Este nevoie să rupi atașamentul pentru familie? Sadhguru spune că nu este nevoie să tai legătura, doar asigură-te că o extinzi, astfel încât să incluzi toate aspectele vieții.


Întrebare: Am dificultăți în tăierea legăturilor (n.r. – emoționale) cu familia mea. Din cauza atașamentului meu față de familia mea, față de copiii mei, ajung să mă supăr foarte ușor pentru ceea ce se întâmplă în cercul meu apropiat. Te rog, ajută-mă cu asta.

Sadhguru: Nu am spus niciodată că trebuie să tai legăturile. Ce se întâmplă este însă că, din păcate, legăturile tale materne sunt prea limitate acum. Extinde-le puțin. Conectează-te la fiecare bucată de viață de pe această planetă, nu doar la câțiva oameni.

De ce vrei să tai legăturile? Nu există niciun motiv pentru asta. Există o diferență între implicare și înlănțuire. Singura modalitate de a cunoaște viața este prin implicare. Și nu este vorba doar despre spiritualitate. Ai ajunge să cunoști ceva în viața ta dacă nu ai fi implicat? Ceea ce lipsește oamenilor este implicarea.

 

Implicarea neselectivă

Când implicarea devine discriminatorie, ea devine înlănțuire. Lasă ca implicarea ta să devină neselectivă. Pământul pe care calci, alimentele pe care le mănânci, apa pe care o bei, aerul pe care îl respiri, chiar și spațiul în care exiști, vezi dacă te poți implica absolut cu totul. Oricum ești implicat, dar în mod inconștient. Dacă nu te-ai implica în legătura cu aerul pe care îl respiri, ai fi mort. Trebuie doar să devii conștient că acesta este singurul mod în care se manifestă viața. Trebuie să vezi că ești implicat conștient.

Dacă ești implicat inconștient, pare că este o mare povară. Dacă ești implicat conștient, experiența aceasta va deveni beatifică. Astăzi, putem dovedi științific că fiecare particulă subatomică din corpul tău este în comunicare cu întregul cosmos. Încerci să ignori un fenomen atât de mare care este baza vieții și creației tale. Tu suferi pentru că ignori asta, nu pentru că ești implicat în familia ta.

 

Cum să obții o perspectivă corectă

Este adevărat că astăzi soarele a răsărit la timp? Da. Planeta se învârte la timp, florile înfloresc, totul în nenumăratele galaxii din cosmos se întâmplă absolut perfect – dar un gând urât se târâie prin capul tău și asta înseamnă că este o zi proastă. Problema e că ai pierdut perspectiva asupra a cine ești. Te gândești prea mult la tine.

Ca existență fizică, nu ești nimic. Dacă înțelegi acest lucru, ar trebui să privești totul cu mirare și implicare absolută.

Chiar acum, întreaga ta experiență de viață este limitată la forma fizică pe care o ai. Ca formă fizică, ce ești tu în cosmos? În casa ta poate ești ceva, pe stradă – nu prea mult, în oraș – nimic. În cosmos, nu ești nici măcar un fir de praf. Te rog să ai perspectiva corectă. Ca existență fizică, nu ești nimic. Dacă înțelegeți acest lucru, ar trebui privești totul cu minunare și implicare absolută. Astfel, un mic gând sau o emoție nu ar fi importante, pentru că nu reprezintă nimic de luat în seamă. Este ceva ce creezi. Ce se întâmplă în mintea ta este opera ta. Pot să vă spun o glumă proastă?

O doamnă a adormit. În somn, a avut un vis. În visul ei, a văzut un bărbat bine făcut stând acolo, holbându-se la ea. El a început  să se apropie din ce în ce mai mult. A ajuns atât de aproape, încât îi putea simți respirația. Ea tremura, dar nu de frică. L-a întrebat: “Ce vrei să-mi faci?” Bărbatul a spus: “Păi, doamnă, e visul tău.”

Ce se întâmplă în capul tău este visul tău. Problema ta nu este că viața nu se întâmplă așa cum vrei. Visul tău nu se întâmplă așa cum vrei tu. Aceasta este problema. Cel puțin lasă ca visele tale să se întâmple așa cum îți dorești. Dacă lumea nu se întâmplă așa cum dorești, asta este ceva diferit. Dar, dacă visul tău se întâmplă așa cum vrei, vei fi întotdeauna vesel.

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

15164 Total Views 2 Views Today