Namaskaram [1] Sadhguru, chiar și după ce am practicat atât de mult sadhana (n.r – antrenamentul spiritual), tot mă gândesc la dulciuri și când le mănânc, nu mă pot controla! De ce se întâmplă asta și cum va dispărea această poftă în cele din urmă?


Thumbnail SadhguruSadhguru: Ah, confesiunea despre dulciuri!

Odată cu diferitele forme de yoga pe care le facem, noi încercăm, în esență, să schimbăm compoziția chimică a ființei umane. Tu ești un fel de ciorbă chimică. Singura întrebare care se pune este dacă ești o ciorbă gustoasă sau o ciorbă groaznică. În fiecare zi, această ciorbă se alterează, este influențată de poziția Lunii, de oamenii din jurul tău sau de ceea ce se întâmplă în viața ta. Toate acestea schimbă compoziția ciorbei în mod constant. În acest moment, ești o ciorbă minunată. În următorul moment devii o ciorbă obraznică sau fricoasă. Și apoi, în următorul moment, ești iar o ciorbă veselă. Oricare ar fi tendințele, ele pot avea amprente karmice sau genetice, sau poate dulciurile naibii sunt prea bune! Aceste amprente cauzează o anumită chimie în sistem, iar când această chimie devine foarte puternică, persoana devine compulsivă.

Ideea de a practica diferite forme de yoga, în special hatha yoga (n.r-  tehnică prin care se urmăreşte stăpânirea cât mai bună a corpului şi a simţurilor) și kriya (n.r-  tehnică bazată pe focalizarea atenției și respirației), este de a stabili un anumit balans chimic al sistemului, care este dulce în mod natural. Este euforic. Dacă nu faci altceva decât să stai aşezat pur şi simplu şi să percepi această fiinţă a ta care este atât de dulce, nu te mai gândeşti la alte dulciuri.

Totul este perceput doar în comparaţie cu felul în care eşti în acest moment. Dacă îţi bagi mâinile în apă, simţi rece din cauza temperaturii corpului tău. Dacă ești rece, aceeaşi apă o vei simţi mai caldă. Şi cu dulciurile este la fel, aşa că devino tu dulce într-adevăr şi această atracţie către prăjituri va scădea. Folosesc cuvântul “dulce” în ambele sensuri, nu doar pentru zahăr, ci pentru orice este plăcut. Dacă devii atât de plăcut încât cel mai plăcut lucru eşti tu însuţi, toate celelalte lucruri vor fi în regulă. Nu trebuie să renunţi la ele, viciul va dispărea oricum.

Compulsivitatea se poate manifesta în relație cu ceva comestibil, cu o anumită activitate sau chiar în ceea ce îi privește pe oameni- nu contează. Nu este o chestiune de moralitate, despre a fi bine sau rău. Este doar o chestiune despre libertate și robie, sclavie și eliberare. Orice compulsivitate înseamnă sclavie. Orice se întâmplă în viața umană, trebuie să se întâmple în mod conștient. Dacă alegi conștient să ai o dietă cu dulciuri astăzi, este alegerea ta. Dar dacă ceva din tine te forţează, trebuie să acorzi puţină atenţie acestui lucru; nu dulciurilor, ci ființei tale. Problema nu este prăjitura, problema este: “Am o ciorbă compulsivă acum, nu este stabilă.” Dacă treci printr-o anumită stare, cel mai bine este să fii conștient de acea stare și să-ţi faci practica spirituală; problema se va rezolva de la sine. Dar dacă acorzi prea multă atenție problemei tale cu dulciurile, acesta va fi ca și problema cu maimuța. Dacă spui: “Nu vreau să mă gândesc la o maimuță”, numai la maimuțe te vei gândi!

Deci, nu încerca să te laşi de dulciuri. Nu face din asta o mare scofală. Dacă mănânci câteva, e în regulă. Remediază măcar atât: între două mese, nu mai mânca nimic. În timpul mesei, când mănânci în faţa altora, mânâncă cât vrei! Problema este atunci când mânânci singur, în intimidate, aşa că scapă de rezervele de mâncare şi compulsivitatea ta se va reduce.


 

[1] Se mai numeşte şi Namaste, este o formă de salut practicată pe subcontinentul indian, însoţită de apropierea palmelor în faţa inimii. Înseamnă că sufletul celui care salută recunoaşte şi se închină în faţa celuilalt suflet.

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

6889 Total Views 2 Views Today