Thumbnail SadhguruÎntr-o noapte de Pournami [1], acum 2500 de ani, ceva extraordinar s-a întâmplat iar lumea nu a mai fost niciodată la fel.

După aproape opt ani în care făcuse eforturi care i-au distrus corpul, Gautama Siddhartha [2] devenise foarte slăbit. Corpul lui era distrus, aproape de limita morții. În acest timp, a ajuns aproape de râul Niranjana, care era de fapt doar un flux de apă până la genunchi, un râu larg ce curgea repede. A încercat să traverseze râul, dar corpul lui era atât de slăbit, încât pe la jumătate nu a mai putut face un singur pas. Dar nu era genul care să renunțe, așa că s-a apucat cu mâinile de o creangă uscată care era acolo și a stat așa. Se spune că a stat multe ore. Nu știm dacă au fost ore sau câteva momente care au părut ore în acea stare de slăbiciune pe care o avea. Dar, la un moment dat, și-a dat seama că ceea ce căuta era până la urmă înlăuntrul lui, așa că de ce toată acea luptă?

“Singurul lucru de care este nevoie este dorința absolută, iar asta e chiar aici. De ce caut în jurul lumii? ” Când și-a dat seama de asta, a căpătat acea scânteie de extra energie necesară pentru a face pasul, a traversa râul și a sta sub acel – faimos acum – copac Bodhi. S-a așezat cu determinarea: “dacă experiența ultimă nu mi se întâmplă, nu mă voi mișca. Fie o să mă ridic ca o ființă iluminată, fie voi muri în această postură.” Și într-un moment a ajuns la acea stare, pentru că asta este tot ceea ce presupune iluminarea.

Buddha_Mahabodhi_temple

Statuia lui Gautama Siddhartha, Templul Mahabodhil din Bodh Gaya [Photo courtesy: Wikimedia Commons]

Presupune să fie singura ta prioritate. Apoi, e nevoie doar de un singur moment să se întâmple. Gautama a lăsat o impresie de neschimbat asupra lumii. În felul său tăcut, el a schimbat lumea pentru totdeauna. A schimbat calea spirituală, a schimbat calitatea întregului aspect al aspirației umane de a căuta ceva mai înalt. Înflorirea acestui om, într-o noapte cu lună plină, acum 2500 de ani, a produs o schimbare semnificativă pentru fiecare căutător spiritual din lume, oricare ar fi el. Experiența lui a devenit atât de hotărâtoare. O persoană care merge pe calea spirituală nu îl poate ignora pe Gautama.

Fiecare zi de Pournami este semnificativă pentru că este prezentă și o anumită calitate estetică. Dacă te uiți la un lucru și acel lucru este frumos, receptivitatea ta se mărește, nu-i așa? Receptivitatea ta scade față de tot ceea ce consideri ca fiind urât. Deci, există o anumită calitate estetică care face ca receptivitatea ta să crească. Un alt lucru este acela că, planeta s-a așezat într-o anumită poziție cu Luna. Vibrația și senzațiile sunt diferite când este lună plină, față de alte faze ale Lunii. Magnetismul este, de asemenea, diferit; atracția Lunii influențează suprafața planetei care este expusă. Așadar, când există această atracție naturală, având în vedere că omul are coloana vertebrală verticală, există o tendință ca energia să intre într-un proces natural de ridicare. Înlăuntrul tău, sângele și prana [3]– energiile fundamentale ale vieții, curg în moduri diferite pentru că vibrația s-a schimbat. Așa cum mareele cresc în această noapte din cauza atracției gravitaționale pe care o exercită Luna asupra apei, mai mult decât în alte nopți, sângele tău este, de asemenea, atras și circulația se intensifică până în creier.

Când acestă mișcare de ridicare are loc, oricare este calitatea ta (n.r- vibrațională), ea este amplificată. Poate că ai auzit că oamenii care nu stau bine cu echilibrul mental devin mai dezechilibrați în aceste zile, pentru că înălțarea energiei amplifică calitatea persoanei respective. Dacă ești puțin dezechilibrat, te va face și mai dezechilibrat. Luna face acest lucru și cu celelalte calități ale tale, dar cei mai mulți oameni nu sunt suficienți de senzitivi ca să observe asta. Dacă ești meditativ, te va face și mai meditativ. Dacă ești iubire, te face să fii și mai mult. Dacă ești frică, te face să fii o frică mai mare. Oricare ar fi calitatea pe care o ai, luna plină o amplifică.

Așa că, pentru oamenii aflați pe calea spirituală, dacă sunt pe calea meditației în special, este recomandat să mediteze în aceste nopți pentru că, fără o creștere energetică, fără un sentiment de sporire a energiei, nu se pune problema de conștiență. Ceea ce numești conștiență se va întâmpla în mod natural atunci când vei avea un sentiment de energie sporită în sistemul tău.

Așa că ne dorim să profităm de această noapte, de acest fenomen natural care se petrece. În această noapte este ca și cum ai avea parte de o plimbare gratuită care implică energie și conștiență.

 

[1] Noaptea cu lună plină se numește Pournami sau Poornima în sudul Indiei. Luna plină are loc atunci când Soarele și Luna sunt în opoziție, la 180 de grade distanță unul de celălalt; eclipsele de lună pot avea loc numai în faza de lună plină , când Luna trece prin umbra Pământului.

[2] Gautama Siddartha a fost un lider spiritual indian, fondator al Budismului. După o noapte întreagă de meditație la umbra unui smochin, el  atinge iluminarea și devine cunoscut sub numele de Buddha ( “cel luminat”)

[3] În filosofia vedică, prana reprezintă forța vitală a ființelor vii; chinezii o numesc Qi.

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

8804 Total Views 3 Views Today