Thumbnail SadhguruSadhguru: Astăzi, trăim într-o cultură în care nu este necesar să fi trăit cu un singur partener toată viața ta. Lucrurile s-au schimbat. Adică, un partener vine cu o dată de expirare. Când ai început relația, ai crezut că acest lucru este pentru totdeauna, dar după trei luni ai gândit: “Oh, de ce naiba sunt eu cu această persoană?” Asta pentru că totul se desfășoară în funcție de ceea ce îți place și ce nu îți place. Din acest motiv, există întotdeauna un buton de oprit și un buton de pornit. Atunci când acesta este stricat și instabil, vei trece printr-o enormă durere și suferință, care este total inutilă. Dacă faci acest exercițiu de a te îndrăgosti și de a renunța la dragoste prea des, vei ajunge să te joci cu prea mulți oameni, iar după un timp vei deveni amorțit, nu îți va mai plăcea de nimeni, pentru că există un lucru numit Runanabandha.

Runanabandha este un anumit aspect al karmei (n.r- vezi ce este karma, aici: Ce este karma); este o anumită compoziție de substanță karmică. Ea se formează din cauza unei multitudini de interacțiuni și amestecuri între oameni. Ori de câte ori există o anumită cantitate de interacțiuni și amestecuri, este creată runanabandha. Mai ales atunci când două corpuri se împreunează, runanabandha este mult mai profundă. Este un fel de impregnare în corp; corpul ține o evidență a tot ceea ce s-a întâmplat. Dacă au loc relații intime cu un alt corp, se păstrează o înregistrare a acelui tip particular de energie.

 

“Pentru că organismul are memorie, în cazul în care există mai mulți parteneri, corpul devine încet, încet, confuz și această confuzie se va manifesta în viața ta într-un milion de moduri diferite. Mintea ta este derutată, dar cumva trăiești cu asta. În cazul în care corpul devine derutat, ești într-o mare belea”

 

Pentru că organismul are memorie, în cazul în care există mai mulți parteneri, corpul devine încet, încet, confuz și această confuzie se va manifesta în viața ta într-un milion de moduri diferite. Mintea ta este derutată, dar cumva trăiești cu asta. În cazul în care corpul devine derutat, ești într-o mare belea.

În multe feluri, unul dintre cele mai importante motive pentru nivelul mare de anxietate, insecuritate și depresie care se întâmplă acum este confuzia corpului. După un timp, nu mai ai nevoie de nici un motiv să o iei razna. Oamenii o iau razna fără motiv, pentru că organismul în sine este derutat.

Corpul devine tulburat, pe de-o parte, odată ce ai mai multe relații intime. Pe de altă parte, din cauza tipului de alimente pe care le mănânci. Ori de câte ori au puţin belşug, oamenii cred că trebuie să mănânce totul la o singură masă.

În India, ortodocșii nu mănâncă niciodată mai mult de două sau trei feluri la masă și acestea trei au fost mereu potrivite, nu alese alandala. Oamenii au înțeles corpul atât de bine încât, în casele lor, ei știau că, atunci când gătesc un anumit fel de legume, ei vor face doar un anumit tip de curry (n.r- un fel de mâncare specific gastronomiei asiatice). Când gătesc aceste legume, nu vor găti niciodată alt fel de legume, pentru că, din tradiție, au înțeles că, dacă pun laolaltă anumite lucruri, organismul devine tulburat.

De când eram copii, noi am fost instruiți  cum să alegem legumele dacă mergem la piață. În aceste vremuri nu se mai practică, dar când eram tânăr m-au învățat: “Dacă cumperi aceste legume, nu le cumpăra pe celelalte pentru că acestea două pot fi consumate doar cu o pauză de două zile. Dacă ai mâncat asta, nu ar trebui să mănânci cealaltă”, pentru că organismul va deveni derutat. Odată ce corpul tau a devenit derutat, o va lua razna în foarte multe feluri. Această înțelepciune a fost mereu disponibilă.

 

“Deci, am comis un păcat? Este aceasta o pedeapsă pentru mine? “Nu este vorba despre asta. Fiecare acțiune are o consecință. Aceasta nu este o realitate moralizatoare; este un anumit proces existențial. Dacă faci anumite lucruri cu mintea ta, vor veni anumite consecințe. Dacă faci anumite lucruri cu corpul tău, vor veni anumite consecințe.

 

Ceea ce văd acum este că, dacă te duci la orice mese îmbelşugate, a devenit o nebunie. Recent, la un eveniment, cineva a anunţat cu mândrie că au 270 de soiuri diferite de mâncare. Oamenii iau un pic din fiecare și mănâncă. Organismul devine tulburat în acest fel.

Deci, acestea sunt două lucruri majore – oamenii nu mănâncă corect și au o idee fără discernământ legată de intimitate; aceste lucruri vor crea o anumită confuzie în corp, care îşi va lua taxa după o vreme. “Deci, am comis un păcat? Este aceasta o pedeapsă pentru mine?” Nu este vorba despre asta. Fiecare acțiune are o consecință. Aceasta nu este o realitate moralizatoare; este un anumit proces existențial. Dacă faci anumite lucruri cu mintea ta, vor veni anumite consecințe. Dacă faci anumite lucruri cu corpul tău, vor veni un alt fel de consecințe.

Acestea sunt lucruri care au fost profund înțelese în vechime iar viața a fost organizată într-un anumit fel. Acum, în numele libertății vrem să demolăm totul și suferim. Poate secole mai târziu ne vom da seama că acesta nu este cel mai potrivit mod de a trăi.

 

 

[Photo credit- Samclapat @Flickr]

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

10376 Total Views 6 Views Today