Ce este frica și de ce este o emoție care te paralizează? Acesta este un articol din învățătura yoghinului şi misticului Sadhguru, care îţi va transforma viaţa. El explică cum să depăşeşti frica şi să-ţi trăieşti viaţa din plin.


Sadhguru-tumbnailSadhguru: Frica se întâmplă pur și simplu pentru că nu trăiești în acord cu viața, trăiești în mintea ta. Frica ta este mereu despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Asta înseamnă că ea este mereu despre ceva ce nu există. Dacă frica ta este despre non-existent, atunci ea este sută la sută imaginară. Dacă suferi din pricina a ceea ce nu există, putem cataloga asta ca nebunie. Deci, oamenii pot fi în normele general acceptate ale nebuniei, dar dacă îți este frică sau suferi din cauza a ceea ce nu există, asta echivalează cu nebunia, nu-i așa? Oamenii suferă mereu din pricina a ceea ce s-a întâmplat ieri sau se poate întâmpla mâine. Deci, suferința voastră este mereu despre ceva ce nu există, pur și simplu pentru că nu sunteți ancorați în realitate, sunteți mereu prinși în mintea voastră. Mintea este pe de-o parte memorie, pe de altă parte imaginație. Ambele sunt într-un anume fel imaginație, pentru că niciuna dintre ele nu există în acest moment. Ești pierdut în imaginația ta, acesta este fundamentul fricii. Dacă ai fi ancorat în realitate, nu ai avea nicio frică.

Ceea ce frica face este să pună limite în jurul tău. Din cauza fricii tu îți construiești limite mereu. Dacă faci asta și restrângi sfera de acțiune a vieții tale, poți fi în siguranță, dar problema este că ești în siguranță chiar și în ce privește viața însăși. Ești protejat împotriva vieții. Asta este protecție adevărată!

 

Mintea halucinantă

 

Trebuie să decizi dacă ai venit să experimentezi viața sau să o eviți. Dacă ai venit să o experimentezi, un lucru de care ai nevoie este intensitatea. Dacă nu ai intensitate, vei experimenta o viață modestă. În momentul în care folosești frica ca pe un instrument de protecție, intensitatea cu care trăiești va scădea. Odată ce a scăzut, capacitatea ta de a experimenta viața a dispărut. Nu vei experimenta niciodată nimic fantastic și extatic pentru că atunci când ești înfricoșat nu vei avea un sentiment de abandonare. Nu poți cânta, nu poți dansa, nu poți râde, nu poți plânge, nu poți face nimic din ceea ce înseamnă viață. Poți doar să stai și să te plângi de viață și de toate riscurile ei.

Dacă privești cu atenție, despre ce anume este frica? Frica ta nu este niciodată despre ceva care s-a întâmplat. Este mereu despre ceea ce se poate întâmpla. Dar încă nu s-a întâmplat. Asta înseamnă că nu există. Dacă suferi din pricina a ceea ce nu există, ar trebui să te numim sănătos sau nebun? Singura ta alinare este a spune “toată lumea e ca mine”. Ai majoritatea de partea ta! Dar asta nu aduce o justificare, pentru că tu suferi din cauza a ceea ce nu există.

 

Cum să depașești frica

 

Frica nu este un rezultat al vieții. Frica este un rezultat al unei minți care halucinează. Suferi din pricina a ceea ce nu există pentru că nu ești ancorat în realitate, ci în mintea ta care se hrănește din trecut și proiectează viitorul. De fapt tu nu știi nimic despre viitor. Doar iei o bucată din trecut, o cosmetizezi și crezi că acela e viitorul. În cel mai rău caz vei muri, nimic mai mult. Măcar trăiește înainte să mori, pentru că oricum asta se va întâmpla.

Îți poți plănui ziua de mâine, dar nu o poți trăi. Însă oamenii trăiesc în viitor și din această cauză apare frica. Singurul lucru pe care îl poți face în privința aceasta este să revii la realitate. Dacă doar răspunzi la ceea ce există în acest moment și nu îți imaginezi ceva ce nu există, frica nu are loc. Odată ce halucinația a dispărut, unde este frica? Nu îți vei imagina ceva ce nu există, vei răspunde la ceea ce există acum. Vă rog să priviți și să vedeți ce naiba se poate întâmpla până la urmă? În cel mai rău caz veți muri, nimic mai mult. Măcar trăiți înainte de a muri, pentru că veți muri oricum. Nu ne dorim asta. Vrem să trăim mulți ani, dar se poate întâmpla, nu-i așa? Nu există siguranță în viață. Este doar o chestiune de cât de grațios și cu câtă libertate ai trăit această viață. Dacă ai trăit, va merita să mori. Altfel, moartea va fi un regret, viața va fi un regret.

 


Nota editorului: Isha Kriya este o meditație ghidată gratuită de 12 minute care îți poate alinia corpul și mintea cu viziunea ta asupra vieții. Practica zilnică a acestui simplu, dar puternic proces aduce o mai bună sănătate și o stare mai bună.

Vedeți Isha Kriya, aici: http://www.inspire-magazine.ro/sadhguru-meditatie-ghidata/

 

[Foto: The Scream by Edvard Munch. Source: Wikipedia ]

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

 

 

ABOUT SADHGURU


Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

11743 Total Views 2 Views Today