Acest articol a fost publicat de Gottman Relationship Blog by Ellie Lisitsa

 [Autor: The Gottman Institute]


Disprețul este cel mai rău dintre Cei Patru Călăreți [1]. În cele patru decenii de cercetare ale doctorului Gottman, acesta a constatat că disprețul este predictorul nr. 1 al divorțului.

Când comunicăm în această stare, suntem cu adevărat răi. Tratarea altora cu lipsă de respect și batjocorirea lor cu sarcasm sunt forme de dispreț. La fel sunt și umorul ostil, folosirea poreclelor, imitarea și/sau limbajul corpului, cum ar fi datul ochilor peste cap sau zâmbetul batjocoritor. În orice formă, disprețul este otrăvitor pentru o relație pentru că transmite dezgust. Este practic imposibil să rezolvi o problemă atunci când partenerul tău primește mesajul că ești dezgustat de el sau ea.

Disprețul este alimentat de gândurile negative despre partener, înăbușite pe termen lung și ia forma unui atac dintr-o poziție de relativă superioritate. Inevitabil, disprețul conduce mai mult la conflict decât la o împăcare.

Să o luăm ca exemplu pe Jan. După o zi lungă cu copiii, își găsește soțul pe canapea și îi cere ajutor pentru a prepara cina. Când îi spune că este obosit, ea izbucnește:

 

,,Tu ești obosit?!” Scutește-mă … Am stat cu copii toată ziua, alergând ca o nebună pentru a păstra casa în regulă și tot ceea ce faci atunci când vii acasă de la muncă este să te trântești pe canapeua aia ca un copil și să te joci jocurile alea video idioate. Nu am timp să am de-a face cu un alt copil … încearcă, doar încearcă să fii mai patetic de atât. “

 

Sau imagineazăți-i pe Luke și Emma la cină, după ce ea i-a spus că preferă ca el să nu iasă împreună cu prietenii săi în acea noapte. El izbucnește:

 

„ Nu vrei să merg cu prietenii mei în seara asta? Surpriză! Când ai fost vreodată ok cu ideea ca eu să plec undeva? Vrei să mă legi de ceva în sufragerie ca să te asiguri că nu o să te părăsesc niciodată?”

 

Dr. Gottman a descoperit că în cuplurile în care partenerii sunt disprețuitori unul cu celălalt este mai probabil ca ei să sufere de boli infecțioase (răceli, gripă și așa mai departe) decât alte persoane! Disprețul este cel mai otrăvitor dintre toți factorii care omoară relația – distruge sănătatea psihologică, emoțională și fizică. Anderson Cooper de la CNN reacționează la constatările Dr. Gottman despre dispreț în acest video scurt:

 

 

 

Nu te alarma! Institutul Gottman a dezvoltat abilități și instrumente foarte eficiente pentru a combate disprețul în relații. Îți oferim antidotul pentru dispreț aici și ocazia de a-l exersa în cadrul temei de week-end de la sfârșitul săptămânii, aici.

 


[1] Cei patru Călăreți ai Apocalipsei reprezintă o metaforă ce descrie stilurile de comunicare care, potrivit cercetărilor Dr.-ului Gottman, pot prezice sfârșitul unei relații.

 

Mai multe despre Cei Patru Călăreți ai Apocalipsei, aici

 

Acest articol a fost publicat cu acordul Institutului Gottman.

 

 


John M.Gottman a fost desemnat de Psychotherapy Networker ca fiind unul dintre primii zece cei mai influenți psihoterapeuți ai ultimului ultimul sfert de secol și este cunoscut pentru munca sa în domeniul relațiilor de cuplu și familie. Este autorul a 42 de cărți și a fost distins cu numeroase premii prestigioase pentru contribuțiile sale în studiul asupra relațiilor. Aproape 40 de ani de cercetare l-au determinat pe John Gottman să identifice elementele de care are nevoie o relație ca să dureze și să pună la punct o metodă prin care poate prezice cu o acuratețe covârșitoare, dacă relația va dura sau nu. 

 

 

 

 

______________________________

Minutul căsătoriei este un newsletter de la Institutul Gottman care vă va îmbunătăți căsnicia în 60 de secunde sau mai puțin. Peste 40 de ani de cercetare cu mii de cupluri a dovedit un lucru simplu: cuplurile de succes gestionează conflictul prin evitarea Celor Patru Călăreți. Aveți un minut? Înscrieți-vă aici.

6852 Total Views 4 Views Today