Noile curente New-Age vorbesc mereu despre chakrele Anahata, Sahasrara sau Ajna. Dar ce se întâmplă cu cea mai de jos chakră, Muladhara? Nu este ea importantă?! Sadhguru explică de ce această chakră, deseori trecută cu vederea, este de o mare importanță pentru un căutător spiritual.


Sadhguru-tumbnailSadhguru: Dacă te uiți la corpul uman imediat după concepție, el este doar un mic ghem de carne. Acel mic ghem de carne s-a aranjat încet, încet, în ceea ce este acum. Pentru a se aranja în acest fel, este nevoie de un fel de software care este cunoscut sub numele de kosha pranamaya sau corp energetic. Corpul de energie se formează primul, iar corpul fizic începe să se manifeste după aceea. Dacă există distorsiuni energetice în organism, ele se vor manifesta, de asemenea, în corpul fizic.

Din această cauză, în această cultură (n.r – indiană), atunci când o femeie este însărcinată, obișnuiește să meargă la templu pentru a obține binecuvântare de la oameni – prin asta ei încearcă să influențeze corpul de energie. Dacă o femeie însărcinată are un corp de energie foarte vibrant, bine format, ea va naște o ființă umană foarte capabilă.

 

Muladhara – fundația contează

 

Chakra Muladhara este temelia corpului energic. În zilele noastre, oamenii cred că, pentru că este cea mai joasă chakră, nu merită atenție. Oricine crede că fundația este ceva de care nu trebuie să aibă grijă, trăiește într-un paradis al proștilor. Fundația este cel mai important lucru. Muladhara este cel mai important lucru. Când facem yoga, suntem mai concentrați pe Muladhara decât pe orice altceva, pentru că, dacă stabilizăm acest aspect, restul este ușor de creat. În cazul în care fundația construcției nu este fixată și se încearcă să se facă o construcție rezistentă, va fi un circ zilnic. Asta este ceea ce s-a întâmplat cu viața umană – a menține o anumită stare de echilibru și de bunăstare zi de zi, a devenit un circ pentru majoritatea oamenilor. Dar, dacă Muladhara este stabilă, viu sau mort, tu vei fi stabil, deoarece fundația ta este bună și poți repara alte lucruri mai târziu. Dar dacă fundația ta este instabilă, anxietatea este ceva natural.

 

 

Pericolele vânătorilor de experiențe

 

Pentru ca grația (n.r- divină) să se transmită, trebuie să aveți un organism corespunzător. Dacă nu aveți un corp adecvat și grația se pogoară asupra voastră în stil mare, se va produce un scurtcircuit. Mulți oameni își doresc experiențe mari, dar nu sunt dispuși să-și transforme corpul pentru a putea dirija aceste experiențe. Mulți oameni și-au pierdut mințile sau și-au distrus corpurile pentru că s-au apucat să vâneze experiențe.

În practica yoga nu alergi după experiențe, doar te pregătești. Acesta este modul în care s-a întâmplat și cu Saptarishis – primii șapte ucenici ai lui Adiyogi (n.r – primul yoghin din lume). Ei s-au pregătit pur și simplu. Nu au cerut niciodată nimic. S-au pregătit pur și simplu timp de optzeci și patru ani, iar când Adiyogi a realizat că au fost atât de pregătiți, el nu a mai putut pune opreliști transmiterii învățăturii. A trebuit să dea totul. Dar lumea de azi a devenit așa : “Sadhguru, sunt aici de două zile, poți să mă iluminezi?”

Științele yoghine s-au axat mereu pe chakra Muladhara. În ultima vreme “yoghini” nepracticanți au scris cărți și au spus că trebuie să te concentrezi pe chakrele superioare. Această problemă despre înalt și jos este prea înrădăcinată în mințile obișnuite cu lectura, dar nu este modul în care funcționează viața. Acum câțiva ani, obișnuiam să conduc un program de două sau trei zile de Hata Yoga. Doar făcând asane [1], oamenii izbucneau în râs și în plâns. Cei mai mulți yoghini folosesc doar câteva posturi simple pentru a-și depăși limitele. Așa funcționează Hata Yoga. Hata Yoga înseamnă echilibru. Echilibru nu înseamnă sănătate mentală. Dacă dorești ca viața ta să fie exuberantă, ai nevoie de ceva nebunie în tine. Dar dacă vei deveni un nebun compulsiv, ai pierdut.

Când vorbim despre echilibru, nu vorbim despre sănătate mentală, vorbim despre găsirea acelei punți între sănătate mentală și nebunie, acolo unde te poți risca și te poți aventura. Nebunia e o aventură. Este un lucru extrem de minunat, atât timp cât acesta este în control. Dacă pierzi controlul, va deveni urât. La fel, sănătatea mentală este un lucru frumos, dar dacă vei fi perfect sănatos din acest punct de vedere, ești ca și mort. Această capacitate de a risca și a te aventura în orice lucru vrei, în orice moment, va veni la tine dacă acel aspect care ține de Muladhara este bine fixat.

 

 

Mai multe despre chakre, aici:   Cele șapte chakre și semnificația lor


 

[1] Asanele sunt posturi corporale care presupun o concentrare specifică. Mintea umană este condusă de simțuri și reacționează de multe ori inconștient la stimulii prezenți. Această fractură dintre minte și corp se poate estompa prin travaliul conștient al posturilor yoga– asanele, prin care atenția este adusă în corp.

 

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

11099 Total Views 4 Views Today