Sadhguru arată cum viața și moartea sunt, în esență, o joacă a timpului, informației și energiei și ne spune cum putem să devenim absolut liberi dacă urmărim aceste lucruri în mod conștient.


Thumbnail SadhguruSadhguru:  Când  se naște o ființă umană, un anumit program este configurat înlăuntrul ei, iar acest program este o combinație de timp, energie și informație. Acestea trei vor determina anumite aspecte ale vieții. Împreună, vor determina chiar durata vieții unei ființe umane și cum va trăi ea. Dacă este așa, înseamnă că totul este predeterminat?

Informația este în mod cert predeterminată. Asta nu înseamnă că nu poți absorbi informație nouă. Doar că, în funcție de ce tip de informație ai deja înlăuntrul tău, aceasta te trage sau te împinge către anumite lucruri.

Dacă ești 100% sclavul tendințelor, viața îți este predeterminată. Putem prezice foarte ușor ce se va întâmpla cu tine.

 

Această întreagă masă de informație este cunoscută sub denumirea de sanchita karma [1] . Potrivit naturii acestei informații, energia este alocată pentru diferite aspecte ale viețiiDacă informația karmică își schimbă direcția către partea fizică, vei vedea că energiile se împart natural în structura corporală a ființei care ești. Dacă informația înclină spre procesul tău intelectual, la fel, energiile se vor direcționa de la sine către acea activitate. Dacă informația este foarte emoțională, energia se distribuie către acea dimensiune. Dacă înclină către o dimensiune spirituală, atunci energia se va duce în acea direcție.

Această distribuire are loc datorită tendințelor naturale, dar asta nu înseamnă că o persoană nu poate schimba acest lucru. Poți schimba asta, dar, dacă ești supus pur și simplu tendințelor tale naturale, atunci, da, viața este predeterminată. Dacă ești 100% sclavul tendințelor, viața îți este predeterminată. Putem prezice foarte ușor ce se va întâmpla cu tine.

 

Timpul nu așteapă pe nimeni

 

Redistribuirea energiei, felul în care avem grijă de energiile noastre, în ce direcție ne focalizăm, le sporim sau le consumăm – aceste lucruri sunt în mâinile noastre. Dar a treia dimensiune – care este o componentă importantă a vieții unei persoane – este timpul. Timpul nu se întoarce înapoi. Nu-l poți încetini, nu-l poți grăbi. Îți poți economisi energia, o poți împrăștia, o poți dezvolta, o poți crește fenomenal sau o poți folosi în mod banal.

Timpul are propria lui inteligență și curge după anumiți parametri ai informației karmice și ai distribuției energiei care este disponibilă în sistemul unei ființe umane. Putem face ceva în privința asta? Putem, dar aceasta este o dimensiune mult mai puțin perceptibilă decât celelalte două. Celelalte două sunt mult mai ușor de gestionat și de manifestat în viața cuiva.

Să generezi energie și să o folosești așa cum vrei, să nu dai voie tendințelor tale naturale să determine natura gândurilor, a emoțiilor și activității tale, este un lucru mult mai ușor decât să te ocupi de aspectul timpului. Chiar și Adiyogi [2] a avut grijă de aspectul timpului doar atunci când se afla în anumite stări. Când era în aceste stări îl numim Kala Bhairava [3].

Timpul determină natura sau durata vieţii şi morţii cuiva. Cineva care a ajuns să stăpânească timpul, este stăpân asupra vieţii şi morţii. El poate determina dacă vrea să trăiască sau vrea să moară. Cineva care a ajuns să îşi stăpânească energiile va putea determina natura activităţii sale şi felul în care trăieşte. El are putere absolută asupra vieţii sale, dar nu şi asupra morţii sale. Cineva care a ajuns să stăpânească informaţia care se află în interiorul lui, sau acela care a ajuns să stăpânească tendinţele determinate de această informaţie, sau acela care este liber de tendinţele naturale cauzate de  informaţia karmică pe care o poartă în el, acela este stăpân pe calitatea vieţii sale – indiferent cât de plăcut sau neplăcut se simte el în interiorul lui.

Aceste trei componente, împreună, formează scenariul vieţii. Aceste trei componente reprezintă ceea ce tu eşti chiar acum. Dacă înţelegi aceste trei dimensiuni interioare, înţelegi că eşti o combinaţie de timp, energie şi informaţie şi poți să urmezi toate aceste trei lucruri în mod conștient, vei fi liber în toate felurile, 100%. Asta este eliberarea. Asta este mukti [4].

 

 


[1] Depozitul karmic care merge, ca informație stocată, înapoi în creație, ajunge până la animalele unicelulare și chiar la esențele neînsuflețite din care viața a evoluat. Mai multe despre karma, aici:  Ce este karma

[2] Adiyogi se traduce literal “primul yoghin”, cel care a explorat pentru prima oară felul în care funcţionează sistemul uman şi a transmis cunoaşterea sa celor şapte discipoli, saptarishis. În tradiţia yoga, Shiva este Adiyogi, primul yoghin şi primul guru, cel de la care au plecat toate tehnicile yoga, el a oferit umanității cele mai puternice  instrumente pentru a ridica şi propaga conştienţa umană.

[3]  Kala Bhairava este unul dintre aspectele zelui Shiva care gestionează Kaal, timpul. Se crede că Kala Bhairava poate rezolva majoritatea problemelor care sunt demult în așteptare. Venerarea sa este foarte populară în nordul și sudul Indiei. Practicanții tantra și oricine caută puteri divine pentru a rezolva problemele care par să nu aibă soluții, îl venerează, de asemenea.

[4] Mukti (sau moksha) înseamnă, în filosofia indiană, eliberarea de samsara, roata vieții, morții și a renașterii; în tradițiile hinduse, acesta este unul dintre cele patru obiective ale vieții. După ce o persoana dobândește cunoaștere și își face datoria față de el însuși, casă, familie și societate, urmează să se retragă din lume și să-și petreacă restul vieții fără niciun atașament sau dorință, pentru salvarea sa spirituală, realizarea de sine, eliberarea, mukti.

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

9843 Total Views 2 Views Today