Sadhguru vorbește despre cum nu trebuie să ne lăsăm conduși de ideile societății despre succes și eșec. Dacă facem din viața noastră o treaptă către o mai mare posibilitate, nu există un astfel de lucru precum eșecul.


Întrebare: Cum depășim frica de eșec?

Thumbnail SadhguruSadhguru: Nu există eșec. Eșecul este o idee pentru că succesul este, de asemenea, o idee proastă. În loc să încerci să schimbi lumea, schimbă ideea. Dacă schimbi doar asta, totul e minunat. Dacă ai fi fost un cerșetor, astazi, dacă ai fi putut intra într-un restaurant să mănânci o dosa (n.r.- clătită din aluat de orez și linte, mâncare de bază în mai multe părți ale Indiei), acest lucru ar fi cel mai mare succes, nu-i asa?

Pentru cineva care vede viata ca pe o treapta catre o posibilitate mai mare, nu exista esec.

Fiecare idee, gand, emotie sau valoare pe care o ai este preluata de undeva si te guverneaza din interior. Ideea aceasta despre succes, nici macar nu este ideea ta. Este ideea altcuiva despre ce este succesul. Religia ta, societatea si cultura te-au invatat sa crezi ce este acesta. Nu deveni sclavul ideii altcuiva; acesta este primul si cel mai important succes. Succesul si esecul nu constau in cantitatea de bani care curge in viata ta. Succesul si esecul nu sunt dependente de recunoasterea pe care o gasesti in lume. Ai o viata de succes daca stii cum sa te plimbi cu bucurie chiar si prin iad.

O treaptă

Pentru cineva care priveste intamplarile simple ale vietii drept scopul vietii, exista esec si succes. Pentru cineva care vede viata ca pe o treapta catre o mai mare posibilitate, nu exista esec. Fie ai o afacere buna sau o afacere proasta, oricare ar fi situatia, ea este foarte folositoare –foloseste-o pentru bunastarea ta.

Candva, era un agricultor care se saturase de diversi factori naturali ce ii hotarau calitatea recoltei. Asa ca, intr-o zi, l-a chemat pe Shiva (n.r- unul dintre aspectele treimii in hinduism) si i-a spus: “M-am saturat de toate prostiile astea naturale. Evident, tu nu esti agricultor. Stiu din istorie ca erai vanator. Tu nu stii ce inseamna sa fii agricultor, asa ca de ce sa nu lasi natura pe mana mea? Eu sunt agricultor. Stiu cand trebuie sa ploua, stiu cand trebuie sa fie soare, stiu tot. Tu nu stii pentru ca esti doar un vanator si un ascet nebun. In mod clar nu esti un bun agricultor. Totul se intampla la momentele gresite. Lasa asta pe seama mea.

Shiva era intr-una din acele stari, asa ca i-a spus: “Ok, natura e in mainile tale”. Apoi, agricultorul si-a planificat cultura. Asa ca a strigat: “Ploaie!” Si a plouat. A impuns pamantul cu degetul si a vazut : “Ok, este imbibat pana la sase inci”, “Stop!” Apoi, a arat pamantul si a plantat seminte de porumb si a asteptat doua zile, “Ploaie!”, apoi “Soare!” In alta zi cand lucra pamantul, a strigat “Nor!” Totul se intampla exact asa cum isi dorise si o cultura frumoasa de porumb s-a ivit. Era incantat la culme. Cand a sosit timpul pentru recolta, a vrut sa vada daca au venit pasari. A fost surprins ca atunci cand a spus “Fara pasari!”, nu s-a ivit nici o pasare. A mers pe camp sa isi recolteze porumbul, dar cand s-a uitat la cultura, stiuletii nu aveau boabe. Apoi s-a gandit: “Ce naiba e asta? Ce am facut gresit?” Nu a putut sa-si dea seama pentru ca el condusese totul corespunzator- ploaia, apa si soarele.

S-a intors la Shiva si l-a intrebat: “Am facut totul cum trebuie, dar nu sunt boabe. Mi-ai sabotat recolta?” Shiva a spus: “Te-am urmarit, tu erai responsabil, asa ca nu am vrut sa intervin. Ploaia a fost minunata, soarele a fost minunat, totul a fost bine, dar ai oprit toate vanturile. Eu am folosit mereu vanturi aprige care ar pune in pericol recolta, iar pentru ca plantele se simteau amenintate isi infigeau radacinile mai adanc in pamant si asa rodeau. Acum ai o cultura minunata fara porumb.”

Unicul Scop

Asa cum cultura de porumb folosea vanturile ca sa se intareasca, diverse situatii in viata pot fi folosite fie sa te faca mai bun si mai puternic, fie poti sta sa plangi. Asta este alegerea pe care o ai. Totul, indiferent de ce se intampla, chiar si cel mai ingrozitor eveniment din viata ta poate fi, de asemenea, folosit pentru cresterea si bunastarea ta. Micile evenimente din viata ta – afacerea, casatoria, copiii- toate astea sunt doar niste trepte. Asta nu este o noutate, in cultura indiana se spune asta oamenilor de milenii: “Viata ta este despre mukti  (n.r.- eliberarea de samsara; in traditiile hinduse, acesta este unul dintre cele patru obiective ale vietii). Casatoria, afacerea, viata ta sociala, toate astea sunt doar mijloace sa ajungi acolo. Fie ca mergi cu ele sau fara, indiferent daca esti un sanyasi (n.r- una dintre cele patru etape ale vietii, dupa ce o persoana dobandeste cunoastere si isi face datoria fata de el insusi, casa, familie si societate, urmeaza sa se retraga din lume si sa-si petreaca restul vietii fara nici un atasament sau dorinta, pentru salvarea sa spirituala) sau esti in samsara (n.r- ciclul nasterii, suferintei, mortii si renasterii), singurul tau scop este mukti.”


 

Nota editorului: In concluzie, cat succes ai in viata depinde de cat de bine iti folosesti mintea si corpul. Aici, Sadhguru arata niste calitati esentiale pe care ar trebui sa le cultivi in ambele dimensiuni si iti da un experiment de 5 minute pe care il poti face in fiecare zi pentru a aduce claritatea mintii.  Vezi video de mai jos!


***
Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul ISHA FOUNDATION www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

8726 Total Views 3 Views Today