[foto: unsplash.com]

Știm foarte bine cât sunt de importante stima și respectul de sine pentru a ne putea simți bine în pielea noastră.

Stima și respectul de sine pot fi definite foarte simplu, ca fiind tot ceea ce crede un individ despre el însuși: propriile sale gânduri, percepții și sentimente!

Este foarte important ca, încă din copilărie, să fim învățați să avem o imagine de sine pozitivă. Bazele stimei de sine se formează până în șapte ani, așadar educația pe care o primim joacă un rol extrem de important în formarea credințelor despre noi înșine! Dacă aveți copii, aveți datoria de a-i învăța să se prețuiască și să se respecte!

Se întâmplă deseori să nu avem modele și exemple în familie care să ne învețe ce înseamnă aceste lucruri, așa că pornim la drum în viață cu o imagine distorsionată a ceea ce înseamnă o stimă de sine sănătoasă.

Ajungem să nu cerem ceea ce ne dorim, să ne mulțumim cu puțin, să nu ne respectăm propriul corp, să ne subestimăm, să devenim dependenți pentru că nu avem încredere în forțele proprii, să nu încercăm să obținem ceeea ce ne dorim cu adevărat pentru că nu avem încredere că putem obține, și lista ar putea continua.

Indiferent care ne-a fost educația, e timpul ca noi să ne creștem și să ne educăm singuri, astfel încât să reușim să dobândim o stimă de sine cât mai sănătoasă.

Iată, care sunt cele 5 chei care te ajută:

 

1) Respectă-ți promisiunile pe care ți le faci ție însuți/însăți!

 

De câte ori nu ai simțit ca ai eșuat din cauză că nu ți-ai respectat promisiunile, le-ai amânat mereu, ba chiar ai ajuns să nu mai faci deloc ceea ce ți-ai propus?

De câte ori nu ți-ai spus că vrei să slăbeși sau să te duci la sală și nici până în clipa de față nu ai reușit să îți respecți această promisiune?! „ De luni mă apuc de dietă!, De luni mă apuc de antrenament ”, îți sună cunoscut?!

Gândește-te la acele momente și la stima ta de sine. Oare cât a avut ea de suferit din cauză că ți-ai amânat la nesfârșit planurile și proiectele?

Cum te-ai simțit?

Faptul că nu respecți ceea ce ți-ai promis că vrei să faci este o dovadă a faptului că alte lucruri sunt mai importante decât propria ta persoană, decât visurile tale, drept urmare tu nu însemni mare lucru în viața ta și te pui undeva pe locul doi.

Cum crezi că va fi respectul tău față de tine? Ridicat sau scăzut?

Vrei să știi cum să faci să îți respecți promisiunile?

Hai, să vedem!

Cel mai important instrument pe care vreau să ți-l ofer acum este o foaie de hârtie. Scrie ceea ce vrei să realizezi, primele cinci priorități pe care le ai pentru următoarele șase luni și lipește foaia undeva să o vezi bine.

Scrie în ordinea priorităților, începând cu primul lucru, cel mai URGENT, cel mai important și care se cere a fi îndeplinit.

După ce ai făcut lista, începe. Gândește-te și caută cele mai bune soluții pentru a îndeplini acel obiectiv. Întreabă, documentează-te, fă-ți programul în funcție de ceea ce dorești să obții și nu lăsa pe nimeni și nimic să te distragă de la acel obiectiv.  Străduiește-te cu toate forțele tale să duci la capăt acel plan. Și fii sigur/sigură că vei și reuși, de vreme ce te străduiești.

Stima ta de sine va crește și te vei simți minunat știind că te pui pe primul loc, că îți dorești să crești și să evoluezi, să îți îndeplinești obiectivele. Dorindu-ți aceste lucruri pentru tine, îți demonstrezi că te respecți.

 

De fiecare dată când îţi încalci o promisiune, îţi pierzi stima de sine, respectul de sine, încrederea în sine şi pierzi şi încrederea altora în tine. De fiecare dată când îţi păstrezi o promisiune, îţi creşti aceste bunuri valoroase

                                                                                                                                                        – Robert White

Înțelegi acum de ce e atât de important să acorzi atenție acestor lucruri?

Respectă-ți promisiunile și stima și respectul tău față de propria persoană vor avea de câștigat! Și nu uita să faci exercițiul cu prioritățile!

 

2) Ai grijă de aspectul tău fizic!

 

Ești conștient/-ă de faptul că silueta ta, corpul tău, aspectul fizic și felul în care te prezinți oamenilor te definește și spune foarte multe lucruri despre tine?!

