Sadhguru spune că este timpul ca afacerile să facă saltul de la ambițiile individualiste la o viziune mai largă și explică de ce acesta este singurul model de business sustenabil pentru viitor.


Untitled designSadhguru: Ce este ambiția? O ființă umană care vrea să devină ceva mai mult decât ceea ce este acum. Oricare ar fi nivelul economic, social sau alte niveluri ale existenței sale, fiecare ființă umană, în funcție de imaginația sa și de înțelegerea sa asupra vieții, caută să devină ceva mai mult decât ceea ce este în prezent. Dacă cineva suferă de foame, ambiția lui este ca pentru tot restul vieții sale să aibă cel puțin o masă pe zi. Dacă altcineva are acea masă pe zi, acela se gândește că ar vrea să aibă două mese. Dacă altcineva are două mese, se gândește la o casă. Dacă altul are o casă, se va gândi la altceva.

Doar puțini oameni au ajuns la un anumit nivel de succes în viață, iar dorințele lor au fost etichetate drept ambiții de ceilalți. Dar fiecare om este ambițios în felul lui limitat de a gândi. Un cerșetor este și el ambițios, la fel și cel care trage ricșa. Doar că acum trage de ricșa altuia, iar ambiția lui este ca, într-o zi, să aibă propria lui ricșă, ceea ce este nu este un salt mic pentru el; în viziunea lui este un salt mare. El crede că doar se gândește la nevoile lui, pe când tu ești ambițios, dar nu este așa. Și el este ambițios în felul lui limitat. Comparativ cu tine, dorința sau ambiția lui este așa de limitată, încât pare din altă categorie, dar nu este cu nimic diferit.

 

Ceva mai mult de la viaţă

 

Ambiția este, în esență, o dorință din interiorul unei ființe umane de a avea o ceva mai mult de la viață. Nimeni nu este mai presus de asta. Fiecare privește asta din perspectiva sa. Cum se doreşte să se obțină acest lucru poate diferi de la persoană la persoană. Cineva poate crede că banii reprezintă calea de a obține mai mult de la viață. Altcineva poate crede că puterea este cel mai bun mijloc. Altcineva crede că poate face asta doar prin cunoaştere. Altul că iubirea e calea. Altcineva poate crede că a deveni corupt e cea mai bună metodă – este și asta o categorie substanțială, nu-i putem ignora pe aceștia.

Moneda de schimb poate fi diferită de la persoană la persoană, dar nu există ființă umană care să nu dorească să-i fie puțin mai bine decât îi este acum. Această ambiție nu reprezintă problema, pentru că este foarte natural ca fiecare om să depună eforturi să fie mai mult. Măsura ambiției este singura întrebare.

 

Dacă cele șapte miliarde de oameni de pe planetă ar avea nivelul de trai al unui cetățean american de nivel mediu, am avea nevoie de 4,5 planete ca să trăim. Dar avem doar una. Acest fel de ambiție este autodistructivă.

 

În urmă cu ceva vreme vorbeam în fața Camerei Lorzilor din Marea Britanie. Subiectul era: “Sustenabilitatea. Este conștiența cheia? ” Când ne uităm la felul în care ambițiile noastre funcționează și dacă ne uităm la restul lumii, în general, vedem că toți oamenii aspiră la ceea ce ei cred că reprezintă un trai mai bun. Astăzi, mulți oameni de pe toată planeta aspiră la un stil de viață similar cu cel al unui cetățean american de nivel mediu. Fiecare națiune încearcă să asigure asta pentru cetățenii săi. The Living Planet Report [1] care a devenit o sursă autorizată a informațiilor cu caracter ecologic – spune că, dacă cele șapte miliarde de oameni de pe planetă ar avea nivelul de trai al unui cetățean american de nivel mediu, am avea nevoie de 4,5 planete ca să trăim. Dar avem doar una. Acest fel de ambiție este autodistructivă. Ne va duce la o situație dezastruoasă. Când purtăm în noi o astfel de ambiție, nu ne putem dori decât ca jumătate dintre oameni să nu reușească niciodată. Dacă cineva vine la tine trebuie să poți să-l binecuvântezi cu succes în ceea ce-și dorește, dar, la felul cum merg lucrurile, trebuie să  le dorim acestor oameni să nu reușească.

În 2008, când am fost la Formul Economic Mondial, toată lumea era într-o mare depresie pentru că tocmai lovise recesiunea. Toți aveau niște fețe căzute și multe capete erau orientate spre pământ. Mi-au cerut să vorbesc despre  “Recesiune și Depresie”. Sala era plină de oameni și toți voiau să știe cum să învingă depresia. Le-am spus: “Recesiunea este suficient de rea, nu trebuie să mai fiți și deprimați acum.”

 

De la Ambiție  la Viziune

 

În prezent, felul în care am structurat sistemul economic și felul în care conducem motorul economic al planetei ne face să picăm în depresie dacă nu reușim. Dacă reușim, vom fi însă osândiți. Așa că eu spun: “Prefer să fiți deprimați”. Este mai bine să fiți deprimați decât să condamnați lumea cu ceea ce vă doriți; dacă reușiți, lumea va fi distrusă cu siguranță.

