Sadhguru vorbește despre cum să ai grijă de tine, în așa fel încât să poți alunga depresia din sistemul tău.


 

Thumbnail SadhguruSadhguru: Avem nevoie să înțelegem ce este depresia. Ce este o stare joasă? De ce ți se întâmplă? În esență, ai așteptat ca ceva să se întâmple și nu s-a întâmplat.

Ai așteptat ca cineva sau ceva să fie așa cum vrei tu, lumea sau destinul să fie cum vrei, și asta nu s-a întâmplat. Cu alte cuvinte, pur și simplu ești împotriva a ceea ce se întâmplă; asta este tot. Poate  că ești împotriva unei persoane, poate ești împotriva unei întregi situații, poate ești împotriva vieții înseși. Prin urmare, depresia va merge tot mai adânc.

De ce ești împotriva a ceva? Doar pentru că lucrurile nu au ieșit așa cum ai vrut, nu-i așa? De ce întreaga lume ar trebui să se învârtă după cum vrei? Te rog să alfi că lumea nu merge după căile tale prostești. Fie nu ai încredere în forța creatoare, fie nu ai acceptare, sau ambele, și ai un ego hipersensibil. De aceea devii deprimat. Depresia te face cinic și profund autodistructiv. Oamenii depresivi nu fac decât să își facă și mai mult rău. A ucide nu presupune neapărat uciderea fizică. O persoană deprimată va încerca mereu să își provoace și mai mult rău.

Egoul unui bărbat care merge și ucide cu sabia sa pe cineva nu este atât de sensibil și nu are nevoie de atât de multă ocrotire ca egoul unui om deprimat. Un om violent poate fi foarte ușor liniștit. Ai văzut asta pe stradă? Când oamenii intră într-un conflict, dacă este acolo un om cu puțină înțelepciune și îi tratează corect pe acei oameni care încearcă să se omoare reciproc, în momentul următor ei vor renunța, vor deveni prieteni și vor pleca. Dar lucrurile nu funcționează așa cu o persoană deprimată. Ea va căra asta pe viață. Indiferent dacă o fac conștient sau nu, acești oameni continuă să își ascută pumnalele și să își taie propriile inimi. De ce și-ar face o persoană rău sieși? În general, pentru a obține compătimire.

 

Din nefericire, realitatea este că umanitatea oamenilor funcţionează doar atunci când sunt schilodiţi de viaţă. Pentru cei mai mulţi dintre oameni, maturitatea nu va fi atinsă până nu vor fi cunoscute tristeţea şi durerea. Altfel, ei nu ar înţelege niciodată ce se întâmplă cu ei şi cu ceilalţi din jurul lor.

 

Pentru o persoană foarte deprimată, compătimirea nu este suficientă; cineva ar trebui să sângereze împreună cu ea. Ce se află în tine de poate fi rănit? Dacă îți bat corpul cu un băț, corpul va fi rănit, asta este ceva diferit. Altfel, ce este în tine care poate fi rănit? Este doar ego, nu-i așa? Mintea și natura interioară nu pot fi rănite. Doar egoul poate fi rănit. Așadar, dacă spui , “Vreau să cresc”, creștere înseamnă să transcenzi asta, să-ți calci egoul în picioare și să mergi înainte.

Cineva poate transforma orice emoție într-o forță creativă în viața lui. Dacă tristețea îți amintește că ești incomplet, asta e bine; folosește acea tristețe să crești. Dar, când devii trist, dacă vei fi iritat și furios și întreaga lume este greșită, ești un prost.

Vrei să transformi această tristețe în furie sau în iubire și compasiune? Este foarte ușor să manifești compasiune atunci când ești trist. Este deja prezentă o anumită  energie a dizolvării; o poți folosi pentru disoluția ulterioară care te va conduce la cel mai înalt nivel al bunăstării.

Din nefericire, realitatea este că umanitatea oamenilor funcţionează doar atunci când sunt schilodiţi de viaţă. Pentru cei mai mulţi dintre oameni, maturitatea nu va fi atinsă până nu vor fi cunoscute tristeţea şi durerea. Altfel, ei nu ar înţelege niciodată ce se întâmplă cu ei şi cu ceilalţi din jurul lor.

În yoga, depresia este rezolvată la nivelul corpului, minţii şi energiilor. Dacă în corpul fizic, mental şi corpul energetic sunt aduse balanţa şi vibraţia necesare, a fi extaziat este foarte natural. Într-o fiinţă extatică depresia nu poate exista niciodată.


Nota editorului: Sadhguru oferă Isha Kriya, o meditaţie ghidată gratuită, care ajută la obţinerea unei stări de sănătate şi a unei stări de bine, în general. Practicarea zilnică a acestui proces simplu, dar eficient,  de 12 minute, îți poate transforma viaţa.

Încearcă aici     Isha Kriya

 

 

*** Acest articol a fost publicat cu acordul și ajutorul Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

ABOUT SADHGURU


Untitled design(1)

Yoghin, mistic și vizionar, Sadhguru Jaggi Vasudev este un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile actuale. El a dezvoltat metode născute din știintele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional. Sadhguru este foarte căutat la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de înțelegerea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale și afacerilor internaționale, precum și de abordarea sa asupra temei bunăstării umane.

 


 

22901 Total Views 2 Views Today