Să aruncăm o privire la ce se întâmplă atunci când furia este suprimată sau purtată  transgenerațional, într-un sistem familial.

 

Surse de furie

Furia poate fi rezultatul sentimentelor de nedreptate, incorectitudine, trădare, umilire sau ranchiună. Mânia care provine din frustrare poate fi înăbușită săptămâni, luni și ani. de multe ori, un eveniment oarecare va declanșa o explozie emoțională. S-ar putea să te simți furios pentru că eforturile tale nu sunt apreciate sau pentru că cineva ți-a făcut rău. Poate că cineva ți-a spus ție sau altora ceva care te-a rănit, indiferent dacă a fost adevărat sau nu. Este posibil să fii supărat pentru că te simți neînțeles sau nebăgat în seamă. Dacă te uiți la sistemul tău familial mai mare, poate că un membru al familiei a fost favorizat față de altul. Poate că cineva din familia ta consideră că o împărțire a proprietății sau o moștenire a fost nedreaptă. Poate că violența sau abuzul au făcut parte din trecutul familiei tale. Poate că cineva așteaptă scuze. Poate că cineva așteaptă compensare, răsplată sau reconciliere.

Uneori, furia este mascată în cadrul unui sistem familial. Indivizii pot adopta râsul și umorul ca o modalitate de a scăpa de emoțiile grele resimțite în interior. Auzim frecvent de povești despre comedianți care poartă poveri emoționale. Nu sugerez că toate aspectele râsului sau umorului sunt problematice, totuși, pot fi astfel de situații. Umorul îi poate ajuta pe mulți să-și suprime rănile mai profunde sau să treacă prin momente dificile. Dependențe de orice fel, inclusiv drogurile, alcoolul, munca, sportul extrem, mâncarea sau cumpărăturile, jocurile de noroc sau utilizarea excesivă a computerelor, televizoarelor, telefoanelor mobile sau a altor dispozitive tehnologice, poate masca emoțiile și durerea grea, resimțită de corp: furie, resentimente, jale, vinovăție, gelozie, regret, umilință sau rușine.

 

Recunoașterea furiei care este purtată în interior

 

Furia poate fi purtată în tăcere în interior sau poate fi dezvăluită în mod deschis lumii, în viața de zi cu zi. Furia este adesea proiectată către cei pe care îi iubim, inclusiv către părinții noștri, frații, partenerul sau copiii noștri. Furia poate sări de la o persoană la alta într-un sistem familial. Ce este important de luat în considerare este modul în care sistemul tău de familie a abordat furia. Furia a fost procesată într-un mod sănătos sau nu? Dacă porți furia către mama și/sau tatăl tău, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra vieții tale. Suntem considerați a fi 50% mama și 50% tata, iar ceea ce respingem în ei respingem și în noi înșine. Respingerea unui anumit aspect al tău poate contribui la starea de rău. Dacă ai ceva nerezolvat cu mama sau tatăl tău, atunci este timpul să acționezi.

Te-ai gândit că partea ta a poveștii sau percepția ta asupra sistemului familial nu descrie întreaga imagine de ansamblu?

Cât de bine înțelegi cu adevărat călătoria emoțională a părinților sau bunicilor tăi?

Înțelegi ce resurse emoționale au avut sau nu?

În copilărie, rareori înțelegem imaginea de ansamblu. Suntem, în cea mai mare parte, în mod conștient, preocupați de propriile noastre treburi și de propria stare de bine, deși la nivel inconștient este posibil să ne sacrificăm din dragoste și loialitate față de sistemul nostru familial. Învăț că mulți indivizi nu au rezolvat modelele emoționale transgeneraționale din sistemul lor familial. Nu putem înțelege pe deplin propria noastră călătorie emoțională decât dacă ne facem timp pentru a înțelege trauma transgenerațională nerezolvată a sistemului nostru familial. Nu îi poți schimba pe alții și nu poți schimba trecutul, totuși, poți schimba felul în care reacționezi față de ceilalți și poți face ceva muncă de vindecare emoțională pentru a găsi compasiune pentru celălalt. Acest lucru este esențial dacă problemele vieții tale în curs sunt puse pe seama mamei și a tatălui tău. Bunăstarea ta ca adult poate depinde de cum acționezi pentru a face pace cu mama și/sau tatăl tău, indiferent dacă sunt în viață sau deja decedați.

