Vorbind despre înțelesul iubirii adevărate, Sadhguru ne învață  un proces puternic pentru a duce iubirea dincolo de cuvinte și a face din aceasta o calitate statorică.


Thumbnail SadhguruSadhguru: Expresia englezească “falling in love” (n.r. – se traduce literal “ a cădea în iubire”) este semnificativă, pentru că nimeni nu se ridică și nimeni nu urcă în iubire. Cazi în iubire, pentru că ceva din ceea ce ești trebuie să plece. Dacă nu toată ființa ta, măcar o parte din tine ar trebui să se prăbușească. Doar atunci există o poveste de dragoste. Ești dispus să sacrifici puțin din tine de dragul celuilalt. Însemnă, în esență, că altcineva a devenit mult mai important decât tine.

 

Iubirea nu este un sistem de beneficiu reciproc

Din păcate, ceea ce majoritatea oamenilor înțelege prin iubire este doar un sistem de beneficiu reciproc.

Într-o zi, un om pe care îl chema Shankaran Pillai* a mers într-un parc. Acolo era o femeie drăguță care stătea pe o bancă. El a mers și s-a așezat pe aceeași bacă. După câteva minute, s-a dat puțin mai aproape de ea. Ea s-a mutat mai încolo. El a așteptat câteva minute și s-a mutat și mai aproape. Ea se mutase deja către marginea băncii. El a urmat-o și a pus mâna pe ea. Ea s-a scuturat. El a stat așa o vreme, apoi s-a așezat în genunchi, a smuls o floare, i-a dat-o și i-a spus: “Te iubesc, te iubesc așa cum nu am iubit pe nimeni în viața mea.”

Ea s-a topit. Natura a preluat controlul și ei au găsit drumul unul către celălalt. Era deja târziu în noapte, Shankaran Pillai s-a ridicat și a spus: “Trebuie să plec. Este ora opt. Soția mea mă așteaptă. ”

Ea a spus: “Ce?! Pleci?! Tocmai ai spus că mă iubești!”

“Da, dar e timpul. Trebuie să plec. ”

În general, am construit relații între anumite cadre, care sunt confortabile și profitabile pentru noi. Oamenii au nevoi fizice, psihologice, emoționale, financiare sau sociale. Unul dintre cele mai bune moduri de a îndeplini aceste nevoi este de a spune oamenilor “te iubesc.” Așa-numita “iubire” a devenit ca o mantră: Sesam, deschide-te! Încercați să obțineți ceea ce vreți spunând asta.

Fiecare acțiune pe care o facem, o facem într-un anume fel ca să ne îndeplinească anumite nevoi. Dacă sunteți conștienți de acest lucru, este posibil să puteți dezvolta în voi iubirea ca o calitate naturală. Dar oamenii continuă să se păcălească, să creadă că relațiile pe care le-au format pentru comoditate, confort și bunăstare, sunt, de fapt, relații de iubire. Nu spun că nu există nici o experiență de iubire în toate aceste relații, dar ea este între anumite limite. Nu contează cât de mult “te iubesc” a fost spus, în cazul în care câteva așteptări și necesități nu sunt îndeplinite, lucrurile se vor destrăma.

 

 Sensul iubirii adevărateColored heart from hand print icons, vector illustration

Când vorbiți despre iubire, ea trebuie să fie necondiționată. Nu există iubire condiționată și iubire necondiționată. Pe de-o parte sunt condițiile, de altă parte este iubirea. În momentul în care apare o condiție, totul se rezumă la o tranzacție. Poate că este o tranzacție convenabilă, poate că e un aranjament bun – poate mulți oameni au făcut aranjamente excelente în viață – dar asta nu te va împlini, nu te va transporta într-o altă dimensiune. Este doar ceva convenabil.

Când spui “iubire”, nu e nevoie să fie neapărat convenabil; de cele mai multe ori nu este. Este nevoie de viață. Dragostea nu este un lucru măreț de făcut, pentru că te înghite. Dacă crezi că ar trebui să fii îndragostit, nu ar trebui. Tu, ca persoană, trebuie să fii dispus să cazi, doar atunci acest lucru se poate întâmpla. Dacă personalitatea ta rămâne puternică în acest proces, este doar o situație convenabilă, asta este tot. Avem nevoie să recunoaștem ce este o tranzacție și ce este cu adevărat o poveste de dragoste. O poveste de dragoste nu trebuie să fie cu o anume persoană; ai putea trăi o mare iubire, fără să ai pe nimeni în particular, cu viața însăși.

Ceea ce faci și ceea ce nu faci depinde de circumstanțele din jurul tău. Acțiunile noastre se întâmplă după cum o cer situațiile externe. Ceea ce faci în exteriorul tău depinde întotdeauna de multe condiții. Dar iubirea este o stare interioară – felul în care ești înăuntrul tău poate fi cu certitudine o stare necondiționată.

 

Faceți din iubire o calitate interioară!

Dacă faceți parte din viață, este foarte natural să iubiți. Fiecare ființă umană este capabilă de iubire, dar, din păcate, mulți s-au mutilat cu tot felul de sisteme de credință, opinii, filosofii, ideologii – de toate, cu excepția vieții înseși.

 

Iubirea nu e importată din cer

Oamenii fie mărturisesc că îl iubesc pe Dumnezeu, fie cred că Dumnezeu îi iubește. Ipoteza este aceea că, pesemne, iubirea este importată din cer. Dar știe cineva dacă într-adevăr Dumnezeu iubește sau nu? Ne închinăm la Cel care a creat această măreață creație – o creație care depășește capacitatea de înțelegere a minții. Ne închinăm la Creator, dar nu știm dacă El este dragoste, bucurie sau pace.

 

Iubirea este o creație omenească

Oamenii sunt capabili de iubire, atunci când vor. Din păcate, noi vrem să exportăm în cer tot ce este frumos în viața noastră și să trăim fără sens pe această planetă. Iubirea, bucuria, beatitudinea- acestea sunt posibilități umane.

 

 Un proces simplu

Iubirea nu este ceva de făcut cu o altă persoană. Iubirea nu este niciodată între doi oameni. Este ceea ce se întâmplă în tine și nu trebuie să fie înrobită de altcineva. Timp de 15-20 de minute în fiecare zi, mergi și stai lângă un lucru care nu semnifică nimic pentru tine – poate fi un copac, o pietricică, un vierme sau o insectă. După un timp, vei descoperi că te poți uita la acel lucru cu tot atâta dragoste câtă manifești față de soția, soțul, mama sau copilul tău. Poate că viermele nu știe acest lucru. Asta nu contează. Dacă te poți uita la tot ceea ce este cu dragoste, toată lumea devine frumoasă în experiența ta. Îți dai seama că iubirea nu este ceva ce faci să se întâmple; iubirea este modul în care ești.

 

*Shankaran Pillai este un nume obișnuit în sud-estul Indiei, pe care Sadhguru îl folosește foarte des ca subiect al glumelor și parabolelor sale.

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

30204 Total Views 4 Views Today