Sadhguru analizează când banii contează și când nu și arată cum putem gestiona acest lucru cel mai bine, atunci când este vorba de managementul banilor.


Thumbnail SadhguruSadhguru: Acum ceva vreme, cineva a adus la mine un bărbat. Acesta era deprimat și distrus și a vrut să se sinucidă. De ce? Pentru că acum aproximativ cinci ani el valora miliarde. Apoi, el a jucat la bursa de valori și lucrurile nu au mers bine, iar averea lui a intrat puțin la apă. Când a venit la mine, valora numai două sute cincizeci de milioane. Așa că a vrut să se sinucidă. Cei mai mulți oameni din India, dacă le dai atâția bani și îi întrebi: “Vrei banii sau vrei să mergi în Rai?”, vor cere banii. Dar acest om era distrus! Dacă vă păstrați banii în buzunar, asta este bine. Dar dacă vă intră în cap, acest lucru devine o suferință pentru că nu acolo este locul lor.

 

Bogăția este doar unul dintre instrumentele bunăstării oamenilor, nu reprezintă totul

 

În lume avem nevoie nu doar de “crearea bogăției.” Avem nevoie de a crea bunăstare. Bogăția este doar unul dintre instrumentele bunăstării oamenilor, nu reprezintă totul. Bogăția înseamnă a ne face exteriorul plăcut. Dar acum, oamenii se raportează la asta ca și cum a fi o religie. Banii sunt doar un mijloc, nu sunt un scop în sine. Facem din asta un lucru prea mare, degeaba. Este rău? Este bine? Nici una, nici alta; este doar un instrument pe care noi l-am creat.

Trebuie să înțelegem că nimeni nu aspiră la bani. Asta ar putea suna ridicol, dar eu spun că nu bani ne dorim. Doar că banii au devenit o cale pentru ceea ce oamenii consideră o viață mai bună.

 

Dacă banii nu stau în buzunare tale și ți se urcă la cap, va veni suferința

 

Toți vor ca viața lor să fie plăcută. Când spunem plăcută, această plăcere se întâmplă în cinci feluri diferite. În cazul în care corpul tău devine foarte plăcut, numim acest lucru plăcere (n.r – fizică). Dacă mintea ta devine plăcută, numim asta liniște; în cazul în care ea devine foarte plăcută, numim asta bucurie. Dacă emoțiile tale devin plăcute, numim asta iubire; în cazul în care devin foarte plăcute, o numim compasiune. Dacă energiile tale vitale devin plăcute, numim asta fericire, iar dacă ele devin foarte plăcute, numim acest lucru extaz.

Dacă toate împrejurările devin plăcute, tu numești asta succes. Asta este tot ceea ce vrei, nu-i așa?! “Nu, eu vreau să merg în Rai.” De ce vrei să mergi în Rai? Pentru că “reclamele” au spus întotdeauna că este un loc foarte plăcut. Tot ceea ce vrei este plăcerea, iar acum crezi că, în această lume, banii pot cumpăra asta pentru tine, lucru care este parțial corect.

Însă banii pot crea doar plăcere exterioară, nu pot crea plăcerea interioară. Dacă ai o mulțime de bani, poți sta într-un hotel de cinci stele, dar dacă corpul, mintea, emoțiile și energia ta nu sunt într-o stare plăcută, te vei bucura de hotelul de cinci stele? Nu. Dacă acestea patru sunt foarte plăcute, te-ai putea bucura chiar și sub un copac. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai bani? Nu, dar ar trebui să fie analizată prioritatea – care ar trebui să vină mai întâi? Dacă aceste patru lucruri din interiorul tău sunt foarte plăcute și ai și bani, poți face, de asemenea, și exteriorul plăcut. Deci, nu este nimic bine sau rău în ceea ce privește banii. Ei reprezintă un anumit mijloc. Doar că, dacă banii nu stau în buzunarele tale și ți se urcă la cap, va veni suferința.

 

 

 

[Image courtesy: Pink Piggy Bank On Top Of A Pile Of One Dollar Bills by kenteegardin]

 

 

 

 

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi, pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane

10372 Total Views 2 Views Today