Sadhguru răspunde la întrebarea: „Ce este ego-ul” și analizează acest aspect adesea înțeles greșit. El explică că egoul nu este nici bun, nici rău, dacă nu te identifici cu el.
Întrebare: Namaskaram [1]. Ce este egoul? Și cum îl distrugem?
Sadhguru: „Ego” nu este ceva ce ai dobândit pentru că ai făcut ceva bun sau pentru că ai devenit bogat sau frumos sau orice altceva. Atunci când ai început să miști în pântecele mamei tale, egoul s-a născut. Prin prima greșeală pe care ai făcut-o de a te identifica cu corpul fizic s-a născut ego-ul. Este un mecanism de apărare. Te-ai identificat cu acest mic corp. Acesta trebuie să supraviețuiască în această existență vastă despre care tu nu ai nicio percepție, nu știi nici măcar unde începe și unde se termină. Pentru a supraviețui trebuie să te protejezi ca un om mare. Așa se naște egoul. Este o realitate falsă pe care ai creat-o doar de dragul supraviețuirii.
Așadar, ce este egoul? Este ca și umbra ta. În momentul în care dobândești un corp fizic, ai o umbră. Umbra în sine nu este nici bună, nici rea. Dacă soarele este sus, ai puțină umbră. Dacă soarele este jos, ai o umbră lungă de un kilometru. Așa cum o cere situația exterioară, așa este și umbra pe care o ai. Așa este, de asemenea, și tipul de ego pe care ar trebui să îl ai.
Vairagya
Este posibil să fi auzit cuvântul „Vairagya”. „Raga” înseamnă culoare. „Vai” înseamnă dincolo. „Vairag” înseamnă dincolo de culoare, ai devenit transparent. Dacă ai devenit transparent, în cazul în care ceea ce este în spatele tău este de culoare roșie, devii și tu roșu. În cazul în care ceea ce este în spatele tău este albastru, devii și tu albastru. În cazul în care ce este în spatele tău este galben, de asemenea, devii și tu galben. Ești imparțial. Oriunde te afli, devii parte din acel lucru, dar nimic nu se lipește de tine. Doar dacă ești așa, doar dacă ești într-o stare de Vairag, vei îndrăzni să explorezi toate dimensiunile vieții.
Pentru a face față la diferite situații în viață, avem nevoie de diferite identități. Dacă ești flexibil, dacă te poți schimba de la una la alta cu grație, atunci îți poți juca rolul până la capăt fără să ai nicio problemă. Dar acum problema este că te identifici cu ceva și începi să crezi că ești acel lucru. Odată ce începi să crezi „Eu sunt umbra”, ce faci? Te târăști în mod natural pe pământ. Dacă te târăști, cum îți va fi viața? Dacă pe jos este un covor, te vei târî în confort, dar nu cu bucurie. Dar dacă, să zicem, că pe jos au apărut pietre și spini? Atunci vei plânge. Acesta este modul în care viața ta se desfășoară chiar acum. Dacă situația exterioară este acoperită cu un covor, te vei târî în confort. Dacă apar mici spini, vei plânge pentru că te târăști.
Decojirea aspectului fizic
Acum, întreaga ta experiență de viață este limitată la aspectul fizic. Tot ceea ce știi prin intermediul celor cinci simțuri este de natură fizică. Fizicul nu are un scop propriu, este acolo doar ca o coajă a fructului. Coaja este doar un strat protector. Acest corp este important pentru că există ceva în interior. Niciodată nu ai experimentat acest altceva. Dacă acest ceva dispare mâine dimineață, nimeni va vrea să atingă acest corp, care ar deveni un cadavru. Așa că, astăzi, când este acolo, trebuie să ai grijă de el.
Dacă nu depășim limitările, dacă nu transcendem existența limitată a aspectului fizic, atunci viața va fi doar o luptă. În cazul în care lucrurile merg bine, ești foarte încrezător. Dacă situațiile nu merg bine în viață, ești neîncrezător. Și tu știi întotdeauna, indiferent dacă îți merge bine, că, în orice moment, lucrurile pot merge prost. Nici nu se pune problema că ele merg greșit. Viața poate lua orice curs în orice moment. Lucrurile se pot întâmpla într-un fel care nu îți place, oricând.
Dacă totul în lume se întâmplă complet greșit pentru tine, iar tu poți merge în continuare prin viață neatins, în pace și cu bucurie în tine, atunci cunoști viața așa cum este. Altfel, ești doar un sclav al aspectului fizic.
Încetează să-ți „distrugi” ego-ul
Astăzi, există prea multă vorbărie despre distrugerea egoului. Acest lucru a fost preluat din scripturi. Ori de câte ori personalitatea ta se transformă urât, numești asta ego. Acesta este doar un alt mod de a pasa responsabilitatea. Atunci când personalitatea ta se transformă urât, trebuie doar să o vezi ca fiind tu. Dacă înțelegi: „Eu sunt urât”, vei dori să faci ceva în privința asta. Nu vei mai vrea să fii așa.
Dar noi am dezvoltat atât de multe strategii doar pentru a evita această posibilitate. La un moment dat, fie că ești frumos sau urât, ești tot tu, nu-i așa? Ține-o așa. Nu crea lucruri care nu există în realitate – egoul tău, atman-ul [2] sau altceva. În momentul în care gândești lucruri de genul: „Ce este frumos este sufletul meu, ceea ce este urât este egoul meu”, nici o transformare va fi posibilă. Dar dacă gândești: „Orice nonsens aș fi, ceea ce este frumos și ceea ce este urât sunt amândouă în mine”, atunci ceea ce este urât va începe în mod natural să se schimbe – va trebui să te transformi, nu vei avea de ales.
