Sadhguru: Dacă ai o problemă în viața ta, ai putea să încerci să renunți la ea. Oamenii îți spun: “Dacă nu găsești o soluție, las-o să treacă, predă-te.” Tu ai putea să renunți, dar problema s-ar putea să nu te lase. Aceasta se întâmplă întotdeauna, oamenii iau împrumuturi de la bancă, dar nu pot plăti înapoi. Ei vor să renunțe la credit, dar banca nu te lasă. Viața este așa – dacă intri în anumite situații, este ca și cum ai avea datorie la bancă. Trebuie să plătești – nu cu bani, ci cu viața. Dacă ești deștept, vei plăti cumva, altfel vei plăti într-un alt mod, dar tot va trebui să plătești.
În viață nu există probleme, există doar situații.
Orice problemă reprezintă o problemă doar pentru că așa o numești. În viață nu există probleme, există doar situații. Fiecare întâmplare este o situație. Dacă o numești “problemă”, devine o problemă. Dacă o numești “minunată”, devine minunată. Undeva, chiar în acest moment, cineva se căsătorește, dar nu își dorește asta. El crede că este o mare problemă. Știi cât de multă suferință poate provoca asta? Altcineva se căsătorește și își dorește acest lucru – știi cât de minunată va fi ziua lui? Este doar o situație – dacă devine o problemă sau altceva, diferența este dată doar felul în care o abordezi. Nicio situație nu este fixă, orice lucru evoluează. Dacă nu vrei să fii într-o anumită situație, vrei să fii în altă parte, atunci privește cu atenție situația și vei observa unde sunt ușile pentru a ieși. Dacă îți dorești doar o gură de aer proaspăt, poți deschide o fereastră și poți destinde atmosfera. Dacă vrei să evadezi, poți deschide ușa și poți pleca, e alegerea ta. Dacă rămâi, va fi o consecință, dacă pleci, va fi, de asemenea, o consecință. Ești pregătit să suporți aceste consecințe?
Problema pe care o au oamenii este că vor acea situație, dar nu vor prețul pe care îl are atașat. Dacă îți dorești să cumperi haine, dar nu îți place prețul, singura opțiune este să devii un hoț. Dacă devii hoț, poți lua totul pe gratis, dar vei trăi mereu cu frică, și oricând poți deveni un musafir al închisorii. Altfel, dacă îți dorești un lucru, există mereu un preț. Dacă acest preț merită sau nu, asta trebuie să estimezi singur.
Poți decide să cumperi ceva dacă costă zece rupii, dar dacă prețul este de 11 rupii nu mai cumperi – este aprecierea ta. La fel, pentru fiecare situație – nu doar în situațiile financiare – există un preț. Trebuie să evaluezi dacă acest preț merită plătit. Doar tu poți face asta. Eu pot să mă uit la acea situație dintr-o altă perspectivă și pot să cred că toată situația este ridicolă, dar poate că ea este valoroasă pentru tine. Nimeni altcineva nu poate face această apreciere, tu trebuie să evaluezi ce înseamnă acest preț și dacă ești dispus să îl plătești.
Odată ce ai decis, plătește cu bucurie. Dacă nu plătești prețul cu bucurie, vei avea acel lucru, dar te vei simți mizerabil. Odată ce ai decis, nu mai există bine sau rău. Nu există “viață bună”. Dar, dacă te implici cu toată inima în orice, este o viață minunată. Dacă te arunci cu totul într-o situație, fie ea chiar una simplă, aceasta poate fi o experiență extraordinară. Altcineva se poate uita la viața ta și poate crede că e o porcărie. E problema lui. În experiența ta, viața ta este minunată și asta este tot ceea ce contează.
O problemă adevărată ar fi aceea că nu există situații noi în viața cuiva, ceea ce înseamnă că viața stagnează.
Așa că, dacă vrei să evaluezi o situație, lucrul de care ai nevoie este implicarea, nu renunțarea. Când ești profund implicat în situație și știi totul despre ea, poți face o apreciere. Orice apreciere faci, ea va fi valoroasă doar dacă ești bine informat. Dacă nu știi mare lucru despre acea situație și faci o apreciere, cu siguranță nu va fi una valoroasă. Deci, în orice situație, nu încerca să renunți sau să te distanțezi, să fii detașat. Implică-te cu totul! Prin implicare, vei cunoaște acea situație. Când ajungi să o cunoști, vei ști prețul pe care acea situație ți-l cere. Dacă rămâi, este un preț. Dacă pleci, este alt preț. Trebuie să îți dai seama pe care ești dispus să îl plătești. Nu există o alegere corectă; întrebarea este dacă ceea ce alegi reprezintă lucrul potrivit pentru viața ta.
Viața este un șir de situații, iar dacă ești pe o traiectorie evolutivă, vei avea mereu de-a face cu situații pe care poate nu vei ști să le abordezi. Aceste situații pot fi provocatoare, dar nu sunt probleme. O problemă adevărată ar fi dacă nu ar exista situații noi în viața cuiva, ceea ce înceamnă că viața ar stagna. Dacă îți dorești să fii într-un permanent proces de evoluție, vei fi mereu în situații la care poate că nu vei ști cum să faci față. Dacă înfrunți aceste așa-zise probleme, înseamnă că trăiești o viață cu mari posibilități.
Iubire & Grație,
Sadhguru
[Photo courtesy: Wikimedia Commons- Cain, by Henri Vidal, Paris Tuileries Garden Facepalm statue]
*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org
ABOUT SADHGURU
Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.