sadhguruSadhguru raspunde la intrebarea daca o relatie de concubinaj este mai buna decat casatoria si analizeaza  modul in care fiecare individ poate alege in mod constient.


 

Intrebare: Este mai bine sa optam pentru o relatie de concubinaj decat pentru casatorie? Este un lucru des intalnit in Occident unde, in mod normal, se alege pur si simplu un partener si se prefera coabitarea decat casatoria, care presupune un angajament mai mare.

 

Sadhguru: Sa ne uitam la cele mai fundamentale aspecte a ceea ce inseamna casatoria. De ce a aparut casatoria  in societate? La urma urmei, de ce vreti sa fiti cu persoana de sex opus? Este doar un truc al naturii, astfel incat sa va puteti reproduce. Natura vrea sa va reproduceti, asa ca joaca un joc chimic cu voi pentru a va atrage catre sexul opus.
Un barbat este opus unei femei doar la nivel fiziologic. In nici un alt mod ei nu sunt opusi. Dar noi am facut din asta asa o mare problema. Este o simpla diferenta pe care natura a facut-o pentru perpetuarea speciei, dar pentru ca aceasta nevoie este acolo in voi, si pentru ca aveti mai multe sensibilitati si emotii mai puternice in comparatie cu un animal, ne-am institutionalizat sexualitatea. Asta este casatoria. Si pentru ca trebuie sa ne hranim copiii si sa-i crestem, ​​daca nu exista o atmosfera dedicata, asta nu se va intampla in mod corespunzător. Deci, am creat aceasta institutie a casatoriei astfel incat sexualitatea si ingrijirea urmasilor sunt, de asemenea, gestionate si copiii cresc intr-un mediu mai stabil.

Daca privesti aceste nevoi fizice drept ceea ce sunt, ele nu vor fi cu tine pentru prea mult timp. Ele sunt puternice in timpul unei anumite parti din viata ta. Dupa aceea se estompeaza. Dar ti s-a spus ca fara o relatie pasionala viata ta este goala. Din acest motiv, indiferent de ceea ce faci, chiar daca totul în viata ta se intampla frumos, dar nu intri intr-o relatie de acest fel, simti ca iti lipseste ceva. Nu este asa, dar societatea ii invata astfel pe oameni.

Trebuie sa inveti sa privesti dincolo de spalarea creierului pe care societatea ti-a facut-o, indiferent care este aceasta. Numai atunci inteligenta ta va functiona. Este timpul sa gandesti proaspat, eliberat de toate aceste lucruri.

Relatiile, un substitut pentru casatorie?

O anumita parte a populatiei incearca sa distruga institutia casatoriei, din cauza modului gresit in care aceasta a fost utilizata. Asa-zisii rebeli cred ca mariajul este robie, astfel incat nu vor casatorie. Ei doresc relatii libere, coabitare sau orice altceva. Revolta fara nici un scop nu inseamna insa nimic. Acesta este doar ego-ul. Ego-ul intotdeauna vrea sa rupa tot si sa faca ceva nou. Dar, daca continuati cu acest lucru nou timp de 10 ani, acest lucru va deveni, de asemenea, vechi si jalnic. Chiar si cuplurile care sunt intr-o relatie de concubinaj se cearta unul cu celalalt. Deci, aceste probleme nu sunt din cauza casatoriei. Se intampla din cauza propriilor lipsuri ale oamenilor si a imaturitatii.

As spune ca demolarea institutiei casatoriei ar fi o prostie acum pentru ca inca nu exista un substitut bun pentru ea. Este ceva ce am creat pentru confort, dar inca nu aveti o alternativa mai bună decat asta. Cu variantele create este atat de multa zbatere in oameni. Oamenii au crezut ca ar putea trai cu oricine, dar ei se zbat, se cearta, au gelozii si tot felul de probleme. Nu este asta realitatea lumii? Vazand toate acestea, a fost creata institutia casatoriei.

 

Relatiile fara angjament pot provoca o cantitate enorma de insecuritate in oameni.

Odata cu casatoria a existat un anume sentiment de angajament. Acest angajament v-a tras inapoi daca ati ratacit calea. V-a repus putin pe drumul cel bun. Relatiile fara angajament pot provoca o cantitate enorma de insecuritate in oameni. Aceasta este ceea ce s-a întamplat in Occident. Relatiile au devenit atat de dureroase pentru ca acestea sunt in mod constant nesigure. Oamenii pot face ceva pentru ca pare ca e la moda acum, dar cei mai multi dintre oameni nu au stabilitatea mentala sa faca fata la o astfel de incertitudine. Incercarea disperata de a se agata de cineva tot timpul, pur si simplu distruge o fiinta umana in atat de multe feluri. Atunci cand este in mod constant nesigura, capacitatea unei fiinte umane de a trai scade dramatic.