Ești conștient/-ă de faptul că e important să ai grijă de tine, pentru că asta înseamnă respect de sine înainte de toate?! Când ești neglijent/-ă cu tine, nu te vei simți bine în pielea ta și, automat, nu vei avea o stimă de sine ridicată! Când spun aspect fizic, mă refer la a arăta cât poți tu de bine și la a avea o ținută îngrijită!  Unghii îngrijite, păr curat, piele îngrijită (chiar dacă porți jeanși și tricouri)… Îngrijește-ți și respectă-ți trupul așa cum se cuvine, începând de la ceea ce mănânci și până la aspectul exterior (haine, păr, piele, unghii).

Poti face asta și singur/-ă, nu trebuie să cheltui o avere la saloane! Nu ai nicio scuză să nu te prezinți impecabil, astfel încât să te simți bine cu tine!

 

3) Acceptă cine ești, în clipa de față!

Dacă e ceva ce te va ajuta cu adevărat să îți crești stima de sine, atunci acel lucru este să accepți cine ești în clipa de față! Să te accepți așa cum ești și să ai curajul să te privești în oglindă fără să îți dorești să fii altceva/altcineva.

Când îți dai seama că ești un om cu bune și rele, calități și defecte, încetezi să te mai critici și să te mai judeci! Acceptând cine ești, reușești să îți dai seama de nivelul tău și, cu pași mici, dar siguri, începi încet-încet să descoperi ce te ajută să crești și să evoluezi. Faci primii pași pentru a reuși să mergi pe calea ta, pe calea împlinirii și evoluției!

Renunță să te mai vezi altfel decât ești, nu faci decât să te minți! Câte minciuni mai ai de gând să îți spui? Străduieste-te să ai o percepție realistă asupra ta și apoi vei vedea mai clar ce mai ai de îmbunătățit!

Nu e o rușine să accepți că acum ești jos. Acesta este un moment din drumul tău, ca ființă unică și irepetabilă ce ești! Așa că, te rog să accepți asta! Nu te-ai născut să fii cum vor alții sau cum sunt alții, ci ca să fii cum ești tu! Și chiar dacă nu îți place cine ești în clipa de față, acest lucru nu e pentru totdeauna! Îl poți schimba!

Oamenii se schimbă, evolueză, sunt într-o permanentă transformare de sine, învață din experiențele pe care le au, nu rămân pe loc! Bineînteles, este important să faci tot ce îți stă în putință să devii astazi o variantă mai bună decât cea de ieri!  Dar e important să accepți cine ești acum, ca să te poți bucura de ceea ce poți deveni! Te-ai născut că să fii cine ești și este o mare greșeală să îți dorești să devii altcineva.

Osho spunea:

Nimeni nu este mulțumit cu el însuși. Oricine ar fi, el va vrea o versiune îmbunătățită a lui. Aceasta este ambiția. Dacă gândești în felul acesta despre tine, te condamni singur la o nefericire perpetuă, pentru că n-ai să poți niciodată să fii altcineva. Nu poți să fii decât tu însuți, iar strădaniile tale de a te transforma în modelul visat vor fi zadarnice, chinuitoare și periculoase. Îți risipești pur și simplu viața. Oricine ai fi, ăsta ești tu. Acceptă-te! Nu-ți dori să fii altfel.

 

Dacă este ceva cu adevărat important să întelegi ceva, atunci acel lucru este să nu îți mai dorești să fii altcineva decât ceea ce ești! Nici măcar nu ai cum să fii altcineva, și asta fiindcă ești o ființă unică și irepetabilă!

Și nu, nu te-ai născut greșit/-ă, prost/proastă, fără niciun talent sau cum obișnuiesti tu să mai crezi despre tine, ci te-ai născut ca să descoperi talentele pe care Dumnezeu le-a pus în tine ca să îți creezi cu ajutorul lor viața pe care o meriți și pe care ți-o dorești! Și crede-mă, e posibil, deși poate ai tendința să crezi că sunt doar simple vorbe, așa cum ai obișnuit până acum. Dar, nu! Ai nevoie doar de propria ta determinare ca să îți deschizi inima și să privești lucrurile minunate pe care le ai în tine.

 

Cum ar fi dacă te-ai privi cu iubire și compasiune?

Cum ar fi dacă te-ai aprecia așa cum apreciezi alte persoane?

Cum ar fi dacă ai lăsa critica deoparte ca să te dedici ție însuți/ însăți și să-ți asculți inima?

 

Ți-ai face un bine infinit! Pentru că doar cu timp, răbdare și energie investite în tine poți să descoperi ființa minunată care ești! Am testat pe propria piele și sunt lângă tine în fiecare secundă din acest proces. De aceea te și încurajez să îl urmezi!

Așadar, acceptă ceea ce ești acum și descoperă darurile din tine ca să devii ceea ce te-ai născut să devii. Cu timp, răbdare și blandețe! Ai să reușești, fii sigur/-ă de asta. Ești pe drum deja!

 

4) Caută să ai tot timpul o viață proprie, obiective clare, în care să fii bine ancorat/-ă!

 

O stimă de sine scazută vine și din faptul că nu ești bine ancorat/-ă în propria viață!

