Sadhguru vorbește despre felul în care învățăturile despre detașare sunt în mod fundamental greșite, iar cheia de a experimenta mai adânc viața este să fii absolut atașat de întreaga existență.


Untitled design(1)Sadhguru: Se spun atât de multe lucruri despre atașament, cum că ar fi rău și că nu ar trebui să te atașezi de nimic. Din cauza acestor învățături și neînțelegeri și din cauza durerii prin care trec oamenii cu acest atașament, ei au o mulțime de întrebări și ezitări. Legătura cu corpul este profundă. Aceasta este sursa tuturor atașamentelor.

Aceste învățături despre detașare și despre a avea mai puține dorințe au venit din cauza fricii de înlănțuire. Înlănțuirea creează întotdeauna durere și suferință unei persoane. Așa că, cineva a dat această soluție proastă: Fii detașat! Acest lucru înseamnă că, potrivit acestei învățături, soluția în viață este de a evita viața. Dacă cineva vrea să evite viața, trebuie să moară; este foarte simplu. Dar, fiind în viață, să dorești să mori și să nu mori, este o mare tortură.

Dacă vrei să trăiești, ai nevoie de implicare. Oamenii cred că spiritualitatea înseamnă că ar trebui să îţi părăseşti familia. Părăsind pe cineva, nu vei deveni spiritual. Este posibil să nu fii pe deplin conștient de asta, dar mecanismele tale de apărare și supraviețuire încearcă în atât de multe feluri să schimbe încet, încet, atașamentele tale cu ideologii, filozofii, cu ce îţi place, cu ce îţi displace, iar emoțiile se transformă apoi în lucrurile din jurul tău. Aceasta este acumularea reală, cel mai mare atașament este personalitatea ta. Și aceasta este ceea ce ai nevoie să arunci; nu soția, copilul, soldul bancar sau altceva.

 

Cel mai mare ataşament

 

Când ești tânăr, cauţi libertate fizică. Când ajungi la 35 sau 40 de ani, începi să spui: “Oh, asta a fost o prostie. Emoțiile și ceea ce împărtăşim între noi este important.” Pe măsură ce îmbătrâneşti, vei vedea că aceste emoții te înlănţuie prea mult și nu îţi va plăcea asta. Vei dori să îţi schimbi atașamentul către Dumnezeu.

Cu ce ai nevoie să lucrezi într-adevăr este însă atașamentul faţă de propriul corp. Dacă te eliberezi de asta, ești liber de orice. Trebuie înțeles că sentimentul cel mai profund de atașament nu este faţă de banii tăi, casă, soţie sau copil. Sentimentul cel mai profund de atașament este faţă de propria ta gândire și emoție. S-ar putea să simți că soția ta, jobul și copilul îţi sunt dragi, dar te rog să realizezi că, atunci când soția ta, copilul sau situațiile din jurul tău se manifestă împotriva felului în care tu gândești și simți, le vei lăsa pe toate. Nu vei părăsi modul tău de gândire și felul de a simți, dar vei părăsi cealaltă persoană deoarece a încetat să se potrivească cu viața ta. Toate acestea sunt în viața ta doar pentru că au făcut compromisul de a fi de acord cu ceea ce tu gândeşti și simţi.

Foloseşti pe celălalt pur şi simplu ca pe un mijloc sau ca pe o victimă. Doar pentru că eşti profund atașat de corpul tau, te ataşezi de altcineva. Dacă nu eşti atașat de propriul corp, poţi fi profund implicat, dar detașat în același timp. Aşadar, nu trebuie să lucrezi la atașamentele faţă de oamenii din jurul tău. Ai nevoie să lucrezi într-adevăr la atașamentul faţă de propriul corp. Dacă te eliberezi de acest lucru, ești liber de orice.

 

 

Libertatea nu va veni pentru că te vei exclude! Libertatea vine numai când incluzi totul ca fiind parte din tine. Dacă incluzi totul ca parte din tine, atunci nu-ţi va rămâne niciun fel de identitate

 

 

Învățăturile care spun: “Nu te atașa!” nu vor funcţiona. Cu excepția cazului în care este clar înlăuntrul tău înţelesul: “Acest corp nu sunt eu”, nu există nici un alt mod prin care să devii detașat de corp.

 

Indra, porcul!

 

Există o poveste frumoasă despre asta. Odată, Indra, regele tuturor zeilor, a venit pe pământ în căutarea plăcerii. El a ales forma unui porc, deoarece, în general, în ceea ce privește plăcerea fizică, forma unui porc este considerată cea mai bună. El și-a găsit o purcea frumoasă, s-a căsătorit cu ea și a făcut zeci de purcei mititei. De-a lungul timpului, a fost foarte profund implicat și atașat de ei.

