Problemele familiale şi starea de conflict: cum să transformi mocirla în parfum

Inspire Magazine » Problemele familiale şi starea de conflict: cum să transformi mocirla în parfum

Întrebare: Când este conflict şi ceartă în familie – cu părinţii sau fraţii, de exemplu – indiferent de motive, cum poate cineva să ajungă la un anume nivel de armonie?


Thumbnail SadhguruSadhguru: Din moment ce ai spus părinţi şi fraţi, ai o scuză – nu ți-ai ales acele rude. Dacă ar fi fost vorba despre soţ sau soţie, era o alegere – nu ai fi putut învinovăţi pe altcineva! Familia este un teren bun pentru antrenament, pentru a-ți cunoaște propriile limite. Eşti înconjurat de un anumit număr de oameni – ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, indiferent de ceea ce faci, trebuie să vă călcaţi reciproc pe bătături. Sunt lucruri pe care ei le fac și tu nu le suporţi, însă tot trebuie să stai cu ei. Nu seamănă cu familia ta de 10000 de oameni de pe Facebook – dacă cineva îţi displace, îl elimini cu un singur click.

Familia este un mediu bun pentru a te dezvolta dincolo ceea ce îți place și ceea ce nu îți place. Plăcerile şi neplăcerile sunt punctele de plecare ale compulsivității din interiorul tau. Când eşti blocat pe plăceri şi neplăceri, conştienţa iese din discuție. În momentul în care îți place sau nu îți place un anumit lucru, în mod natural te comporţi compulsiv – favorabil față de ceea ce te încântă și reactiv față de ceea ce nu îți place.

 

A deveni conştient

Familia este mediul unde, fie că îţi place sau nu, trebuie să fii alături de oamenii aceia pentru o anumită perioadă de timp. Ai de ales între a face din această perioadă una amară, fie înveţi să transcenzi plăcerile şi neplăcerile. Să presupunem că sunt anumite aspecte ale soţului tău pe care le urăşti. Să ajungi după un timp să spui: “Aşa e el, e în regulă”. El nu s-a schimbat, însă tu depăşeşti neplăcerea față de un anumit tip de comportament sau orice altceva te-a deranjat la el. Dacă devii posomorât sau abandonezi, în sensul că:  “Nu e o altă cale, trebuie să înghit”, toată durerea şi efortul de a fi lângă oameni, va fi irosit. Însă, dacă spui, “Da, aşa sunt ei, însă pentru mine e în regulă. Îmi dau voie să merg mai departe alături de oamenii ăştia cu bucurie”, în mod conştient reuşeşti să depăşeşti aceste aspecte.

Când îţi depăşeşti plăcerile şi neplăcerile, fără să îţi dai seama, devii conştient. Fără să ştii, devii spiritual în cel mai bun mod, nu spunând: “Voi aborda calea spirituală”, ci pentru că te manifești ca o parte din viața însăși, îți depăşeşti limitele, plăcerile şi neplăcerile, şi devii spiritual fără a-ți pune acest cuvânt, “spiritual”, ca etichetă. Cel mai bun mod de a deveni spiritual este de a te dezvolta până într-un punct în care nu mai reacționezi impulsiv. Familia este un loc bun pentru a te antrena în sensul ăsta. Nu eşti blocat aici pentru totdeauna. Indiferent de felul în care este familia ta, vei trăi aici numai pentru o perioadă de timp. Trebuie să foloseşti această perioadă pentru a transcende plăcerile şi neplăcerile.

Dacă oamenii din jurul tău nu sunt de acord cu tine, te afli într-un loc foarte bun. Mereu le spun oamenilor în ashram [1]: “Alegeţi pe cineva pe care nu îl suportaţi şi învăţaţi să colaboraţi cu el cu bucurie. Asta face minuni.” Dacă alegi să fii cu cineva de care îți place, va deveni o constrângere interioară să fii doar cu astfel de oameni. Nu familia este problema. Aşteptarea ta de a fi cu cine îţi place este problema. Nu alege ceea ce îți place. Încearcă să vezi cum poţi transforma ceea ce ai în ceva minunat. Ce vine către tine nu te priveşte. Treaba ta este ce alegi să faci cu ceea ce vine.

