Panica vârstei a doua
Sadhguru răspunde unei întrebări despre criza vârstei a doua şi vorbește despre faptul că viaţa este un proces în continuă schimbare.
Întrebare: Sadhguru, în ultima perioadă m-am confruntat cu sentimentul unei goliciuni în viaţa mea. Este vorba de criza vârstei a doua?
Sadhguru: Când n-a fost viaţa ta o criză?! Copilăria a fost o criză, adolescenţa a fost o criză, căutarea unei cariere a fost o criză, vârsta a doua este o criză, bătrânețea va fi o criză, moartea va fi o criză. Măcar vârsta a doua să fie echilibrată, nu?! Problemele tinereţii s-au terminat, iar problemele bătrâneţii sunt pe cale să apară. Vârsta mijlocie ar trebui să fie cea mai frumoasă parte a vieţii tale, dar numești asta tot criză. Nu vârsta a doua e o perioadă de criză – tu eşti criza.
Ceea ce poate părea criza vârstei a doua este, într-o oarecare măsură, doar faptul că energia tinereţii a trecut. Când ai fost tânăr, probabil ai trăit provocator. Acum, energia se scurge, nu mai poţi petrece până la patru dimineaţa, aşa că ai impresia că asta este o criză.
Ceea ce tu numeşti criză este doar o schimbare. Nu ştii cum să faci faţă schimbării, aşa că numeşti asta criză. Dacă nu vrei schimbare, fie trebuie să mergi la cimitir, fie trebuie să mergi pe calea iluminării. Altfel, atât timp cât eşti parte a procesului fizic al existenţei, nimic nu rămâne neschimbat. Acum inspiri, în momentul urmator expiri – aceasta este schimbare. Când opui rezistență la schimbare, opui rezistență, de fapt, procesului fundamental al vieţii şi, invariabil, vei atrage tot felul de suferinţe.
Nu transforma viaţa într-un dublu ghinion
Viața este o înlănțuire de situaţii. Pe unele ştim cum să le gestionăm, pe altele, nu. Dacă trăieşti o viaţă în care deja ştii cum să gestionezi fiecare situație care vine, vei muri de plictiseală. Dacă nu ai idee cum să gestionezi următoarea situaţie, ar trebui să fii entuziasmat, însă tu o consideri o criză. Deci, ai rămas cu doar două opţiuni – plictiseala sau criza!
Nu transforma viaţa într-un ghinion dublu în care tu pierzi în ambele cazuri. Dacă eşti în faţa unei situaţii pe care nu ştii să o gestionezi, acesta este momentul în care trebuie să îţi organizezi corpul, mintea, emoţia şi energia în cel mai bun mod posibil, astfel încât să-ți dai seama cum să faci față situației. Dar tu nu vrei să organizezi aceste aspecte ale tale pentru că ele au devenit ca un bloc de beton care refuză să se transforme. Vrea să treacă prin fiecare etapă a vieţii în aceeaşi formă. Nu va funcţiona.
Când ai patruzeci de ani şi vrei te comporți ca la optsprezece, vei resimți vârsta de patruzeci de ani ca pe o criză. Să ai patruzeci de ani nu e o criză, aşa cum nu este nici vârsta de optzeci de ani, şi nici chiar moartea nu este o criză. Face parte dintr-un proces natural al vieţii. Pentru că ajungi să te identifici cu o anumită perioadă a vieţii, următoarea etapă o resimţi ca pe o criză. Nimic nu e o criză. Sunt doar situaţii în viața ta. Viaţa se transformă oricum. Se schimbă cum vrei tu sau se schimbă la întâmplare? Aceasta este singura întrebare.
Indiferent de schimbările care intervin, e mai bine decât statul pe loc, pentru că fiinţa umană nu poate suporta stagnarea. “Criza vârstei a doua” înseamnă doar atât: “Viaţa mea stagnează. Totul este la fel – aceeaşi casă, aceeaşi spălare a vaselor, acelaşi partener – totul e la fel.” Acest “totul e la fel” este doar concluzia ta mentală. Altfel, în fiecare zi, în fiecare moment, schimbarea se întâmplă în tot ceea ce înseamnă existență. Schimbarea apare în corpul tău, în mintea ta, în tot – însă tu nu acorzi atenţie vieţii. Eşti preocupat de mintea ta şi ea a devenit ciclică. Din moment ce trece prin acelaşi ciclu stupid iar și iar, resimți asta ca pe o stagnare și o criză.
Dacă observi fiecare frunză din jur, dacă observi tot ce se petrece în jurul tău, vei vedea că viaţa este un proces constant al schimbării; nimic nu este static. Și în interior şi în exterior, totul se află mereu într-un proces dinamic al schimbării. Dacă eşti implicat în viața însăși, nu vei ajunge să resimţi vreodată că este vreo criză. Eşti doar legat de gândirea şi emoţiile tale și de aceea simți așa. E bine totuși că ai o criză, altfel nu vei cauta niciodată o cale de a scăpa de iluzie. Vei adopta acea falsitate pentru totdeauna.
Criza e mai bună decât o tragedie. Dacă îți ocupi toată viața cu gândirea şi emoţiile proprii fără să îți dai seama ce faci, asta ar fi o tragedie. Criza e mai bună de atât – criza te poate trezi, însă o tragedie te poate termina.
Chiar şi în acest moment, trebuie să înţelegi că o criză este sută la sută rezultatul gândirii şi emoţiilor tale – nu al naturii, nu al existenţei, nu al creaţiei – este doar produsul tău. Dacă nu conştientizezi asta, vei continua să dai naştere unor crize permanente. Dacă realizezi că tu eşti responsabil, nu va trebui să îi pui capăt, va dispărea oricum.
Nota editorului: Isha Kriya este o meditație ghidată, gratuită, creată de Sadhguru, care ajută la obținerea clarității și a unei stări de bine. Practica zilnică a acestui simplu, dar puternic proces, timp de 12 minute, aduce un strop de spiritualitate la îndemâna oricui.
Încearcă Isha Kriya, aici: [button link=”https://www.inspire-magazine.ro/sadhguru-meditatie-ghidata/” target=”self” color=”234b78″ icon=”select a icon” style=”normal” size=”default” tooltip=””]Isha Kriya[/button]
*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org
ABOUT SADHGURU
Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.