Sadhguru ne povestește despre chakre sau punctele de întâlnire a nadisurilor (n.r – canalele energetice ale corpului) și explică semnificația celor șapte chakre principale.


 

Thumbnail SadhguruSadhguru: Se vorbește prea mult despre chakre peste tot. Mai ales în Occident, oriunde te duci, există “centre de echilibrare ” unde cineva îți aliniază chakrele și îți face tot felul de lucruri. De la ateliere de yoga la chiropractică, toată lumea vorbește despre asta. A devenit o modă.

Există 114 chakre importante în corpul uman. Sunt mai multe, dar acestea sunt cele mai mari. Le puteți privi drept 114 locuri de întâlnire a nadis-urilor (n.r – canale energetice ale corpului). Aceste intersecții sunt întotdeauna sub formă de triunghiuri. Pentru că reprezintă o mișcare de la o dimensiune la alta, numim acest lucru “chakră”- care înseamnă “roată” sau “cerc”, dar, de fapt, ele au formă de triunghi.

Dintre aceste 114 chakre importante, două sunt în afara corpului fizic. Din cele 112 rămase, doar asupra a 108 dintre ele se poate lucra, iar cele patru care râmân, înfloresc doar ca o consecință a înfloririi celorlalte.

Numărul 108 s-a manifestat în corpul uman, pentru că este un număr semnificativ în construcția sistemului solar. Diametrul soarelui și distanța dintre Pământ și Soare este de 108 ori. Diametrul Lunii și distanța dintre Pământ și Lună este de 108 de ori. Diametrul Pământului și diametrul Soarelui este de 108 ori. Prin urmare, numărul 108 este semnificativ în diverse practici spirituale [1].

 

Cele șapte chakre principale

 

Cele șapte chakre fundamentale sunt: Muladhara, care este situată la perineu, în spațiul dintre orificiul anal și organul genital; Swadhisthana – care este chiar deasupra organului genital;  Manipuraka (n.r.sau Manipura) care este chiar sub buric; Anahata – în locul unde se împreunează coastele; Vishuddhi – care se află în scobitura de la gât; Ajna – între sprâncene, și Sahasrara (sau Asbrahmarandra) – care este în creștetul capului, acolo unde la nou-născuți există acel loc moale.

Putem vorbi în termeni de centri energetici inferiori și superiori, dar un astfel de limbaj este de multe ori înțeles greșit. Este ca și cum ai compara fundația unei clădiri cu acoperișul. Acoperișul nu este superior fundației. Fundația clădirii este mai la baza clădirii decât acoperișul. Calitatea, durata de viață, stabilitatea și securitatea clădirii depind într-o mare măsură de fundație, mai degrabă decât de acoperiș. Dar, în termeni de limbaj, acoperișul este mai înalt și fundația este mai jos.

Dacă energia voastră este dominantă în Muladhara, hrana și somnul vor fi factorii cei mai dominanți în viața voastră. Chakrele reprezintă mai mult de o singură dimensiune. O dimensiune este existența lor fizică, dar ele au, de asemenea, o dimensiune spirituală. Aceasta înseamnă că ele pot fi complet transformate. De exemplu, dacă veți obține o conștientizare corectă, aceeași Muladhara care tânjește dupa hrană și somn, poate deveni absolut liberă de acest proces.

 

Kshetras

 

Aceste chakre au o manifestare în corp și au, de asemenea, o manifestare mai subtilă. Aceste manifestari sunt numite kshetras  [2]. Kshetra înseamnă un loc în care cineva își are reședința. Voi ați putea fi aici, dar domiciliul vostru este în altă parte. La fel, există kshetras  externe – denumite Bahya kshetras, și există și unele interne numite Antar kshetras. Ca și cum ar exista o casă și o altă casă de vacanță!

Când sunteți acasă, veți fi într-un fel. În general, viața mundană vă ocupă tot timpul – gătit, curățenie, aranjamente – cel mai mult pierdeți timpul cu aceste lucruri. Când vă duceți la casa de vacanță, chiar dacă gătiți, faceți curățenie și toate celelalte lucruri, cele lumești nu vă ocupă tot timpul. Aici aveți o existență mai exuberantă. O casă la munte presupune o existență mai exuberantă, deși ar putea fi mai solicitantă din punct de vedere fizic decât statul acasă. E mai ușor să stai acasă. Mulți oameni au renunțat la plecări și stau acasă pentru că le este mai ușor.

