în modul în care respiri.
De îndată ce realizezi acest lucru, viaţa devine foarte diferită. Este ceva ce trebuie experimentat, nu este ceva ce poate fi propovăduit. Odată ce ajungi să cunoşti beatitudinea simplului act de a şedea aici, fără să te gândeşti la nimic, fără să faci nimic, să şezi aici pur şi simplu, ca viaţă, atunci viaţa poate fi diferită.
Într-un fel, aceasta reprezintă faptul că în ziua de azi există suficiente dovezi ştiinţifice că poţi să şezi de unul singur şi să fii beat de propria-ţi fiinţă, fără a-ţi fi rău a doua zi. Dacă te afli la un anumit nivel al conştiinţei, poţi să îţi activezi sistemul în aşa fel încât faptul de a şedea pur şi simplu să fie o plăcere enormă. De îndată ce simplul fapt de a şedea şi a respira reprezintă o plăcere atât de mare, devii binevoitor, flexibil, minunat, deoarece ai o stare interioară minunată. Mintea devine mai ascuţită decât a fost vreodată.
De ce trebuie să îmi țin fața puțin ridicată?
Sadhguru: Îţi ţii capul ridicat nu pentru a vedea ceva ce pluteşte pe cer sau pentru că îţi imaginezi ceva. Ţii capul ridicat deoarece când sistemul tău este aţintit în sus, acesta devine receptiv. Este ca şi cum ai deschide o fereastră. Te face receptiv la Graţie. Când devii dornic şi receptiv, corpul tău se arcuieşte în sus în mod natural.
Ce efect are rostirea sunetului “Aaaa” asupra mea?
Sadhguru: Când rosteşti sunetul A (ca în cuvântul “tata”), centrul de menţinere al corpului se activează. Aceasta este chakra Manipuraka sau centrul buricului. Manipuraka se află doar la doi centimetri sub buric. Când erai în uterul mamei, ţeava de “întreţinere” era conectată acolo. Acum tubul nu mai există, dar centrul de întreţinere se află tot în buric.
Aşa cum există un corp fizic, există şi un întreg corp energetic. Această energie la care ne referim în general ca Prana sau Shakti, curge prin corp în anumite moduri prestabilite, nu se mişcă aleator. Se mişcă în 72.000 de feluri diferite. Cu alte cuvine, sunt 72.000 de canale în sistem, prin care curge această energie. Deci, nadi sunt şanţuri sau canale în sistem. Acestea nu au o manifestare fizică; dacă diseci corpul şi te uiţi în interior, nu vei găsi aceste nadi. Dar pe măsură ce devii tot mai conştient, vei observa că energia nu se mişcă la întâmplare; se mişcă prin canale prestabilite.
Sunetul “A” este singura vibraţie ce se împrăştie prin tot corpul, pentru că Manipuraka este singurul loc unde se întâlnesc şi de unde se redistribuie cei 72.000 de nadi. Când rosteşti sunetul “A”, vei vedea că vibraţia începe la doi centimetri sub buric şi se răspândeşte prin tot corpul. Această vibraţie poate fi de mare folos pentru energizarea centrului tău de întreţinere.
Ar trebui să medităm pentru o anumită perioadă de timp sau trebuie să facem asta toată viața?
Sadhguru: Meditaţia este un proces care poate să devină o parte din viaţă, ca orice altceva. Este ca şi spălatul pe dinţi – la început, cineva a trebuit să insiste să faceţi acest lucru, dar odată ce aţi înţeles importanţa lui, l-aţi făcut fără să vă mai gândiţi la el. La fel e şi cu meditaţia – odată ce îi realizaţi valoarea, aceasta devine în mod natural, fără prea mult efort, o parte din viaţa de zi cu zi. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, iniţial este nevoie de perseverenţă. Acesta este unul dintre motivele pentru care practica trebuie să fie făcută de două ori pe zi în primele 48 de zile.
Oricine poate practica Isha Kriya? Sunt anumite boli pe parcursul cărora nu ar trebui să facem meditația? Am spondiloză cervicală și mă întreb dacă este sigur pentru mine să practic Isha Kriya.
Sadhguru: Nu este nici o problemă dacă aveţi spondiloză şi vreţi să practicaţi Isha Kriya. Este absolut sănătos şi foarte benefic pentru dumneavoastră. Dacă nu puteţi sta pe jos cu picioarele încrucişate, puteţi sta pe un scaun sau pe o bancă. Dar, în acest caz, ţineţi-vă picioarele încrucişate la glezne. De asemenea, practicarea Isha Kriya nu este o problemă dacă aveţi anumite boli cronice sau anumite probleme fizice, cât timp puteţi sta confortabil pe toată durata practicii Kriya.
Când scot sunetul “Aaa”” simt vibrația în chakra gâtului și chakra inimii, dar nu și în Manipuraka. Ce fac greșit?
Sadhguru: Verificaţi dacă aveţi gura complet deschisă. Dacă e deschisă complet, atunci cu siguranţă veţi simţi vibraţiile în Manipuraka. S-ar putea să ţineţi gura doar întredeschisă, fără să vă daţi seama. Dechideţi gura complet şi vedeţi dacă observaţi vreo diferenţă.
Pot sta pe un scaun dacă nu pot sta în postură de meditație cu picioarele încrucișate?
Sadhguru: Da, puteţi sta pe un scaun. Dar, în acest caz, încrucișaţi picioarele la glezne.
Unde ar trebui să fac această meditație? Locuiesc într-un mediu gălagios. Am nevoie de un spațiu izolat pentru a face asta?
Sadhguru: Această meditaţie poate fi făcută oriunde; asiguraţi-vă doar că nu sunteţi deranjat fizic pe durata practicii Kriya. Un loc liniştit este recomandabil, dar nu absolut necesar. Dacă nu aveţi altă soluţie, puteţi medita oriunde vă aflaţi. Este important ca atunci când practicaţi Kriya să nu faceţi pauze între etape, pentru a nu deranja reorganizarea energiilor ce se petrece în timpul practicii.
Când este timpul potrivit pentru această meditație?
Sadhguru: Puteţi practica la orice oră doriţi, dar vă rog să evitaţi să faceţi această meditaţie în jurul miezului nopţii.
De câte ori pe zi pot practica Isha Kriya?
Sadhguru: De două ori pe zi este ideal – o dată dimineaţa şi o dată seara. Dar, dacă aveţi timp şi doriţi să practicaţi Kriya mai des, puteţi să faceţi acest lucru.
De ce trebuie să fac aceasta meditație 48 de zile?
Sadhguru: Patruzeci şi opt de zile este o perioadă cunoscută sub numele de mandala, timp în care sistemul trece printr-un anumit ciclu. Acesta este motivul pentru care în Ayurveda, de exemplu, medicamentele se dau pentru 48 de zile. Aceasta este durata de care are nevoie tratamentul ca să se înrădăcineze în sistem. La fel şi cu Isha Kriya. Este important să fie făcută fără pauză pentru acea perioadă.
Experimentează Isha Kriya împreună cu Sadhguru. Vezi clipul!
(se pot descarca cu “Save as”)
*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org
ABOUT SADHGURU
Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.