Este posibil să îți schimbi felul de a gândi? Ne putem crea gândurile și emoțiile așa cum vrem? Ar face asta o diferență în viețile noastre? Haideți să aflăm ce are de spus yoghinul și misticul Sadhguru.


Thumbnail SadhguruÎntrebare: Nu îmi controlez de fapt gândurile și sentimentele. Aș vrea să știu dacă ne putem schimba felul de a gândi și, în mod conștient, să creăm gânduri și emoții.

 

Sadhguru: Mintea este, în esență, un fel de bancă de memorie. Este o rețea complexă de memorie care îți oferă un anume caracter. Memoria este acumulată în fiecare moment al vieții tale, când ești treaz sau atunci când dormi. Ești inconștient în privința celei mai mari părți a memoriei pe care ai acumulat-o, pentru că aceasta este adunată în cantități imense. Atât de multe lucruri pe care le faci cu ușurință – ceva atât de simplu cum este mersul pe două picioare, de exemplu – sunt posibile nu doar datorită mușchilor tăi, ci datorită memoriei pe care o porți cu tine. Corpul își amintește cum să meargă. Dacă uiți, nu mai poți merge.

 

Amprentele karmice

 

Când spunem memorie, oamenii se gândesc la minte, dar corpul are mult mai multă memorie decât mintea. Nasul stră -stră – stră-bunicului tău stă pe fața ta pentru că ceva înlăuntrul tău își amintește. Corpul tău încă își amintește cum era cineva acum un million de ani și încă acționează într-un anume fel din această cauză. Așadar, memoria corpului este mult mai mare decât memoria minții. Această memorie reprezintă ceea ce noi numim amprente karmice [1].

Au fost anumite vremuri în India, când societatea încerca să gestioneze amprentele tale karmice. Pentru acest scop au fost create jatis [2], gotras [3] și alte lucruri. Dar toate acestea nu mai există acum. Așa că tu trebuie să le gestionezi.

Ce fel de gânduri ai la nivel conștient este un lucru determinat de memoria pe care ai acumulat-o, conștient, în această viață, de când te-ai născut și până acum. Această memorie conștientă este numită prarabdha. Dar ce fel de emoții generează în tine aceste gânduri este determinat în mare parte de un proces inconștient al memoriei. Acea memorie este cu mult mai mare decât memoria conștientă și este denumită sanchita.

Sanchita semnifică acumularea inconștientă de masă karmică, care acționează mereu în felul ei propriu. Nu este activă, dacă ne referim la manifestarea ei propriu-zisă, dar este activă dacă ne referim la felul în care te influențează într-un million de moduri diferite.

Asta înseamnă că totul este fix și că nu există nimic pe care să îl poți schimba? Nu. Tu exiști doar datorită acestui fundament. Ceea ce dorești să faci pentru tine, face tot parte din tine. Destinul nu este un lucru prestabilit. Destinul este ca scheletul corpului tău. El decide statura ta, dar nu decide totul. Cât de mult investești în acest schelet depinde doar de tine.

 

O chestiune de perspectivă

 

Locația Pământului în universul observabil. Scala focalizării este aproximativă. Imaginea este modificată după o fotografie originală Wikipedia.

Locația Pământului în universul observabil. Scala focalizării este aproximativă. Imaginea este modificată după o fotografie originală Wikipedia.

Deci, îți poți schimba felul de a gândi? În loc să privești ce fel de gânduri sau emoții generezi, vezi doar că din perspectiva mai mare a vieții ești doar un fir mic de praf. În acest cosmos, galaxia noastră este o întâmplare neînsemnată. În Calea Lactee, acest sistem solar este un bob de nisip. În acest bob de nisip, planeta Pământ este un super minuscul bob de nisip. În acest bob de nisip, tu ești un mare om!

Oamenii și-au pierdut perspectiva a ceea ce sunt. Un proces spiritual înseamnă că, chiar dacă nu poți înțelege acest lucru prin experiență, cel puțin înțelegi intelectual care este locul tău în această existență.

Acesta este cel mai simplu lucru pe care îl poți obține. Dacă realizezi atâta lucru, o nouă posibilitate se deschide – vei merge diferit, vei sta diferit, vei respira diferit și vei experimenta viața în mod diferit.

Ceea ce gândește și simte acest bob de nisip nu este important. Dar pentru majoritatea oamenilor, ceea ce ei gândesc și simt este mai important decât fabulosul dans al universului. Întregul cosmos se simte fenomenal de bine astăzi, dar pe tine doar un singur gând te poate deranja și te face să fii deprimat.

Dacă înțelegi că, pur și simplu,“ce gândesc și ce simt nu este atât de important”, dacă aduci această distanță între gândurile și emoțiile tale, ele vor deveni un proces conștient.

Odată ce gândurile și emoțiile devin un proces conștient, ești liber de lanțul karmic în foarte multe feluri. Acum, gândurile și emoțiile tale sunt un proces compulsiv. Odată ce vor fi un proces conștient, vei căpăta o asemenea putere, încât oamenii vor crede că ești supraom. Acest lucru nu este însă suprauman, asta înseamnă să fii pur și simplu uman.

 


 

[1] (Vezi ce este karma, aici: Ce este karma).

[2] Jati denumește sistemul de caste din societatea hindusă. Termenul este derivat din sanscritul jāta (“născut” sau “adus în existență”) și indică o formă de existență determinată prin naștere. În filozofia indiană, jati descrie un grup de lucruri care au caracteristici generice comune. Sociologic, jati a ajuns să fie folosit în mod universal pentru a indica un grup în rândul societății hinduse. Jatis sunt comunități endogame (membrii se căsătoresc doar cu cei din rândul lor). În India există mai mult de trei mii de jatis.

[3] Gotra înseamnă “filiație” în limba sanscrită. Deși de multe ori este asemănător cu numele de familie, alteori acesta este diferit de gotra. În general, termenul se referă la o linie de descendenți masculini care provine dintr-un strămoș comun. Oamenii din aceeași gotra, conform tradiției, nu au voie să se căsătorească între ei.

 

 

[Image courtesy: Flikr, Streams of Consciousness by Chicago Art Department]

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

 

16135 Total Views 4 Views Today