Cele cinci abilități parentale prezentate în acest articol de yoghinul, misticul și vizionarul Sadhguru, pot face o mare diferență în ceea ce privește creșterea copiilor, fie că este vorba despre copii mai mici sau adolescenți. Aceste sfaturi esențiale pot duce la crearea unei relații sănătoase între părinți și copii. Hai să aruncăm o privire la fiecare dintre aceste abilități parentale.


Sadhguru-tumbnailSadhguru: A fi părinte este un lucru foarte amuzant. Încerci sa faci un lucru pe care nimeni nu a știut vreodată cum să-l facă bine. Chiar dacă aveți doisprezece copii, încă învățați. S-ar putea să-i creșteți pe primii unsprezece în mod corespunzător, dar cel de-al douăsprezecelea vă poate da bătăi de cap.

 

#1 Creați atmosfera potrivită

  

Crearea ambientului necesar este o mare parte a meseriei de părinte. Trebuie să creezi o atmosferă potrivită – un anumit sentiment de bucurie, iubire, grijă și disciplină, atât în interiorul tău cât și în casa ta. Singurul lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să-i dai dragoste și sprijin. Creează o atmosferă iubitoare pentru el, în care inteligența lui va înflori în mod natural. Un copil se uită la viață într-un fel pur. Stai cu el si uită-te la viață cu prospețime, așa cum face el. Copilul tău nu trebuie să facă ceea ce ai făcut tu în viață. Copilul tău ar trebui sa facă ceva ce tu nici măcar nu ai avea curajul să gândești. Numai atunci lumea asta va progresa și ceva semnificativ se va întâmpla.

paper-chain-family-create-right-atmosphere-parenting-adviceO responsabilitate fundamentală pe care omenirea trebuie să o aibă este aceea de a se asigura că următoarea generație de ființe umane este cel puțin cu un pas înaintea ta și a mea. Este extrem de important ca următoarea generație să trăiască cu puțin mai multă bucurie, cu mai puțină teamă, mai puțină prejudecată, mai puțin atașament, mai puțină ură, mai puțină mizerie. Trebuie să năzuim la asta. Contribuția ta la următoarea generație ar trebui să fie să nu lași un needucat în lume, ar trebui să lași o ființă umană, care este cel puțin un pic mai bună ca tine.

 

 

 

 #2  Să știi ce nevoi are copilul tău

 

Unii părinți, în dorința sau ambiția lor de a-și face copiii super-puternici,  i-au pus în mod inutil să treacă prin prea multe greutăți. Ei vor să-i facă pe copii să devină ceea ce ei înșiși nu au putut deveni. În încercarea de a-și îndeplini ambițiile prin copiii lor, unii părinți au fost extrem de cruzi. Alți părinți, considerând că sunt foarte iubitori, i-au răsfățat prea mult și i-au făcut neputincioși și inutili în lume.

know-what-your-child-needs-parenting-advice

Odată, era un yoghin care aparținea unei anumite tradiții, numită Șivaism Kashmir. Aceasta este una dintre cele șapte forme de yoga. Este o formă foarte puternică, dar a rămas în mare parte în zona Kashmir, astfel încât a dobândit acest nume. Într-o zi, acest yoghin a văzut un cocon care era ușor crăpat, iar fluturele din interior se străduia să iasă – coaja de cocon era prea tare. De obicei, fluturele se luptă constant, timp de aproape 48 de ore, să iasă afară din cocon. Dacă nu iese, va muri. Yoginul a văzut acest lucru și, din compasiune, și-a folosit unghia și a deschis coconul, astfel încât fluturele să iasă liber. Dar, când acesta a ieșit, nu a putut zbura. Acea luptă de a ieși din cocon îi dă fluturelui puterea să-și folosească aripile și să zboare. La ce folos să fii future dacă nu poți zbura? O mulțime de oameni, crezând că-și iubesc copiii, le-au făcut același lucru. Copiii nu vor zbura niciodată în viața lor.