Motivul pentru care plecați de la o casă la cealaltă este că doriți, totuși, să beneficiați de confortul unei case, nu vreți să stați într-un hotel, dar vreți o existență mai exuberantă. Creatorul a avut grijă de toate. Puteți fi în Antar Kshetra, nu atât de vibranți, ci doar adormiți sau puteți fi în Bahya Kshetra. În orice moment vreți să vă întoarceți acasă, nu este o problemă, oricând puteți merge înapoi.

Cea de a doua chakră este Swadhisthana. Dacă energiile voastre sunt dominante în Swadhisthana, plăcerile vor fi cele mai dominante în viața voastră – căutați plăceri, vă bucurați de realitatea fizică în foarte multe feluri. Dacă energiile voastre sunt dominante în Manipuraka, sunteți persoane active; puteți face multe lucruri în lume. Dacă energiile voastre sunt dominante în Anahata, sunteți persoane foarte creative. Dacă energiile voastre sunt dominante în Vishuddhi, deveniți foarte puternici. Dacă energiile voastre sunt dominante în Ajna, atunci, din punct de vedere intelectual, sunteți realizați. Realizarea intelectuală vă aduce pace.

În experiență nu s-a întâmplat încă, dar ați obținut realizarea intelectuală, ceea ce vă duce la o anumită stare de pace și stabilitate în interior, indiferent de ceea ce se întâmplă în afara voastră. Odată ce energiile ating Sahasrara, pur și simplu veți fi ca niște nebuni în extaz. Nu există niciun stimulent extern, nu există pur și simplu niciun motiv, dar sunteți în extaz doar pentru că energiile au atins un anumit vârf.

 

Căderea de sus

 

Fundamental, orice cale spirituală poate fi descrisă ca o călătorie de la Muladhara la Sahasrara. Această călatorie este o evoluție de la o dimensiune la alta; acestea sunt doar șapte niveluri diferite de intensitate.

Pentru a muta energiile din Muladhara la Ajna, există mai multe procese spirituale și mai multe metode, dar pentru a trece de la Ajna la Sahasrara nu există nicio cale. Nu există nicio metodă specială. Fie te arunci, fie cazi într-o groapă fără fund. Aceasta se numește “cădere de sus.” În yoga se spune că, dacă nu ești dispus să cazi de sus, nu vei ajunge acolo.

Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni așa-ziși spirituali au ajuns la concluzia că liniștea (n.r –interioară) este cea mai mare posibilitate – pentru că ei au rămași blocați la nivelul Ajna. Pacea nu este cea mai mare posibilitate. Puteți deveni extatici, atât de extatici încât toată lumea va deveni o glumă bună în înțelegerea și experiența voastră. Tot ceea ce este mult prea serios pentru toată lumea, va fi doar o glumă pentru voi.

Oamenii vin și se opresc în acel loc pentru o lungă perioadă de timp, doar pentru a se pregăti să sară. De aceea, în tradițiile spirituale, a fost pus atât de mult accent pe relația maestru-discipol – pur și simplu pentru că, dacă e să faci această săritură, ai nevoie de o profundă încredere în maestrul tău. 99,9% dintre oamenii au nevoie de încredere, altfel nu pot sări. Acesta este motivul pentru care se vorbește atât de mult de această relație, pentru că, fără încredere, nimeni nu va sări.


 

[1] Diametrul Soarelui este de aproximativ 108 ori diametrul Pământului, iar distanţa dintre Pământ şi Soare este de aproximativ 108 ori diametrul Soarelui. Totodată, planeta Venus se află la 108 milioane kilometri de Soare, iar distanța Pământ – Lună este de 108 ori diametrul Lunii. De asemenea, în Tantra se estimează că numărul mediu de respirații pe zi este de 21.600, dintre care 10.800 reprezintă energia solară, iar 10.800 reprezintă  energia lunară.

[2] „Kshetra” se traduce literal  „câmp”, „orizontal”, „întindere”, “loc sfânt”. Chakrele sunt poziționate pe coloana vertebrală, dar pe faţa anterioară a corpului există nişte proiecţii sau reflecţii ale lor, denumite “kshetra”. Ele se influenţează reciproc, sunt înrudite, dar nu sunt identice, sunt diferite.

 

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

15244 Total Views 2 Views Today