Sadhguru răspunde la o întrebare cu privire la reînvigorarea carierei, a afacerii sau în ceea ce privește viața în general, și arată care sunt calitățile necesare pentru a face ca “tranziția” să aibă succes.


 

Thumbnail SadhguruÎntrebare: Namaste [1]. Atunci când cineva caută o împrospătare în cariera lui, în afaceri sau în viață, în general, care sunt cele mai practice indicii sau idei de care ar trebui să țină cont?

Sadhguru: S-a întâmplat la școală de duminică din Alabama ca un profesor entuziast să-i întrebe pe copii: “Ce trebuie să faci pentru a merge la Cer?” Cineva a spus: “În fiecare duminică, dacă voi curăța treptele bisericii, eu pot merge în Cer.” Altcineva a spus: “Dacă îl ajut pe prietenul la examen, voi merge în Cer.” Fiecare a spus câte ceva. Apoi, profesorul l-a întrebat pe un băiat mic care stătea nonșalant în ultima bancă: “Hei, Tommy, ce crezi că trebuie să faci pentru a merge la Cer?” El a răspuns:” Trebuie să mori mai întâi.”

Nu sunt prea multe lucruri de care trebuie să ții cont. Nu te gândi la niște de puncte deja existente, pentru că noi nu știm care este realitatea situației. Dacă este vorba despre o renaștere în afaceri, să renunți la ceva care a eșuat este ușor și inevitabil. Se va întâmpla oricum. Dar, pentru a renunța la ceva care este de succes și a crea altceva, ai nevoie de viziune, curaj și un anumit nivel de nebunie în tine. Să privești viața de la alt nivel, complet diferit. Trebuie să fii capabil să vezi ceva ce alții nu văd. Numai atunci vei putea să faci acest lucru. Deci, ar trebui să-ți ascuți abilitatea de a vedea. Leadership-ul este un fel de vârf. Odată ce te așezi pe el, ar trebui să vezi mai bine decât alții. Dacă nu vezi mai bine, vei deveni ridicol.

 

 

Ești dispus să mori?

Ceea ce trebuie să vezi este dacă ești capabil să renunți la ceea ce ești acum – fie ca individ, fie ca organizație. Și, să vezi dacă vrei să mori pe de-a-ntregul pentru a crea ceva nou, sau vrei să mori parțial iar ideea de a recrea ceva este o rațiune pe care trebuie să o ai la fața locului, cunoscând realitățile situației.

 

 

Gândește-te înainte de a te implica

Odată ce am ales să renaștem – pentru a dizolva ceva și a crea ceva nou – se vor deschide mai multe posibilități. Multe posibilități înseamnă întotdeauna probleme. Pentru a fi în măsură să identifici pe care dintre aceste posibilități ar trebui să o alegi, ai nevoie de un anumit exercițiu. Problema este că oamenii întâi se aruncă în ceva și apoi își folosesc mintea. Nu. Înainte de a te implica într-un lucru, trebuie să acorzi acelui lucru suficientă atenție pentru că, odată ce te implici în ceva, nu ar trebui să te uiți înapoi. Dacă te uiți în mod constant în oglinda retrovizoare, nu vei ajunge prea departe.

 

 

Nu-ți face probleme că nu faci cel mai bun lucru

Trebuie să înțelegi, calea pe care te repezi să o apuci nu este cea mai bună cale. Niciodată nu vei putea face cel mai bun lucru din lume. Orice lucru în care te implici, dacă îți dedici într-adevăr viața acestuia, poate deveni un lucru mare. Nu încerca niciodată să faci cel mai bun lucru din lume, pentru că dacă încerci asta îți vei irosi viața încercând să fii mai bun decât altcineva. Asta nu este o modalitate bună de a acționa, pentru că persoana cu care te compari poate fi șchioapă, iar tu crezi că ești un campion pentru că alergi un pic mai repede decât ea. Chiar dacă ești mai bun sau mai rău decât altcineva, asta nu ar trebui să-ți treacă niciodată prin minte. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să folosești la maximum persoana care ești. Orice ai avea, ești în măsură să valorifici acel lucru pe deplin? Asta este yoga. Aspectul tău fizic, realitățile psihologice și energiile interioare – poți să valorifici toate acestea în modul în care dorești?

 

 

Citește manualul utilizatorului

Pentru majoritatea oamenilor propriile lor gânduri și emoții reprezintă o mare problemă pentru ei. Atunci când tu însuți ești o problemă, cum vei face față la alte probleme? Drama ta psihologică este că plătești un preț atât de mare. Oamenii sunt capabili să sufere pentru ceea ce s-a întâmplat în urmă cu zece ani. Sunt capabili să sufere pentru ceea ce se va întâmpla mâine. Ei cred că suferă pentru trecutul și viitorul lor, dar, de fapt, ei suferă din cauza a două facultăți care sunt doar ale ființelor umane de pe această planetă – memoria și imaginația.

Cei mai mulți oameni nu știu cum să se ocupe de memoria și imaginația lor. Oare ce s-a întâmplat ieri sau cu zece ani în urmă, există în prezent? Nu. Oare ce se poate întâmpla mâine există chiar acum? Nu. Deci, cu alte cuvinte, suferi pentru ceea ce nu există. Asta se numește nebunie. Oamenii spun: “Aceasta este natura umană.” Dar nu asta este natura umană. Aceasta este natura persoanelor care nu au avut grijă de natură umană.

Mașinăria corpului uman este cea mai complexă mașinărie de pe planetă. Este un “super-supercomputer.” Dar tu ai citit manualul utilizatorului? Chiar acum, folosești această mașinărie într-un fel. Dacă faci lucrurile “într-un fel”, viața ta se va întâmpla în mod accidental.

 

 

Uită-te la tot într-un nou fel

Ai spus “renaștere”. Dacă ești nou-născut, înseamnă că nu ai concluzii despre nimic. Ești dispus să te uiți la tot ca și cum tocmai te-ai născut. Dacă vei face acest lucru, vei merge prin viață neatins. Chiar și un copil mic începe să se gândească că știe în câteva zile. Odată ce crezi că știi, începi să bâjbâi și să te împiedici. În cazul în care, în fiecare moment al vieții tale, te uiți la tot ceea ce este precum un nou-născut, vei vedea totul foarte clar. Atunci când vezi lucrurile clar, treci prin situații în mod confortabil.

 

Leadership înseamnă, în esență, că fiecare gând sau emoție pe care o generezi, fiecare acțiune pe care o faci, are efect asupra a milioane de oameni. Când ai un astfel de privilegiu, este important să te păstrezi într-o formă foarte bună – nu doar fizic, ci în orice alt mod. Dacă activezi în afaceri sau manageriezi viața, bunăstarea și viitorul multor oameni, este foarte important să lucrezi cu tine. Dacă înțelegi că munca pe care o faci este importantă, cine ești tu ca persoană este un lucru care trebuie să fie prelucrat în mod continuu – nu doar să îți lărgești cunoștințele, să studiezi la o universitate, dar să aduci această bucată de viață pe care o numești “eu” la cel mai înalt nivel posibil.

 


 

[1] Namaskaram, Namaskar sau Namaste este o formă de salut practicată pe subcontinentul indian, însoţită de apropierea palmelor în faţa inimii. Se traduce literal “mă înclin divinului din tine”. În hinduism, aceasta înseamnă că sufletul celui care salută îl recunoaşte şi se închină în faţa celuilalt suflet.

 

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


 

Untitled design(1)Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

9034 Total Views 2 Views Today