 

Este foarte important ca ambițiile noastre să vină din inteligența noastră, nu din imitație. Blestemul lumii este că ființele umane au niște ambiții individualiste foarte limitate.

Este foarte important ca ambițiile noastre să vină din inteligență, nu din imitație. Astăzi, ambiția ne cere ca, dacă cineva are atât, noi vrem mai mult ca el. Dacă cineva a făcut atât, noi vrem să facem mai mult ca el – este un proces fără sfârșit. Acest fel de ambiție autodistructivă, de auto-înfrângere, nu este un lucru bun. Blestemul lumii este că ființele umane au niște ambiții individualiste foarte limitate.

Dacă în loc să aibă de-a face cu ambiția, oamenii ar dezvolta o viziune mai profundă asupra vieții lor și asupra a ceea ce este în jurul lor, atunci ambiția lor nu ar mai fi niciodată în conflict cu viziunea altcuiva pentru că, în esență, toate ființele umane lucrează pentru binele omului. Însă măsura în care fiecare se ocupă de acest bine diferă de la persoană la persoană. Pentru cineva, binele omului poate însemna doar binele lui. Pentru altcineva, poate însemna binele familiei lui. Pentru altul, înseamnă binele comunității sau al națiunii sale. Pentru altă persoană poate însemna binele întregii umanități. Nu există nimeni pe planeta asta care să nu fie interesat de binele omului. Este doar o diferență de scală.

 

 

Ambiția este despre a dori să iei atât cât poți să iei. Viziunea este despre a face ca totul să fie al tău. Prima este un fel agresiv de a lua, cealaltă este o îmbrățișare. Să încerci să iei o părticică din lume și să faci acea părticică să producă pentru tine de bună voie, sunt două dimensiuni diferite ale vieții.

 

Dacă fiecare ființă umană, în loc să se preocupe de ambiții individuale – ceea ce duce obligatoriu la conflict cu ambiția altcuiva – ar lucra pentru o viziune mai largă, nu ar fi nevoie să reducem dimensiunea lucrurilor. Oricum, ceea ce vrem este bunăstare. Tot ce spun este: De ce ești zgârcit cu dorințele tale? De ce nu ești mărinimos? De ce nu ești infinit cu dorințele tale? Nu este doar despre “Vreau să fiu bine”, ci este despre “Vreau ca toată lumea să fie bine.” Fii lacom cu ambițiile tale. Oricare ar fi ambiția ta pentru tine, extinde asta la întreaga umanitate sau la toate formele de viață de pe planetă. Atunci nu mai este nevoie să reducem dimensiunea lucrurilor. Vă spun: ridicați standardele, nu le coborâți. În prezent problema este că le-ați coborât.

Când spunem ambiție, ambiția este doar o exagerare a existenței. Când spunem viziune, așa cum sugerează și cuvântul, este despre o nouă posibilitate, ceva ce încă nu există. Ambiția este despre a dori să iei atât cât poți să iei. Viziunea este despre a face ca totul să fie al tău. Prima este un fel agresiv de a lua, cealaltă este o îmbrățișare. Să încerci să iei o părticică din lume și să faci ca lumea să îți dea roadele ei de bună voie, sunt două dimensiuni diferite ale vieții.

Toată această filosofie este posibilă pentru un om de afaceri? Este foarte posibilă și nu doar că este posibilă, este necesară mai ales pentru oamenii de afaceri, pentru că afacerile înseamnă expansiune. Expansiunea se întâmplă datorită includerii sau datorită faptului că iei ceva cu forța? Dacă iei ceva cu forța, nu te vei extinde niciodată la capacitatea ta maximă. Doar dacă înveți cum să faci ca lumea să producă roadele pe care tu le vrei, atunci poți avea totul. Ambiția este despre mai mult, viziunea este despre întreg.

Este o poveste frumoasă în folclorul indian. O maimuță intră într-o casă și găseşte un borcan plin de alune. Își vâră mâna înăuntru și apucă un pumn plin. Borcanul este foarte îngust, așa că mâna îi este prinsă înăuntru. Ar trebui să mai lase din alune, dar maimuța este ambițioasă. Nu poate lăsa nici măcar o singură alună. Trage și trage, dar mâna nu vrea să iasă afară. Atunci, o altă maimuță vine – știți,  unele maimuțe sunt înțelepte. Maimuța cea înțeleaptă spune: “ Nu se face așa. Lasă alunele.” Împreună au răsturnat borcanul și toate alunele au căzut din el.

Trebuie să mergi de la “mai mult”, la “totul”. Dacă faci această călătorie, înseamnă că ai parcurs drumul de la ambiție la viziune.


 [1] The Living Planet Report este raportul cel mai important la nivel global asupra sănătății planetei și impactului activității umane asupra acesteia, realizat o dată la fiecare doi ani de către WWF International – cel mai mare ONG care susține protejarea speciilor și a mediului înconjurător.

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

14496 Total Views 2 Views Today