Sau, poate că furia ta este față de un frate. Unii frați se luptă toată viața și chiar habar nu au de ce. În aceste situații, furia între frați sau alte sentimente precum indiferența sunt adesea descoperite și în generațiile anterioare. Poate că mama și unul dintre frații ei s-au certat între ei de-a lungul vieții, sau poate să fi fost bunica și fratele ei. Ceea ce este nerezolvat într-o generație va călători frecvent până la descendenți, până când este rezolvat și vindecat.

Dacă simți că ai fost trădat într-un fel și aștepți ca altcineva să facă ceva, cum ar fi să repare ceva pentru tine sau să-ți ceară scuze, s-ar putea să descoperi că vei aștepta pentru totdeauna. Poți purta această povară emoțională grea în tine, permițându-i să te îmbolnăvească într-un fel sau lăsând-o să aibă un impact continuu asupra stării de bine a numeroaselor tale relații de viață, sau poți face ceva pentru a muta această energie grea din corpul tău. Cu cât păstrezi mai mult timp sentimentele de trădare reprimate, cu atât sunt mai multe șanse să ajungi să nu-ți fie bine cumva. Îți recomand să îți faci timp pentru a-ți da seama cum ai contribuit la o situație sau relație neplăcută, conștient sau inconștient și cum te trădezi pe tine prin menținerea emoțiilor grele în corpul tău. S-ar putea să găsești compasiunea de a te ierta pentru contribuția ta la orice situație sau să realizezi că ai făcut tot ce ai putut. Amintește-ți să te duci la un nivel mai profund de conștiință, poate printr-un ritual, pentru a face această lucrare de vindecare emoțională.

 

Furie inexplicabilă

 

Dacă simți că ești mereu supărat și nu ai idee de ce, s-ar putea să vrei să iei în considerare că porți cu tine  furie transgenerațională nerezolvată sau resentimente pentru sistemul tău familial.

Ce eveniment din trecut dorește să fie auzit, văzut sau recunoscut?

Furia poate fi în legătură cu evenimentele actuale ale vieții sau oricine din familie poate fi purtător de furie transgenerațională nerezolvată, furie care nu este recunoscută sau înțeleasă. Furia transgenerațională poate fi sau nu legată de furia pe care o simți astăzi. A-ți dezvălui furia nu înseamnă că ai procesat-o într-un mod sănătos, dar poate fi un prim pas către starea de bine. Este nevoie de o călătorie emoțională pentru a schimba furia din adâncul tău, ceea ce implică adesea schimbarea unei relații nesănătoase într-o relație sănătoasă, chiar și cu tine însuți. Furia este menținută în celulele corpului până când originile ei sunt recunoscute, exprimate și procesate. Furia este o energie emoțională greu de purtat în corpul tău și creează o supă toxică în jurul celulelor tale, care poate contribui la starea de rău, în mai multe feluri. Furia suprimată te poate afecta fizic, mental, emoțional, spiritual, financiar și relațional. Gândește-te ce emoții grele suprimate porți în interior tu sau cei dragi ție? Furia dusă la extrem este adesea denumită ”furie ucigașă” și poate fi dusă din generație în generație.

 

Furia transgenerațională

 

Furia transgenerațională poate fi purtată în tăcere în interior sau poate fi exprimată în exterior. În orice caz, va apărea ca un tipar în viața celui care o cară. Individul se poate simți profund frustrat de viață, fără să înțeleagă cu adevărat de ce. Poate avea o nerăbdare profundă față de oameni și situații. Furia poate fi evidentă în copilărie. Copilul furios se poate transforma într-un adult furios. Adultul furios îi poate ataca pe cei din jur. Asistăm la această furie interioară în trafic sau ca nerăbdare când stăm la rând la ceva. Asistăm la această furie ca nepolitețe, răutate sau lipsă de considerație față de ceilalți. Când un individ poartă furie transgenerațională, el poate izbucni brusc, chiar și la cel mai mic declanșator sau provocare și poate simți că este o altă persoană. Poate face lucruri care par lipsite de caracter. Poate lovi, țipa, urla, împinge, poate lovi cu pumnii, plesni sau arunca lucruri. Indivizii care sunt supărați în interior își pot dezvălui emoțiile suprimate în moduri mai subtile, ca sabotaj sau comportament pasiv-agresiv.