Zeii au așteptat cu răbdare în Cer, gândindu-se că este o călătorie de plăcere scurtă, dar, atunci când Indra nu s-a mai întors pentru o lungă perioadă, au venit în jos și au văzut toată această poveste cu porcii. Ei au încercat să-l facă să renunțe la viața de porc și să-l convingă să se întoarcă în Cer. Dar Indra era atât de implicat și atașat de toate acestea, încât doar a grohăit și a plecat!

Dacă puteți să vă legați cu adevărat de o altă ființă, asta este minunat și fantastic, dar atunci când te atașezi de propriul corp, devii atât de limitat.

Zeii au decis apoi să-i omoare un purceluș, în speranța că tragedia l-ar face pe Indra să realizeze adevărata lui natură și să se întoarcă. Dar, să presupunem că ai cinci copii și pierzi brusc unul, te vei agăța de cei patru și mai tare. Așa funcționează. Dacă pierzi încă unul, te vei agăța de restul de trei și mai mult, nu-i așa? Pentru fiecare purceluș ucis, Indra s-a agățat de cei rămași și mai tare. În cele din urmă, zeii au ucis toți purcelușii. Dar Indra a devenit preocupat să producă și mai mulți copii. Apoi, zeii au crezut că atașamentul real al lui Indra era soţia lui, astfel încât au ucis-o. Acum, el a fost foarte tulburat. Curând, prietenii lui porci și rudele i-au sugerat să îşi ia o altă nevastă. Și întreaga poveste cu porci a început din nou.

Zeii erau acum complet pierduţi, dar Narada înțeleptul, care era în trecere și a văzut ce s-a întâmplat a spus: “De ce i-aţi ucis soția și copiii? Atașamentul lui este faţă de corpul său. Distrugeţi-i corpul!” Aşa că, zeii i-au tăiat corpul în două, iar Indra a ieșit afară şi spus: “Ce naiba caut eu aici?” şi s-a întors în Cer.

Legătura cu corpul este profundă. Aceasta este sursa tuturor atașamentelor. Dacă vă puteţi lega cu adevărat de o altă ființă, este minunat și fantastic, dar atunci când vă atașați de propriul corp deveniți atât de limitați. Deci, nu trebuie să cauţi non-atașamentul în altă parte sau să te distanțezi de una sau de alta în viață. Trebuie doar să știi cum să te distanțezi faţă de propriul corp. Yoga este o știință completă, un instrument și o tehnologie pentru a aduce acest sentiment de separare și libertate faţă de tot  ceea ce înseamnă acumularea corpului.

 

Ataşamentul absolut este cheia

 

Fie că vă place sau nu, cu  respirația, trupul şi fiinţa, vă aflați într-un atașament inseparabil cu întregul. Deci, nu ezitaţi să fiţi atașaţi. Nu ascultaţi toate aceste învățături despre detașare. Cu toate aceste sfaturi care spun că atașamentul este rău, ezitaţi să vă implicaţi.

Libertatea nu va veni pentru că te vei exclude! Libertatea vine numai când incluzi totul ca fiind parte din tine. Dacă incluzi totul ca parte din tine, atunci nu-ţi va rămâne niciun fel de identitate; aceasta este yoga. Când te atașezi de întreaga existență, te afli în yoga. Yoga înseamnă atașament. Sau, atunci când îți dai seama cât de inseparabil ești atașat de Existență, aceasta este Vishwaroopa  – forma universală. Lasă atașamentul tău să fie fără discernământ; aceasta te va duce la fericire. Atașamentul selectiv este cel care cauzează durere.

Frumusețea și grandoarea vieții se fac cunoscute doar aceluia care este absolut implicat, fără discriminare, în tot ceea ce există. Acest lucru nu numai că te va face să fii atașat de tot, dar, de asemenea, îţi va dizolva şi sinele mărunt pe care le-ai creat.

 


Nota editorului: Sadhguru oferă Isha Kriya, o meditație ghidată gratuită, online, care vă ajută să vă îmbunătăţiţi sănătatea şi starea de bine. Practica în fiecare zi a acestui proces simplu, dar eficient, timp de 12 de minute, vă poate transforma viaţa. Click aici!

 

[Photo courtesy: Alexander Scheffelaar Klots on Flikr]

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 

7293 Total Views 3 Views Today