Sadhguru răspunde la întrebarea de ce relațiile devin de multe ori împovărate de anxietate și cum putem repara astfel de situații.


Sadhguru-tumbnailÎntrebare: O mare parte din anxietatea pe care o trăiesc vine din relaţiile mele. Nu este normal să aştept puțină înţelegere de la ceilalți?

Sadhguru: Când trăieşti în această lume, au loc diverse tipuri de interacţiuni complexe. Pe măsură ce domeniul tău de acţiune se dezvoltă, de asemenea, creşte și complexitatea interacţiunilor tale. Dacă stai pur și simplu la birou, lucrând la calculator, ai nevoie doar de puţină înţelegere. Dacă conduci o mie de persoane, ai nevoie de o mare înţelegere a fiecăruia. Să spunem că manageriezi o mie de persoane şi vrei ca toţi aceşti oameni să te înţeleagă, altfel nu vei putea conduce nimic. Trebuie să înţelegi limitările şi capacitățile lor și să faci tot ce poţi. Numai după aceea vei avea puterea să mişti situaţia în direcţia în care vrei să meargă.  Dacă aştepţi ca această mie de persoane să te înţeleagă şi să acţioneze cum vrei, asta este o iluzie. Nu se va întâmpla niciodată.

 

Întrebare: Să presupunem că sunt într-o relaţie apropiată cu cineva şi acest lucru este foarte important pentru mine. Nu ar trebui să mă aştept la o mai bună înţelegere ?

Sadhguru: Asta este ideea. Cu cât o relaţie este mai apropiată, cu atât este mai mare efortul pe care trebuie să îl faci pentru a-l înţelege pe celălalt.

Era odată un om care se chinuia, intra și ieșea din comă de câteva luni, iar soţia lui îl veghea zi şi noapte. În cele câteva momente de conştienţă, i-a făcut semn să se apropie. Când ea s-a apropiat, i-a spus, “M-am gândit … ai fost cu mine în toate momentele grele din viaţa mea. Când am fost dat afară de la serviciu, ai fost lângă mine și m-ai susținut. Când afacerea mea s-a dus pe copcă, tu ai fost acolo, ai muncit ore suplimentare şi ai lucrat în schimburi de noapte. Când am fost împuşcat, ai fost lângă mine. Când am pierdut casa la proces, mi-ai fost alături. Acum, sănătatea mă lasă şi tu tot lângă mine eşti. Când iau în considerare toate acestea, mă gândesc că tu doar îmi aduci ghinion!”

Asta este exact ceea ce-ţi faci ţie şi relaţiilor tale. Cineva îţi devine mai apropiat și mai drag doar atunci când îl înțelegi mai bine. Iar cine te înţelege pe tine, la rândul lui, se bucură de intimitatea relației. Dacă tu îl înţelegi mai bine pe celălalt, tu te bucuri mai mult de această apropiere.

 

Întrebare: Uşor de zis, greu de făcut. E greu să fi acolo permanent …

Sadhguru: Nu este vorba despre faptul că cealaltă persoană este total lipsită de înțelegere. Prin capacitatea ta de a înțelege, poţi crea situaţii în care cealaltă persoană ar putea să te înţeleagă mai bine. Dacă te aştepţi ca celălalt să te înţeleagă şi să fie în acord cu tine mereu, în timp ce tu nu înţelegi limitările, posibilităţile, nevoile şi capacitățile acelei persoane, conflictul este singurul lucru care se poate întâmpla. E inevitabil.

Din păcate, cele mai apropiate relaţii din lume sunt mai conflictuale decât cele dintre India şi Pakistan (n.r. – aluzie la războiul dintre cele două ţări, unul dintre cele mai sângeroase conflicte de pe harta lumii).  În relaţiile tale, tu ai dus mai multe bătălii decât ei. Aceasta se întâmplă din cauză că nivelul tău de înțelegere diferă de al celorlalți. Dacă depăşeşti o limită a controlului, ei se vor înfuria. Dacă ei o depăşesc, tu te vei înfuria. Însă, dacă îţi ridici nivelul de înţelegere mai sus de al lor, înţelegerile lor devin, de asemenea, o parte a înţelegerii tale. Vei fi capabil să îmbrăţişezi limitările şi capacitățile lor. În fiecare persoană există unele lucruri pozitive şi unele lucruri negative. Dacă cuprinzi toate acestea în capacitatea ta de înţelegere, poţi face ca relaţia să fie aşa cum vrei tu. Dacă laşi asta la nivelul celorlalți de înţelegere, felul în care va merge relația va deveni ceva întâmplător. Dacă ei sunt foarte darnici, lucrurile vor merge bine pentru tine. Dacă nu, relaţia se va rupe.

Tot ce te întreb este: vrei să fii tu acela care decide ce se întâmplă în viaţa ta?  Indiferent dacă aceste relaţii sunt profesionale, politice, globale sau de altă natură, nu vrei să fii tu persoana care decide ce se întâmplă în viaţa ta? Dacă vrei, atunci ai face bine să incluzi totul și pe toți în înţelegerea ta. Ar trebui să-ţi dezvolți această capacitate până la punctul la care poţi privi dincolo de nebunia oamenilor. Sunt oameni minunaţi în jurul tău, dar uneori le place să o ia razna câteva minute. Dacă nu înţelegi asta, îi vei pierde. Dacă înţelegi, vei şti cum să te descurci cu ei. Viaţa nu este întotdeauna o linie dreaptă. Trebuie să faci multe ca să meargă cum trebuie. Dacă vei renunța la a înțelege, capacitatea aceasta va fi pierdută. Fie că este vorba de relații personale sau profesionale, în ambele cazuri ai nevoie de să înțelegi. Altfel, nu vei avea relaţii rodnice.

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane

 

5774 Total Views 2 Views Today