Oamenii spun adesea lucruri ca: “Oh, ce zi minunată”, sau: “E o zi urâtă”, în funcţie de vremea de afară. Doar pentru că sunt ceva nori, nu înseamnă că e o zi proastă. Lasa vremea în seama naturii. O zi soare, alta nori; o zi ploaie, alta zăpadă – e firesc. Dacă e însorit, ieşi la bustul gol; dacă plouă, ieşi cu o manta de ploaie; dacă ninge, ieşi cu snowboard-ul. Indiferent de vreme, e alegerea ta dacă îți vei face ziua bună sau nu.

La fel, nu te stresa legat de oamenii care-ţi stau în preajmă. Transformă într-un proces minunat faptul că stai alături de acea persoană. Asta nu înseamnă că trebuie să stai acolo pentru totdeauna. Toată lumea vine şi pleacă, indiferent că ei sunt cei care pleacă, sau tu. Indiferent de cine este aici, de orice este aici – fă din experienţa aceasta cel mai bun lucru pe care poți să îl faci. Dacă ai alte variante, poţi schimba, însă ideea este să o faci cu bucurie. Asta ar trebui să se petreacă în urma alegerii conştiente, nu din impulsivitate, pentru că nu poţi suporta și trebuie să evadezi în alt loc. Dacă ieși dintr-o situație în acest fel, vei rămane acelaşi, indiferent unde mergi. Dacă nu ştii să te descurci aici, nu vei şti s-o faci nicăieri.

 

Analiza rezultatelor

Cum vei şti dacă tot acest proces spiritual funcţionează sau nu? Doar în funcţie de rezultate. Dacă alături de aceeaşi oameni te poți trezi puţin mai jovial, eşti puţin mai destins şi nu te mai irită cât de mult o făceau înainte, înseamnă că progresezi. Oriunde, progresul este măsurat prin rezultate. Și aici se întâmplă la fel, nu e nici o diferenţă.

S-a întâmplat într-una din zile – era o coadă la poarta Raiului. Sfântul Petru verifica evaluările fiecăruia înainte de a-i lăsa sa intre. Era acolo un taximetrist din Vegas, într-o fustă strălucitoare cu buline şi ochelari de aviator, cu o ţigară atârnând. Chiar în spatele lui era un episcop. S-a uitat la acel om cu antipatie: “În primul rând, de ce e el la coada de mers în Rai?!” Dar ştim că întortocheate sunt căile Domnului. Când a venit rândul taximetristului, acesta a spus resemnat în faţa sorţii sale: “E în regulă oriunde mă trimiţi.” Ca şi taximetrist, era obişnuit cu asta – oriunde vrea clientul să ajungă, acolo merge; nu el alege destinaţia. Toate evaluările lui au fost verificate. Apoi Sf. Petru l-a întâmpinat cu un zâmbet larg şi i-a dat o frumoasă robă de mătase. Doi îngeri foarte drăguţi au venit şi l-au condus în Rai.

Episcopul urmărea scena amuzat. Când i-a venit rândul, Sf Petru s-a uitat la cărţile lui, i-a urat bun-venit, i-a dat salopetă de muncitor şi un mop şi i-a spus: “Du-te şi curăţă coridorul 127.” Episcopul era supărat: “Ce e asta!? Acel taximetrist vine din Oraşul Păcatului – nici nu vreau să-i pronunţ numele – unde trebuie să fi transportat toate soiurile de oameni – şi i-ați dat robă de mătase şi îngeri și l-ați trimis în Rai. Eu sunt episcop, L-am slujit pe Dumnezeu şi îmi dați salopetă de muncitor, mop şi coridorul 127, despre care ştiu cât este de lung. De ce?!” Sf. Petru îl privi şi îi spuse: “Te rog, ascultă-mă. Aici nu este ca la biserică, aici este Raiul. Aici mergem pe rezultate. Când ţineai predicile, oamenii în general dormeau, dar când acel taximetrist conducea mașina, toţi spuneau “O, Doamne! Dumnezeule! Dumnezeule!”