Nu ai obiective, nu îți respecți principiile, nu știi încotro te îndrepți. Cu alte cuvinte, simți că nu ai niciun sens. Și această atitudine te face să ai o stimă de sine foarte scazută. Fiindcă simți că nu știi încotro te îndrepți, simți că nu știi ce să faci, că nu ai niciun rost pe lumea asta.

Ei bine, e crucial să îți faci un plan și să-ți trasezi niște obiective importante pentru tine, pe care să le atingi.

Este foarte importantă atât viziunea largă, cât și cea pe termen scurt.

 

Cum te vezi peste 10 ani?

Cum te vezi peste 5 ani?

Cum te vezi peste 1 an?

Ce ai de făcut anul asta?

Ce ai de făcut în următoarele 6 luni?

Ce ai de făcut în luna asta?

Ce ai de făcut săptămâna asta?

Ce ai de făcut azi?

 

Păstrează în minte permanent această viziune! Bineînteles, lucrurile se pot schimba în funcție de preferințele, dorințele sau chiar conjuncturile din viața ta. Dar e foarte important să îți asumi la nivel de identitate cine ești acum și ceea ce poți deveni!

Ca să rezumăm, stima de sine este foarte strâns legată de viziunea pe care o ai și de lucrurile pe care le faci zi de zi, saptămână de săptămână, pentru a-ți atinge obiectivele!

 

5) Fii stapân/-ă pe tine și nu aluneca în capcana de a renunța la tine pentru alții!

 

Atât de usor cădem în capcana de a-i salva pe ceilalți și nu ne dăm seama că, de fapt, noi suntem cei mai importanți în tot acest joc!

Te-ai născut pentru tine, ca să-ți respecți ție promisiunile față de misiunea și devenirea ta! Iar misiunea ta pe acest pământ e cea mai importantă, în caz că ai uitat și acest lucru!

Femeile renunță adesea la ele însele pentru o relație care nu le împlinește, doar din disperarea de a nu ramâne singure, alții renunță la a-li da voie să fie fericiți și împliniți fiindcă trebuie să își mulțumească părinții, familia, șeful, prietenii.

În astfel de situații, stima de sine scade vertiginos după ce ai făcut toate aceste compromisuri față de tine însuți/însăți și ajungi să te simți gol/goală pe dinăuntru.

Nu renunța la tine pentru nimic în lume, chiar dacă tentația pe moment este să te pui pe locul doi pentru a-i servi pe alții! Nu îți va ridica nimeni statuie pentru că ai renunțat la tine ca să îi faci pe alții fericiți!

Nu îți dai seama pe moment, dar după ceva timp vei vedea cât de rău îți va părea că ți-ai irosit timpul și energia pe lucruri care nici nu au fost cu adevărat importante pentru tine și, de multe ori, nici pentru ceilalți!

Uită de gurile rele care îți spun că eșăi egoist/-ă dacă te gândesti la tine. Eu îți spun cu mâna pe inimă că e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine! Mă crezi?

Am experimentat asta pe propria piele și m-am frustrat mult din cauză că am renunțat la mine și nu m-am pus pe primul loc!

Mă uit deseori și la chipurile celor din jurul meu și văd tristețe în ochi, în loc de strălucire, văd nefericire în loc de bucurie, văd lipsă de pasiune și de entuziasm și, sunt sigură, că un factor pentru toate aceste lucruri îl constituie și faptul că au renuntat la ei înșiși pentru a-i servi pe alții, din diverse temeri proprii (teama de a nu rămâne singuri, de a nu-i dezamăgi pe cei dragi, etc ).

Însă, nu este decât o iluzie faptul că, dacă nu te pui pe primul loc, vei fi mai apreciat sau mai stimat de alții.

Păstrează-ți verticalitatea interioară și, indiferent cine ce ți-ar spune altcineva, tu acționează conform cu principiile tale, cu ceea ce îți dorești! Nu renunța la tine și nici nu te pune pe locul doi!

 

Dacă aplici aceste 5 strategii, fii sigur/-ă că stima ta de sine va crește, iar tu te vei simți minunat în pielea ta!

Sunt curioasă să aflu cu care din cele cinci strategii de mai sus te identifici și ce anume simți că mai ai de îmbunătățit!

 

Te îmbrătișez cu drag,

Diana


 

Diana este psiholog, fondatoare a site-ului și conceptului personal “Diana Pîrje” – având drept obiectiv să inspire tinerele fete să își descopere fericirea și puterea interioară. “Avem puterea să strălucim din interior și să ne creăm realitatea pe care ne-o dorim, pe care am visat-o de mici copile. Secretul este doar să credem în noi”- este motto-ul pe care îl aplică în viața sa și în workshop-urile pe care le organizează.

Diana este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București și masterand în Psihologia Sănătății – Cercetare clinică și Optimizare comportamentală. O puteți găsi aici: www.dianapirje.ro

74003 Total Views 58 Views Today