Care este reţeta unei căsnicii fericite? Yoghinul şi misticul Sadhguru ne împărtăşeşte care sunt cele cinci ingrediente care duc la o căsnicie plăcută, plină de bucurie și împlinire.


Thumbnail Sadhguru# 1  Este nevoie de două inimi pline de iubire

Expresia englezească “falling in love” (n.r. – se traduce literal “a cădea în iubire”) este semnificativă, pentru că nu te înalţi în iubire, nu zbori în iubire, nu păşeşti în iubire, nu stai în iubire. Cazi în iubire, pentru că o parte din ceea ce te defineşte trebuie să dispară. Înseamnă, în esenţă, că altcineva a devenit mult mai important decât tine. Numai dacă nu te gândeşti prea mult la propria-ţi persoană, poţi fi îndrăgostit. Când ceea ce consideri ca fiind “eu” se prăbuşeşte, o experienţă profundă a iubirii se poate petrece înlăuntrul tău.

 

#2  Adaugă o doză generoasă de înţelegere

Cu cât e mai apropiată relaţia cu cineva, cu atât mai mult efort ar trebui să depui pentru a-l înţelege. O persoană îţi devine mai apropiată şi mai dragă pe măsură ce o înţelegi mai bine. Dacă şi acea persoană, la rândul său, te înţelege, se bucură de intimitatea relaţiei pe care o împărtăşiţi. Dacă o înţelegi tu mai bine, atunci tu te bucuri mai mult de acea apropiere. Dacă te aştepţi ca celălalt să înţeleagă, să fie de acord cu tine tot timpul şi să ţi se supună de fiecare dată, înseamnă că nu îi accepţi limitele, posibilităţile, nevoile şi capacităţile şi atunci va apărea conflictul. În fiecare dintre noi există aspecte pozitive şi negative. Dacă cuprinzi asta în înţelegerea ta, poţi face ca relaţia să fie aşa cum îţi doreşti. Dacă o laşi pe seama puterii de înţelegere a celuilalt, va fi ceva la voia întâmplării. Dacă celălalt este foarte generos, lucrurile vor decurge bine pentru tine. Dacă nu, relaţia se va destrăma. Nu este vorba despre faptul că celălalt este total lipsit de înţelegere. Dar tu, prin înţelegerea ta, poţi crea situaţii în care celălalt ar putea să te înţeleagă mai bine.

 

#3  Depune puţin efort

3929162785_63db1566e9_zO căsnicie nu e un lucru perfect pe care îl faci o dată şi mai apoi uiţi de el. Este un parteneriat activ. Doi oameni diferiţi au ales să fie împreună pentru un scop comun şi pentru a-şi construi o viaţă împreună, pentru a trăi cu bucurie şi a-şi spori bunăstarea. Este o anumită frumuseţe în unirea a două vieţi într-una singură.

În cultura indiană, o căsnicie era reînnoită o dată pe an doar pentru a ţi se reaminti motivul pentru care ai ales să porniţi la drum împreună. Căsnicia capătă un nou imbold în acea zi. Altfel, ai putea ajunge să crezi că eşti captiv în asta pentru totdeauna. Nu este adevărat. Amândoi aţi ales conştient şi trebuie să dirijaţi această relaţie, de asemenea, într-un mod conştient.

 

#4  Înviorează relaţia cu veselie

Pentru ca relaţiile să fie într-adevăr frumoase este foarte important ca o persoană să îşi analizeze interiorul într-un mod foarte profund înainte de a privi la altcineva. Dacă tu însuţi devii o sursă de bucurie şi relaţiile tale sunt toate despre a împărtăşi veselia ta, ai putea avea relaţii minunate cu oricine. Crezi că există cineva în lumea asta care ar putea avea o problemă cu tine dacă tu împarţi cu acela veselia ta? Nu! Dacă vrei să experimentezi profunzimea de a fi cu un altul, căsnicia ta nu ar trebui să fie niciodată numai despre tine – ar trebui să fie întotdeauna despre celălalt. Dacă amândoi împărtăşiţi această idee, căsnicia voastră nu va fi un aranjament, ci  o uniune.

 

#5 Oferă-i celuilalt

Dacă propria ta căsnicie este doar un pachet de aşteptări despre cum să obţii fericirea de la cineva care ar trebui să îţi construiască Raiul, o să fii dezamăgit. Se spune că o căsnicie e ruptă din rai. Se spune aşa pentru că cei mai mulţi au creat un iad din căsnicia lor! Dacă relaţia ta este despre a obţine ceva de la cineva, nu contează cât de mult vei încerca să gestionezi situaţia, vor exista probleme mereu. Dar dacă relaţia ta este o ofrandă pentru celălalt, atunci totul va fi fantastic.

 

[Photo courtesy: Barbara Hepworth at Tate, St. Ives from Jordanhill School D&T Dept
Happy Valentines Day by nickyfern]

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

9784 Total Views 4 Views Today