Ați întâlnit vreodată pe cineva care își urăște aproapele din cauza a ceva care s-a întâmplat înainte cu zece ani sau, în unele părți ale lumii, poate acum 150 de ani? Poate că a existat o ciocnire între familii cu mult timp în urmă și rana încă sapă. Poate că a existat o implicare mai mare a comunității în conflicte sau război, în care vecinii au luptat pe poziții opuse, rănindu-și violent vecinii. Atunci când nimeni nu își face timp să repare rănile dintre familii sau dintre membrii comunității, furia sapă ca o rană deschisă. În multe țări astăzi, sunt organizate comisii pentru adevăr pentru a dezvălui „adevărul” despre traumele trecute. Multe dintre aceste comisii nu fac nimic cu privire la rănile emoționale ale indivizilor, familiilor și comunităților implicate. Aceste vechi răni individuale, familiale sau colective ale societății călătoresc prin sistemele familiale, împrăștiindu-se în moduri neobișnuite. Dacă purtătorul lor este senzitiv emoțional, putem beneficia în mod colectiv atunci când acesta caută ajutor pentru a vindeca rănile purtate în interior. Există posibilitatea ca vindecarea să apară dacă el solicită ajutor pentru a transforma această furie. Cu toții avem de ales dacă continuăm să trăim cu ea sau decidem să o scoatem din interiorul nostru. Aceasta poate fi sau nu o călătorie lungă și continuă.

 

Victimizarea

Când simți că cineva ți-a făcut rău într-un fel, poți prelua energia victimizării. Dacă cineva din sistemul tău familial este rănit, întreaga familie se poate simți victimă. Dacă aveți membri ai familiei care stau în energia victimei luni sau ani, este posibil să aveți și membri ai familiei care reprezintă sau preiau energia agresorului. Victima și agresorul pot deveni parte a sistemului familial al celuilalt, în momentul în care a avut loc comportamentul inadecvat sau când răul a fost făcut. Victimele și agresorii pot fi indivizi sau grupuri de persoane. Agresorul a făcut ceva pentru a face rău victimei și ambele au avut un răspuns emoțional la interacțiune în corpul lor.

Agresorul poate purta o vinovăție și o tristețe imense, iar victima poate purta furie sau rușine. Pe de altă parte, victima și/sau agresorul pot fi amorțiți pe dinăuntru. În multe situații, agresorul/agresorii sunt, de asemenea, victime în propriul lor sistem familial sau în comunitatea lor, iar victimele pot deveni la rândul lor agresori.

 

Răzbunarea

 

Când cineva ne-a făcut rău, putem simți dorința de răzbunare. Există indivizi și grupuri care plănuiesc să se răzbune de ani de zile, iar această energie emoțională toxică este foarte dăunătoare pentru corp. Putem simți dorința de a îndrepta o greșeală sau de a echilibra un dezechilibru. Problema răzbunării este că satisfacția percepută resimțită este de scurtă durată, iar sentimentele de nedreptate revin și mai puternic pentru că munca de vindecare emoțională profundă nu a avut loc. Răzbunarea este un răspuns dăunător care nu restaurează un flux sănătos de iubire și echilibru.

Răzbunarea este dăunătoare celui care o caută și sistemului său familial și, de asemenea, dăunează beneficiarului și sistemului lui familial. Pe lângă o parte care se simte rănită, acum există două sau mai multe părți, pentru că sunt implicate sisteme întregi de familie. Răzbunarea rareori dăunează doar unuia. De asemenea, dacă tu ești cel care a pus în practică răzbunarea, probabil că ai transmis energia agresorului unuia dintre membrii familiei tale, pentru că tocmai ai rănit pe altcineva. Există un câmp energetic mai mare care caută echilibrul și existența pașnică. Câmpul sistemic mai mare poate căuta ispășirea greșelilor comise. Vindecarea vine pentru ambele părți atunci când se văd reciproc ca ființe umane, purtând poveri emoționale. Acesta este un proces numit umanizare. Când îl transformăm pe celălalt într-un obiect, îl obiectivăm sau îl dezumanizăm în loc să-l tratăm ca pe o ființă umană, cu umanitate și compasiune, în mintea noastră este mai ușor să facem rău, să-l defăimăm și să menținem furia.

Indivizii interacționează cu lumea prin strategiile lor de răspuns emoțional care au fost învățate devreme în viață, prin sistemul familial și comunitatea mai mare. Dacă sistemul tău familial a transmis furia, durerea, resentimentele, ura, vinovăția și/sau rușinea, atunci aceasta poate fi moștenirea ta epigenetică. Aceste strategii sau modele de răspuns emoțional nu se transferă adesea bine de la copilărie la vârsta adultă. Tiparele noastre de răspuns învățate în copilărie sunt ținute în corp și sunt procesate prin căi neuronale bătătorite. Când ești supărat ca adult, s-ar putea să răspunzi ca un copil de doi ani supărat.

Un individ trebuie să ia o decizie conștientă pentru a schimba aceste moduri. Doar pentru că ai fost un copil furios nu înseamnă că trebuie să fii un adult furios. Este timpul să iei copilul supărat de mână și să-l înveți moduri emoționale mature și sănătoase de a fi în lume. Alegerea este a ta.

 

Iertare și trădare

 

Victimele se pot simți furioase față de agresorii lor, cărând în corp emoții precum învinuirea și judecata. Dacă ești supărat pe cineva, indiferent dacă este viu sau mort, sau supărat pentru ceva, probabil că simți că altcineva a greșit și tu ai avut dreptate. Dacă este un membru apropiat al familiei, cum ar fi mama sau tatăl tău, și tu îl judeci sau te simți superior, acea vina, judecată sau sentimentul de superioritate, pot bloca fluxul iubirii în sistemul familial. Poate simți că nu ai avut suficient din partea părinților tăi – fie dragostea lor, timpul, obiecte materiale, sprijinul emoțional și așa mai departe. Când judecăm, deseori, inconștient sau conștient, ne simțim nevinovați. Este posibil să avem un punct mort care nu ne permite să recunoaștem propria contribuție la orice eveniment sau relație care nu a mers bine.

Mulți dintre cei care se simt nedreptățiți, așteaptă scuze. Scuzele poartă cu ele o inegalitate de putere: ”Sunt mai bun decât tine pentru că am dreptate și simt că îmi datorezi scuze”. Se pare că fluxul de scuze într-un sistem familial poate merge fie în susul generațiilor, fie în jos. Când copilul așteaptă scuze de la părinte, copilul care așteaptă probabil va suferi într-un fel. Fluxul iertării pare să fie descendent de la părinte la copil ca să aibă eficiență.

Cel care iartă se află într-o poziție energetică mai mare sau într-o poziție superioară celui care primește iertarea. Cel care iartă poartă puterea, dacă vrei. Când un copil încearcă să ierte un părinte, mai degrabă decât să recunoască și să accepte ceea ce a fost, copilul se poziționează deasupra părintelui din punct de vedere energetic și acest lucru nu va fi bun pentru acel copil. În această situație, copilul va suferi probabil în viață într-un fel, până când sistemul familial va reveni din nou la echilibru. Iertarea de sine este mai potrivită pentru copil. Cel mai benefic mod de a aborda iertarea este să te ierti pentru felul în care te-ai trădat. Menținerea resentimentelor sau a furiei de ani sau decenii este o formă de trădare de sine. Ai contribuit la propria ta stare de rău. Te-ai abandonat. Poate că părinții tăi au murit și încă ești supărat pe ei, așteptând să se schimbe ceva. Știm că trecutul nu poate fi schimbat, așa că doar îți faci rău. Este important să faci puțină reflecție personală pentru a înțelege cum îți faci rău și cum să găsești modalități de a procesa orice furie pe care o porți.

 

Agresorul

 

Uneori, un membru al familiei poartă furia agresorului. Acesta poate fi un agresor din trecut, în cadrul propriului tău sistem familial sau ar putea fi autorul răului făcut generațiilor trecute ale sistemului tău familial. Este important de reținut că pe o perioadă lungă de timp, poate secole, sistemele familiale au fost uneori victimă, iar alteori au jucat rolul de agresor pentru a asigura supraviețuirea sistemului familial. Vocile victimelor familiei și ale agresorilor pot fi uneori simțite și auzite în corpul unui membru al familiei ca psihoză, schizofrenie sau alte probleme de sănătate mintală. Individul simte că cineva vrea să-i facă rău? Acestea pot fi vocile victimelor.

Individul simte că ar putea face rău altora? Acestea pot fi vocile făptuitorilor.

Ce vor să spună vocile sistemului familial?

Ce vrea să fie auzit? Ce secrete doresc să fie recunoscute?

Ce răni transgeneraționale sunt nevindecate?

Cine lipsește sau este exclus de sistemul familial?

Atunci când victima se ferește de agresor, fie că sunt membri ai familiei prin sânge sau printr-un eveniment energetic, se poate stabili o relație nesănătoasă. Cineva din sistemul familial poate căra această traumă nerezolvată, iar furia poate fi una dintre emoțiile grele resimțite.

 

Spectatorul

 

Uneori, energia spectatorului este purtată în sistemul familial de un membru al familiei. Inacțiunea spectatorului este de fapt o acțiune intenționată. De exemplu, gândește-te la modul în care sistemul tău de familie a răspuns la violența și atrocitățile extreme din cel de-al Doilea Război Mondial. Au întors spatele și au pretins că nu știu ce se întâmplă? Acest lucru este relevant indiferent dacă sistemul dvs. de familie era în Europa la acea vreme, în America de Nord sau oriunde altundeva în lume. Dacă milioanele de trecători ar fi luat măsuri pline de compasiune, cine știe cum ar fi evoluat al Doilea Război Mondial?

După cum am menționat mai devreme, nu putem schimba trecutul, dar putem învăța din el pentru a schimba prezentul și a influența viitorul. Inacțiunea spectatorului, sentimentul de inocență care este generat, posibilul regret sau sentimentul de vinovăție pot fi duse în jos în sistemul familial ca energie a agresorului. Când victimele au nevoie de ajutor și le întoarcem spatele, pretinzând că nu știm ce se întâmplă, se poate crea trauma transgenerațională nerezolvată. Știu că în America de Nord am respins navele de evrei care căutau azil pe țărmurile noastre, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cum a răspuns sistemul tău familial?

Energia grea a spectatorului se transformă în vinovăția agresorului atunci când victima are nevoie de ajutor și el nu este oferit.

Pentru un exemplu mai familiar, acest ajutor ar putea fi necesar la un accident de circulație, un atac care are loc sau ca răspuns la hărțuirea unui copil.

Ce vinovăție sau regrete sunt purtate în sistemul tău familial, în comunitatea sau națiunea ta, întorcându-ți spatele celor care sunt răniți? Victima și spectatorul pot deveni parte a sistemului familial al celuilalt, la fel ca agresorul.

Ce furie caută să fie rezolvată în sistemul tău familial?

Constelațiile sistemice sunt o modalitate eficientă de a dezvălui furia într-un sistem familial, o emoție grea care uneori este ascunsă sau nici măcar nu este experimentată ca furie. Vindecarea furiei vine din găsirea păcii în tine și în găsirea compasiunii pentru agresorul despre care simți că ți-a greșit ție sau celor pe care îi iubești.

 

 

 


Sursa: https://www.peacefulpossibilities.ca/

Traducere: Psihoterapeut Carmen Dragomir

Credit foto: Valley of the ancestors – Visionary art painting by Vajra (https://www.altaroftheheart.com/)

14430 Total Views 23 Views Today