Sadhguru:  Să ne uităm la acest aspect, în esența lui. În epoca de piatră, oamenii au avut grijă de hrană și adăpost, care asigurau procesul de de bază al supraviețuirii. Femeile au avut grijă de gătit, de creșterea copiilor și de crearea unei ambianțe mai plăcute. Bărbatul s-a ocupat de procesul de supraviețuire,  iar femeia  s-a ocupat de ceea ce face ca viața să merite trăită. Fără contribuția femeii, atunci când un om al peșterii se trezea dimineața, el s-ar fi întrebat:  “Să mă duc azi la vânătoare?” Dar pentru că avea o soție și un copil, exista un motiv ca el să iasă și să facă ceva.

 

Feminin nu înseamnă slab; doar îndeplinește un aspect diferit al vieții

 

Acestea sunt cele două aspecte realizate de partea masculină și partea feminină. De aici înainte, când spun masculin și feminin, vreau să nu vă mai gândiți la bărbați și femei. Tendința naturală a aspectului masculin este de a ieși în exterior, el vrea să aibă grijă de procesul de supraviețuire, vrea să aibă grijă de cineva. Nu se simte împlinit dacă nu are grijă de ceva. Tendința naturală a aspectului feminin nu este așa; femininul absoarbe, cuprinde, creează o ambianță de o anumită frumusețe, iubire și blândețe.

În societatea de astăzi există o anume schimbare. O femeie poate căuta o carieră, dar nu mai este vorba doar despre asta. În societatea de astăzi, idealurile masculine sunt cele mai importante. Tendințele aspectului masculin au devenit universale.

Faptul că numai masculinul înseamnă putere, sau modul corect de a fi, este o percepție greșită care s-a infiltrat în societate. Chiar și femeile au început să vadă în acest fel. Ar trebui ca unei femei să nu-i pese? Da, ar putea. Dar dacă aspectul feminin ar fi fost absent din lume, toți ar întreba: “De ce suntem aici?” Am avea toți foarte mult succes, destulă mâncare, mulți bani, dar ne-am întreba: “De ce suntem aici?” Nu vorbesc despre bărbați și femei, vorbesc despre calitățile masculine și feminine.

Distrugerea sistematică a calitățlior feminine s-a întâmplat în perioada modernă. Unul dintre motive este acela că lumea este condusă de un motor economic. Atunci când economia devine singurul lucru important de pe planetă, procesul de supraviețuire este pus automat într-o poziție divină. Aspectul masculin este obligatoriu dominant și, în acest sistem, femeile au de suferit. Femeile vor fi rănite, dar nu de un necunoscut. Ați putea face legi pentru protecția lor, dar însăși sistemul în sine le va răni.

Cred că o mulțime de femei trec prin asta și unele încearcă să găsească un echilibru între cele două. Acest conflict nu are loc pentru că ele urmează o carieră, ci pentru că procesul de supraviețuire a devenit un ideal. Acesta este un mod fundamental greșit de a structura o societate. Dacă estetica, iubirea, muzica, dansul și arta ar fi fost la fel de importante ca și banii, afacerile și bursa de valori, ați vedea că femininul ar juca în mod natural un rol important în lume.

 

Acum, femeia încearcă să se potrivească într-o lume a bărbatului; acesta nu este un lucru bun. Ea nu ar trebui să se încadreze într-o lume a bărbaților. Jumătate din lume ar trebui să fie a ei

 

Din păcate, astăzi, femininul joacă un rol foarte mic. Chiar dacă o femeie iese din casă, ea trebuie să acționeze ca un bărbat și doar așa va avea succes. Dacă acționează ca o femeie, este considerată slabă. Trebuie să înțelegem că femininul nu înseamnă slab; doar îndeplinește un alt aspect al vieții. Fără acest aspect, viața nu este completă. În ziua în care femininul va fi alungat de pe planetă, viața nu va mai avea sens, în ciuda oricărui confort. Fără atmosfera creată de aspectul feminin, partea masculină se va simți lipsită de sens.

Acum, femeia încearcă să se potrivească într-o lume a bărbatului; acesta nu este un lucru bun. Ea nu ar trebui să se încadreze într-o lume a bărbaților. Jumătate din lume ar trebui să fie a ei. Decât să creăm o lume a bărbaților în care să încadrăm femeia, ceea ce o va transforma în ceea ce nu este, cel mai bine am înțelege ceea ce este necesar – este nevoie de o societate în care atât masculinul și femininul să joace roluri egale. Pentru asta, ceea ce credem că este important în viață trebuie să se schimbe și mințile noastre trebuie să evolueze dincolo de perspectiva procesului de supraviețuire. Dacă spiritualitatea ar deveni cea mai importantă în societate, ați vedea că femininul ar fi mai dominat decât masculinul.

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

9558 Total Views 2 Views Today