Întrebare: De ce iubirea și căsătoria provoacă deseori cele mai mari conflicte între oameni?


 

Sadhguru-tumbnailSadhguru: Bărbații și femeile sunt opuși din punct de vedere fizic. Natura ne-a făcut în acest fel, încât procesul reproducerii să se întâmple și următoarea generație să devină posibilă. Dacă acest lucru nu era o necesitate, dacă berzele ar fi adus copiii din cer, noi nu am fi avut nevoie de bărbat și femeie pentru a aduce generațiile viitoare. Și dacă nu ar fi fost un profund sentiment de constrângere în ceea ce privește procesul de reproducere, oamenii nu ar face-o. Fiecare celulă din corpul tău, inclusiv celulele creierului, sunt luate în stăpânire de hormoni și te obligă să acționezi în această direcție. Este nevoie de o inteligență uriașă pentru ca o persoană să se ridice dincolo de asta. Altfel, pare că așa e viața, așa te face să simți. Până la 10 -11 ani, nici măcar nu te-ai gândit la asta. Ce făceau alții părea ciudat. Dar, dintr-o dată, acest nou proces chimic a luat în stăpânire corpul  tău și acum totul este o realitate absolută. Ai fost drogat și sabotat chimic de natură pentru ca natura să-și îndeplinească scopul ei  de înmulţire, continuarea și perpetuarea speciei. Odată ce acest lucru s-a întâmplat, într-un fel, bărbatul și femeia sunt obligați să vină unul lângă celălalt. Sau, cu alte cuvinte, odată ce această constrângere apare, mintea începe să lucreze firesc pentru a obține cel mai bun lucru de pe urma acestui fapt.

 

 Ecuația: A da & A lua

 

Fundamental, o relație se întâmplă, din păcate, cu intenția de a te folosi de celălalt. Este o relație pe principiul “a da și a lua”. Când dă și ia zi de zi, o persoană va simți întotdeauna:  “eu dau mai mult, celălalt dă mai puțin.” Doar în acele momente de iubire, un bărbat și o femeie pot fi în mod real împreună. Dacă sentimentul acesta asta nu există, este foarte dificil.

Societatea te-a învățat mereu că a fi deștept înseamnă să oferi mai puțin și să iei mai mult. Fie că este o tranzacţie sau o căsătorie, este aceeași ecuație. Acesta este motivul pentru care există atât de multă vorbărie despre dragoste, ca să transcenzi acest calcul. Atunci când ești copleșit emoțional de cineva, transcenzi acest calcul. El devine: “Ceea ce iau nu este important, ceea ce dau este important.” Relația se desfășoară frumos atunci când este la acest nivel de intensitate emoțională. Odată ce intensitatea scade, devine doar o relație de tipul „a da și a lua”. Dai și iei în afacerea ta, în relația cu vecinul tău, cu atât de mulți oameni, dar aceste schimburi sunt limitate; însă, a da și a lua într-o căsnicie este ceva constant și ești închis într-o cușcă cu această persoană. Deci, în mod natural simți că, într-un fel, ești folosit de celălalt. Odată ce intervine acest lucru, este conflict, conflict, conflict.

Aspectul fizic și emoțional și alte aspecte ale relației, a dărui reciproc și a trăi, devin o luptă. Mai ales pentru că este implicat corpul fizic, cineva poate simți foarte ușor că este folosit de către celălalt. Dacă ar fi fost doar vorba de bani, doar de o casă, există unele aranjamente: “Bine, tu folosești acea parte a casei, eu voi folosi această parte a casei.” “Tu gătești, eu voi câștiga bani.” Dar, pentru că este implicat corpul, te simți foarte ușor folosit, astfel încât apare conflictul.

 

Soluția

 

Întrebare: Deci, care este soluția?

Sadhguru: Ar trebui să încetați să fiți bărbat sau femeie tot timpul. Nu trebuie să vă cărați masculinitatea sau feminitatea 24 de ore de zi. Există anumite situații, anumite aspecte ale vieții când aveți nevoie să fiți bărbat sau femeie. În restul timpului, nu trebuie să fiți nici una, nici alta. Dar societatea v-a antrenat să fiți așa tot timpul. Începând cu hainele pe care le purtați și modul în care faceți totul, ați fost instruiți într-un anume fel, pentru a servi unui anumit scop. Odată ce ați devenit așa – 24 de ore bărbat sau 24 de ore femeie – sunteți tulburați. Dar, dacă știi cum să fii pur și simplu o fărâmă de viață, vei fi bine; iar atunci când există o necesitate de a fi bărbat sau femeie, poți să joci rolul acesta destul de bine. Deci, te rog să te abții. Nu continua doar împrăștiind asta pe stradă. Mergi și trăiește ca și cum ai fi o fărâmă de viață. Dacă ești în acest fel, nu va exista nici un conflict. O să fie bine pur și simplu. Două ființe umane pot trăi împreună.

“Bărbatul și femeia” sunt două constrângeri. Două constrângeri nu pot trăi niciodată împreună. Cu cât ești mai identificat cu sexualitatea ta, cu atât mai compulsiv vei deveni. Când ești compulsiv, în mod natural vei călca pe coadă mulți oameni. Odată ce ai început să calci peste celălalt, vor fi probleme. Dacă nu te identifici te prea mult cu feminitatea sau cu masculinitatea ta și dacă doar mergi înainte ca o fărâmă de viață, vei vedea că acest aspect este o foarte mică parte din viața ta. Nu trebuie să îți construiești viața în jurul acestui lucru.

O mare parte din potențialul tău și-ar găsi expresia, dacă pur și simplu nu te-ai identifica prea tare cu sexualitatea ta. Oamenii ar deveni mult mai creativi și mult mai capabili de diferite lucruri pe care nici măcar nu și le-au imaginat.

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

[Photo courtesy: Wikimedia Commons]

ABOUT SADHGURU


Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

5913 Total Views 2 Views Today