Fiintele umane au atat de multe emotii complexe. Daca le lasati pur si simplu sa se razvrateasca,  cei mai multi oameni vor inebuni. Exista cativa care sunt liberi de acest aspect, dar 99% din populatie este capabila sa innebuneasca daca emotiile lor nu sunt cumva organizate si canalizate. Institutia casatoriei a fost creata sa se ocupe de toate astea. Din pacate, la fel ca atat de multe alte lucruri, si acesta a fost utilizat in mod abuziv. Cand spun abuziv, nu vorbesc doar despre femei care au avut de suferit. Si barbatii au suferit, de asemenea. Doar ca femeile sunt un pic mai vocale cu privire la suferinta lor.

Odata, s-a intamplat ca intr-unul dintre acele discursuri ale miscarii feministe de eliberare, o activista dura sa tina un discurs intreg despre modul in care femeile din lume au suferit in diverse feluri. Un barbat mic si smerit statea in primul rând. Dupa tot acest discurs bombastic, barbatul a ridicat mana cu smerenie. Femeia a intrebat: “Ce e omule?” Stiti, el este vazut ca o “creatura” acolo. El a spus: “Stiu un fel in care femeile nu au avut de suferit.” “Ce fel este acesta?”.  “Ele nu au suferit niciodata in tacere.”

Nu este vorba doar ca unul a suferit; si celalalt a suferit, dar celalat a suferit intr-un fel in care nu a investit in suferinta lui. Lui ii este rusine sa spuna “femeia mea m-a facut sa sufar.” El simte ca va deveni mai putin barbat daca spune asta. Dar este mai usor pentru o femeie sa o spuna. Deci, ambii au suferit si au folosit gresit casatoria in diferite moduri.

Dupa ce intervine greseala, unii oameni vor spune “trebuie sa punem capat casatoriei, deoarece aceasta provoaca suferinta.” As spune sa nu distrugeti nici o institutie daca nu aveti un inlocuitor mai bun. Daca ati crescut constiinta voastra in asa fel incat nu aveti absolut nici un sentiment de posesivitate, nu aveti nevoie sa apartineti nimanui, daca aveti acel nivel de constiinta, atunci doar traiti. Dar asta nu este valabil pentru cei mai multi dintre oameni.

 

Nu e o reteta comuna

De aceea, in traditia indiana, noi am creat o siguranta a relatiilor. Odata ce esti casatorit, este pentru toata viata. Este ceva foarte frumos in asta dar, in același timp, in cazul in care devine o sursa de exploatare, poate deveni un lucru foarte urat. Deci, care sistem este mai bun? Nu exista nici un sistem care este bun in lume, pentru ca fiecare sistem poate fi exploatat si utilizat in mod gresit. In acelasi timp, fiecare sistem poate fi folosit pentru a trai minunat. Totul este ce facem din acest lucru.

Deci, chiar daca este o relatie de concubinaj, coabitare sau orice este potrivit sau nu, acesta este un lucru individual. Nu exista nici o reteta comuna. Dar, din ceea ce vad, cei mai multi oameni nu au stabilitatea mentala sa gestioneze incertitudinea constanta; ei vor deveni furiosi, lucru care se intampla în Occident. Prea multi oameni innebunesc, pur si simplu, deoarece acestia nu sunt in stare sa faca fata nesigurantei vietii. Situatiile voastre economice, situatiile sociale, chiar si situatiile fizice sunt nesigure. Dar daca cel putin in situatiile voastre emotionale exista o oarecare stabilitate, asta va ofera o baza pentru a va trai vietile mai eficient. Daca nu aveti nevoie de acest lucru, depinde de voi. Este ceva individual, dar cei mai multi oameni au nevoie de el.

 

 

***Acest articol a fost publicat cu acordul si ajutorul ISHA FOUNDATION www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Yoghin, mistic si vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferenta. Cu un amestec captivant de profunzime si pragmatism, viata si activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului ca yoga nu este o disciplina ezoterica care vine dintr-un trecut depasit, ci o stiinta contemporana de o relevanta vitala pentru vremurile noastre. El a dezvoltat metode nascute din stiintele stravechi pentru a permite omului modern sa isi transforme viata si sa isi ia destinul in propriile maini. Pasionante si provocatoare, profunde, de o logica si desavarsita intelepciune, conversatiile sale i-au adus reputatia unui vorbitor si lider de opinie international. Sadhguru este foarte cautat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile in afaceri, probleme sociale, de mediu si existentiale. Ascultătorii din toata lumea au fost impresionati de intelegerea lui patrunzatoare asupra problemelor actuale si afacerilor internationale, precum si de abordarea sa la intrebarea asupra bunastarii umane.

9304 Total Views 4 Views Today