Astăzi, avem nevoie să aducem în lume un simplu sens – sensul vieții. Acum, oamenii au doar sensul egoului, nu au un sens al vieții. Atunci când te vezi doar ca parte din viața însăși, nimic altceva nu reprezintă viața.
Tu poți călca în picioare pe orice și oricine. Dar, dacă ești sensibil la viață, totul este parte din ea în experiența ta, astfel încât te comporți foarte sensibil în mod natural cu celelalte forme de viață din jurul tau. Egoul nu va mai fi o problemă odată ce devii sensibil la viață.
[1] Namaskaram, Namaskar sau Namaste este o formă de salut practicată pe subcontinentul indian, însoţită de apropierea palmelor în faţa inimii. Se traduce literal “mă înclin divinului din tine”. În hinduism, aceasta înseamnă că sufletul celui care salută îl recunoaşte şi se închină în faţa celuilalt suflet.
[2] ATMAN (cuv. indian) s. n. (În brahmanism) Sufletul individual identic cu sufletul lumii; principiul unificator pentru toate ființele și lucrurile din lume, ca și pentru Universul ca tot; conștiința pură care depășește suferința existențială. (Sursa: Dexonline.ro)
Banii contează
Sadhguru analizează când banii contează și când nu și arată cum putem gestiona acest lucru cel mai bine, atunci când este vorba de managementul banilor.
Sadhguru: Acum ceva vreme, cineva a adus la mine un bărbat. Acesta era deprimat și distrus și a vrut să se sinucidă. De ce? Pentru că acum aproximativ cinci ani el valora miliarde. Apoi, el a jucat la bursa de valori și lucrurile nu au mers bine, iar averea lui a intrat puțin la apă. Când a venit la mine, valora numai două sute cincizeci de milioane. Așa că a vrut să se sinucidă. Cei mai mulți oameni din India, dacă le dai atâția bani și îi întrebi: “Vrei banii sau vrei să mergi în Rai?”, vor cere banii. Dar acest om era distrus! Dacă vă păstrați banii în buzunar, asta este bine. Dar dacă vă intră în cap, acest lucru devine o suferință pentru că nu acolo este locul lor.
Bogăția este doar unul dintre instrumentele bunăstării oamenilor, nu reprezintă totul
În lume avem nevoie nu doar de “crearea bogăției.” Avem nevoie de a crea bunăstare. Bogăția este doar unul dintre instrumentele bunăstării oamenilor, nu reprezintă totul. Bogăția înseamnă a ne face exteriorul plăcut. Dar acum, oamenii se raportează la asta ca și cum a fi o religie. Banii sunt doar un mijloc, nu sunt un scop în sine. Facem din asta un lucru prea mare, degeaba. Este rău? Este bine? Nici una, nici alta; este doar un instrument pe care noi l-am creat.
Trebuie să înțelegem că nimeni nu aspiră la bani. Asta ar putea suna ridicol, dar eu spun că nu bani ne dorim. Doar că banii au devenit o cale pentru ceea ce oamenii consideră o viață mai bună.
Dacă banii nu stau în buzunare tale și ți se urcă la cap, va veni suferința
Toți vor ca viața lor să fie plăcută. Când spunem plăcută, această plăcere se întâmplă în cinci feluri diferite. În cazul în care corpul tău devine foarte plăcut, numim acest lucru plăcere (n.r – fizică). Dacă mintea ta devine plăcută, numim asta liniște; în cazul în care ea devine foarte plăcută, numim asta bucurie. Dacă emoțiile tale devin plăcute, numim asta iubire; în cazul în care devin foarte plăcute, o numim compasiune. Dacă energiile tale vitale devin plăcute, numim asta fericire, iar dacă ele devin foarte plăcute, numim acest lucru extaz.
Dacă toate împrejurările devin plăcute, tu numești asta succes. Asta este tot ceea ce vrei, nu-i așa?! “Nu, eu vreau să merg în Rai.” De ce vrei să mergi în Rai? Pentru că “reclamele” au spus întotdeauna că este un loc foarte plăcut. Tot ceea ce vrei este plăcerea, iar acum crezi că, în această lume, banii pot cumpăra asta pentru tine, lucru care este parțial corect.
Însă banii pot crea doar plăcere exterioară, nu pot crea plăcerea interioară. Dacă ai o mulțime de bani, poți sta într-un hotel de cinci stele, dar dacă corpul, mintea, emoțiile și energia ta nu sunt într-o stare plăcută, te vei bucura de hotelul de cinci stele? Nu. Dacă acestea patru sunt foarte plăcute, te-ai putea bucura chiar și sub un copac. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai bani? Nu, dar ar trebui să fie analizată prioritatea – care ar trebui să vină mai întâi? Dacă aceste patru lucruri din interiorul tău sunt foarte plăcute și ai și bani, poți face, de asemenea, și exteriorul plăcut. Deci, nu este nimic bine sau rău în ceea ce privește banii. Ei reprezintă un anumit mijloc. Doar că, dacă banii nu stau în buzunarele tale și ți se urcă la cap, va veni suferința.
[Image courtesy: Pink Piggy Bank On Top Of A Pile Of One Dollar Bills by kenteegardin]
*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org
ABOUT SADHGURU
Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane