Atacurile recente de la Paris au declanșat un val de durere și de acuze. Totuși, aceste calamități produse de oameni par a se repeta cu o regularitate înspăimântătoare în întreaga lume. În acest articol, Sadhguru vorbește despre natura terorismului religios și despre ceea ce trebuie făcut cu privire la acest lucru.


Untitled design(1)Sadhguru: Terorismul religios este o parte importantă a mecanismului de teroare care se desfășoară în lumea de astăzi. Scopul terorismului nu este războiul, ci de a paraliza societatea prin frică. Scopul său este de a răspândi panică printre oameni, de a dezbina societatea, de a deturna creșterea economică, de a crea conflicte, violență și anarhie la fiecare nivel – cu alte cuvinte, de a reduce o țară la un stat supus.

Filozofiile religioase care au ambiția de a cuceri lumea înclină să provoace un impact puternic care implică toată viața de pe planetă. Dintre toate tipurile de violență, violența cu motivație religioasă este cea mai periculoasă. Poți vorbi logic cu un om care se luptă pentru orice altceva, dar atunci când un om crede că se luptă pentru Dumnezeul său, nu există nicio logică în el. Când oamenii se luptă pentru bani, bunuri, sau altceva este posibil să negociezi cu ei, pentru că sunt orientați către viață; dar cei care cred că se luptă pentru Dumnezeu, lucrează pentru Dumnezeu sau îndeplinesc lucrarea lui Dumnezeu sunt prea dornici să moară și să ne ia pe toți cu ei.

 

De la diplomație, la soluții

 

În ultimele două milenii a existat multă violență neprovocată, dezlănțuită de către grupările religioase asupra a diferiți oameni din lume. Acest peisaj al violenței pe care l-au lăsat în urmă, în timp ce continuă să vorbească despre pace, iubire și compasiune, este respingător și poartă în sine scenarii de groază ascunse.

Este timpul să ne uităm la cauzele fundamentale care provoacă aceste tipuri de acțiuni violente în numele religiei. Discursul public trebuie să se mute de la diplomația politică la efortul de a genera soluții pentru relele timpurilor noastre. În textele sacre, despre care se pretinde că reprezintă cuvintele lui Dumnezeu, există stimulente foarte puternice pentru violență împotriva tuturor celor care nu împărtășesc credința pe care unii au ales-o sau au fost învățați să o creadă.

Oricare ar fi motivul pentru care aceste cuvinte de instigare au apărut în cărțile sfinte, este timpul ca ceea ce nu este adecvat să fie eliminat – voința lui Dumnezeu. Ne putem întreba, dacă Dumnezeu nu spune nimic, nu ar fi o crimă să luăm un lucru drept o afirmație a Sa? Să ne asigurăm că nu este nevoie ca cineva să fie soldatul lui Dumnezeu este necesitatea absolută a zilei de astăzi. Pentru toate celelalte cauze ale violenței, putem găsi soluții la un moment dat, dar pentru cei care se luptă pentru Dumnezeul lor, nu există o soluție.

Nu-i poți dezvăța de asta, există o cauză eternă și o damnare a lumii. Doar dacă toate grupările religioase ar fi dispuse să înceapă să privească posibilitatea de a înlătura stimulii violenței din cărțile lor sfinte, va putea exista o rezolvare. Nu este vorba doar despre un anumit grup, toți ar trebui să depună eforturi. Nu va fi un exercițiu simplu, dar trebuie să înceapă la un moment dat.

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

8039 Total Views 3 Views Today