La fel și tu trebuie să te orientezi după rezultate. Pentru a-ţi da seama dacă procesul tău spiritual funcţionează sau nu, vezi dacă, oricare ar fi situaţia, există vreun conflict în tine. Dacă există conflict înlăuntrul tau, trebuie să munceşti la asta. Nu ai fost agresat fizic. Tot ce alții fac e să spună cuvinte. Ceea ce știu ei cel mai bine, aia fac. Ceea ce tu ştii cel mai bine, aceea trebuie să şi faci. Dacă ştii, vei fi bine. Dacă te menţii într-o stare de bine, s-ar putea să îi transformi în bine şi pe ei, dar nu m-aş avânta până acolo deocamdată. Nu contează dacă cineva strigă la tine sau te abuzează. Dacă vrei, îţi poţi scrie propriul dicţionar. Poţi traduce toate acele ocări în lucruri drăguţe. În orice caz, trebuie să înţelegi că ei fac tot ce pot. Din păcate, tot ceea ce pot ei este posibil să fie doar mizerie… ce să faci?! Singurul lucru pe care îl poți face este să ai compasiune pentru astfel de oameni.

 

De la murdărie la parfum

Pentru moment, trebuie să fii pe-aici. De atâtea ori, toţi, şi nu doar tu, suntem prinşi în situaţii pe care nu le dorim şi alături de oameni cu care nu am vrea să ne alăturăm. Nu alegem niciodată în totalitate locul unde ne alfăm. Exersează! Dacă o faci, exteriorul va deveni şi el o alegere, încetul cu încetul. După un timp, ţi se va părea natural, situaţiile se vor aranja natural.

Experienţa mea în lume este atât de minunată. Oriunde merg, oamenii lăcrimează de iubire și de fericire. Ce altceva mi-aş mai putea dori? Sunt conştient că asta nu este realitatea tuturor, dar lumea se aranjează așa în jurul meu. Asta se petrece pentru că mi-am acordat timp să mă educ într-un fel în care, indiferent de locul în care mă aflu, sunt doar aşa. Încet, oamenii imită felul în care sunt eu. Şi tu vei face asta. Nu te îngrijora dacă lumea în jurul tău se aranjează într-un fel sau într-altul –  se va întampla inevitabil după o anumită perioadă de timp. Ceea ce trebuie să faci este să te modelezi într-un fel în care să fii un om frumos. Cum te vor privi ceilalţi, este treaba lor.

Acum, ei vor să se scalde în mocirlă – lasă-i în pace pentru o vreme, vor obosi. Trăieşte în așa fel încât, atunci când se uită la tine, chiar şi oamenii mizerabili să conştientizeze la un moment dat că e mai bine să fie ca tine. Asta nu-i va ocoli. Sunt răutăcioși pentru că viaţa lor a fost amară şi neîmplinită, şi această amărăciune iese la suprafață sub forma conflictului. Arată-le prin exemplul tău că există un mod de viaţă diferit. În yoga, unul dintre cele mai trainice simboluri a fost întotdeauna cel al florii de lotus, pentru că ea creşte cel mai bine acolo unde noroiul este mai mare – cu cât mai gros, cu atât mai bine. Asemenea murdărie transformă un lucru într-o frumuseţe diafană şi parfumată. Acesta este procesul spiritual. Să devii alergic la mocirlă nu e un proces spiritual. Să devii parte din mocirlă, nici acesta nu este  un proces spiritual. Transformarea mocirlei într-o mireasmă plăcută este un proces spiritual.

 

[1] ASHRÁM s. n. ermitaj, loc de retragere colectivă unde discipolii se adună în jurul propovăduitorului. (< fr. ashram) –  C.f. dexonline.ro

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

Data articol: 9 septembrie 2015
Vector