Nu există nici o regulă standard pentru toți copiii. Fiecare este diferit. Există o anumită marjă de apreciere. Nu se poate trage o linie perfectă între cât de mult poți face și cât nu. Copii diferiți pot avea nevoie de diferite niveluri de atenție, iubire și fermitate. Dacă ar fi să vii și să mă întrebi, în timp ce eu stau în grădina mea de cocotieri, cât de mult ar trebui ud fiecare plantă, aș spune: “Cel puțin 50 de litri”. Dar, dacă te duci acasă și torni 50 de litri pentru trandafirul tău, el va muri. Deci, trebuie să vezi ce fel de plantă ai în casă.

 

#3 Învață de la copilul tău

 

 Majoritatea adulților presupun că, de îndată ce se naște un copil, este timpul ca ei să devină profesori. Atunci cand un copil intră în casa ta, nu este momentul să devii profesor, este timpul să înveți, pentru că dacă te uiți la tine și la copilul tău, el este mult mai vesel, nu-i așa? Așa că este timpul să înveți viața de la el, nu invers. Singurul lucru pe care îl poți învăța – lucru pe care trebuie să-l faci, într-o anumită măsură – este cum să supraviețuiască. Dar când vine vorba de viața în sine, un copil știe el singur mai multe despre viață – ca experiență. El este viața; el știe. Chiar și în ce te privește, dacă dai la o parte influențele pe care le-ai impus minții, energiile tale de viață știu cum să fie. Doar mintea ta este cea care nu știe cum să fie. Un adult este capabil de tot felul de suferințe – suferințe imaginate. Un copil încă nu a ajuns la asta. Așa că este timpul să înveți, nu să predai.

 

 

 #4  Lasă-l pur și simplu să fie

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cazul în care părinții sunt cu adevărat preocupați de copiii lor, ei trebuie să-i crească în așa fel încât copilul să nu aibă niciodată nevoie de părinte. Procesul de iubire ar trebui să fie întotdeauna un proces eliberator, nu un proces care te înlănțuie. Așa că, atunci când copilul se naște, permite-i să se uite în jur, să petreacă timp în natură și cu el însuși. Crează o atmosferă de iubire și sprijin și nu încerca să-i impui în niciun fel morala ta, ideile, religia sau orice altceva. Lasă-l să crească, permite-i inteligenței lui să crească și ajută-l să se uite la viață în termeni proprii, ca ființă umană – fără să se identifice cu familia, averea ta sau orice altceva. Doar ajutându-l să se uite la viață ca ființă umană este esențial pentru starea lui de bine și starea de bine a lumii. Întotdeauna, să încurajezi copilul să învețe să gândească pentru el însuși, să-și folosească propria inteligență pentru a vedea ce este cel mai bine pentru el, este cea mai bună asigurare pe care o poți avea că el va crește bine.

 

#5 Fii o ființă  veselă, plină de pace

 

 happy family

Dacă vrei să-ți crești copilul bine, primul lucru pe care trebuie să-l știi e că ar trebui să fii fericit. Dar tu, de unul singur, nu știi cum să fii fericit. În fiecare zi, în casa ta, atunci când tensiunea, furia, frica, anxietatea și gelozia sunt singurele lucruri demonstrate copilului tău, ce se va întâmpla cu el? Va învăța, evident, numai aceste lucruri, nu-i așa? Dacă ai într-adevăr intenția de a-ți crește copilul bine, ar trebui să te schimbi într-o ființă iubitoare, veselă și pașnică. Dacă nu ești capabil să te transformi pe tine, cum se poate pune problema să-ți crești bine copilul?

Dacă vrem cu adevărat să ne creștem copiii bine, în primul rând, trebuie să vedem dacă putem face ceva cu noi înșine. Oricine dorește să fie părinte trebuie să facă un experiment simplu. Să stea în liniște și să vadă ce nu este în regulă cu viața lor și ce ar fi bine pentru viața lor – nu despre lumea exterioară e vorba, ci despre ei înșiși.

Ceva despre tine însuți- propriul comportament, discurs, moduri de acțiune și obiceiuri – dacă poți modifica asta în trei luni, atunci vei putea să te ocupi, de asemenea, de copilul tău, cu înțelepciune.

 

 

 

[Images courtesy: Father Daughter by Cherry Merry
Beach child wonder by Mary Beth Granger
Monarch butterfly by Randy Son of Robert
Happy times by JosephB]


 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

24345 Total Views 2 Views Today